Ο Κυριάκος εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο

Σε «αμερικανικό στρατηγείο» για τον συντονισμό των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή μετατρέπουν την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα

Την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας το αεροδρόμιο της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα στη διάθεση των ΗΠΑ για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες «φλέγεται».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τη χρήση των βάσεων της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης που λειτουργούν ως αμερικανικοί επιχειρησιακοί σταθμοί, οι ΗΠΑ φέρεται να ζήτησαν περαιτέρω «ελληνικές διευκολύνσεις», με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει γη και ύδωρ δίνοντας την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, στην οποία θα εγκατασταθούν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Πληροφορίες του Documento μέσα από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι στο στρατόπεδο της Ελευσίνας πρόκειται να μεταβούν και να σταθμεύσουν πάνω από 400 στρατιωτικοί και τουλάχιστον δώδεκα αεροσκάφη. Ανάμεσα σε αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν AC-130 (οπλισμένη έκδοση των C-130) αλλά και C-17, τα οποία είναι επίσης μεταφορικά αεροσκάφη με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα C-130.
Επίσης, ανάμεσα στα αεροσκάφη που θα σταθμεύσουν στην Ελευσίνα προβλέπεται να υπάρχει και ένας αριθμός CV-22 Osprey, ελικοφόρων αεροσκαφών με μεταβλητό έλικα, τα οποία μπορούν να απογειώνονται κάθετα από το έδαφος.

Σε προηγούμενες πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα έχει παίξει ρόλο εμπλεκόμενη εμμέσως, στηρίζοντας με τις στρατιωτικές βάσεις της αμερικανικές ή νατοϊκές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τόσο η βάση της Σούδας όσο και του Ακτίου έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τέτοιους λόγους.

Εάν όμως επιβεβαιωθούν οι έγκυρες πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή και εξειδικεύονται σήμερα από το Documento, θα πρόκειται για την πρώτη άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, καθώς πηγές του ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ως «μετατροπή της Ελευσίνας σε αμερικανικό στρατηγείο».

Η εμπλοκή της Ελλάδας στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα όταν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως το παλαιστινιακό βρίσκεται στο επίκεντρο αποτελεί στρατηγική αλλαγή πάγιων πρακτικών που ακολουθούσε διαχρονικά η Ελλάδα. Η χώρα, παρά τις διευκολύνσεις που πρόσφερε κατά καιρούς στις χώρες που θεωρεί συμμάχους, έδειχνε να παραμένει πιστή στο δόγμα της μη εμπλοκής, με δεδομένο ότι η ευάλωτη γεωγραφική της θέση θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε στόχο ασύμμετρων δυνάμεων.

Η δημιουργία αμερικανικού «στρατηγείου» στην Ελευσίνα, ώστε να μπορούν από ελληνικό έδαφος οι Αμερικανοί να ελέγχουν τις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, θέτει πλέον την Ελλάδα ψηλά στον κατάλογο των εμπλεκόμενων χωρών. Το γεγονός ότι στο πεδίο των συγκρούσεων δεν αντιμάχονται δύο τακτικοί στρατοί αλλά εμπλέκονται και ασύμμετρες δυνάμεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, θέτει το ζήτημα σε ακόμη σοβαρότερη βάση, αφού τέτοιες ομάδες πιθανόν να έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα ανορθόδοξων επιθέσεων και εκτός των χωρών όπου κυρίως δρουν.

Συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Με τον πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό και την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα να συνεχίζονται, η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο και τα εγκλήματα πολέμου διαδέχονται το ένα το άλλο με καταιγιστικό ρυθμό. Εκκλησίες, τζαμιά και νοσοκομεία έγιναν στόχοι πολύνεκρων βομβαρδισμών, αφού η ισραηλινή ηγεσία δεν αισθάνεται καμία πίεση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία εμφανίζεται σε πλήρη δυσλειτουργία. Συνολικά μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άμαχοι και ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνούσε τις 10.000.

Από τον ανηλεή και συνεχή βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε κάτι περισσότερο από 48 ώρες σε κεντρική περιοχή της παλαιάς πόλης της Γάζας καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφύριου, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του χριστιανικού κόσμου, αφήνοντας τουλάχιστον 18 νεκρούς, το Μεγάλο Τέμενος Ομαρί και το νοσοκομείο Αλ Αχλι Αράμπ όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 500. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου το πλήγμα στον Αγιο Πορφύριο Γάζας, κάτι που δεν έπραξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις σελίδες που ακολουθούν το Documento παρουσιάζει πλούσια ρεπορτάζ που φωτίζουν πλευρές της βιαιότερης ανάφλεξης του παλαιστινιακού εδώ και πολλές δεκαετίες.