Ο κύκλος των χαμένων διαιτητών

Ο κύκλος των χαμένων διαιτητών

Διαχρονικά η διαιτησία φορτώνεται όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου επειδή έτσι το θέλουν οι «βαρόνοι της μπάλας»

Τα πλέι οφ ξεκίνησαν στη Σούπερ Λίγκα αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι με όσα συμβαίνουν μεταξύ των παραγόντων θα τελειώσουν κιόλας! Τουλάχιστον ομαλά και αναίμακτα…

Και πώς να το πει αυτό κάποιος όταν σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος παράγοντες – διαιτητές, ΠΑΕ – ΕΠΟ – ΚΕΔ και λίγκα επιμένουν να «σφάζονται» ποιος θα πάρει την ελληνική διαιτησία υπό τη σκέπη του, προκειμένου να έχει και τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση του τίτλου…

Για όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου διαχρονικά φταίει η διαιτησία. Αυτή είναι ο εύκολος και βολικός στόχος! Είναι το «φάρμακο» των παραγόντων για πάσα αστοχία και αποτυχία. Με τους ίδιους τους διαιτητές να είναι συνυπεύθυνοι για όσα παθαίνουν, αφού είναι γνωστές οι σχέσεις διαπλοκής τους με τους παράγοντες προκειμένου να ανέβουν κατηγορίες, να μείνουν στους πίνακες της λίγκας και φυσικά να γίνουν διεθνείς. Οπως είναι γνωστό, όποιος δεν έχει «πλάτες» δεν κάνει καριέρα. Είτε βοηθός είτε διαιτητής. Γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά όσες ομάδες πίστευαν ότι αδικούνταν ζητούσαν ξένους ρέφερι. Μετά γιγαντώθηκε το δίλημμα «Ελληνες ή ξένοι». Για να βρεθεί άκρη αποφασίστηκε να παίζουν τα ματς των μεγάλων ξένοι και τα υπόλοιπα Ελληνες. Και αυτό το βαφτίζουμε στην Ελλάδα πρωτάθλημα επί ίσοις όροις. Στη συνέχεια ζητήθηκαν ξένοι παντού. Μετά οι ομάδες χωρίστηκαν και αυτές που ήθελαν Ελληνες ζήτησαν ξένους και το αντίστροφο. Χάος. Και όλοι αδικημένοι! Είτε με Ελληνες είτε με ξένους. Ωσπου εσχάτως το παιχνίδι άλλαξε και πάλι. Οι μεγάλοι δεν είναι ικανοποιημένοι με ξένους διαιτητές της σειράς, τους οποίους περνούν γενεές δεκατέσσερις. Τώρα που το πρωτάθλημα διεκδικούν τέσσερις ομάδες όλοι ζητούν πρωτοκλασάτους διαιτητές. Από εκείνους της UEFA που παίζουν τελικούς Euro, Champions και Europa League! Ξέρετε, τους Ορσάτο, Λαόθ, Μανθάνο, Ολιβερ, Μάκελι και Σία. Λες κι όταν έπαιζαν κάποιοι από αυτούς οι ομάδες δεν εξέφραζαν παράπονα. Ορισμένοι παράγοντες δε, είτε φανερά είτε στα άδυτα των αποδυτηρίων, την πέφτουν άγρια και στους ξένους. Νομίζετε δεν τα συζητούν αυτά οι διαιτητές μεταξύ τους; Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι διαιτητής στο ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός είχε οριστεί ο Ούγγρος Ιστβαν Βαντ που ήξερε τι θα πει ελληνικό ντέρμπι αλλά τελευταία στιγμή αρνήθηκε. Ετσι κλήθηκε άρον άρον ο Μαυροβούνιος Νταμπάνοβιτς που γνωρίζει και αυτός την ελληνική καφρίλα. Είναι και θέμα αντοχών…

Ετσι μένουν οι Ελληνες διαιτητές, διεθνείς και μη, να παίζουν παιχνίδια μικρομεσαίων ομάδων με τους μεγάλους ή μεταξύ τους ή ματς τυπικής διαδικασίας. Τόσο καλά.

Βλέποντας κάποιος τον πίνακα διαιτητών της Σούπερ Λίγκας διαπιστώνει ότι:

*Τα περισσότερα παιχνίδια (12) τα έχουν παίξει ο διεθνής Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Ευάγγελος Μανούχος.

*Τα πιο πολλά ματς ως τέταρτος διαιτητής έχει κάνει ο Τσετσίλας με 16 και τον ακολουθούν οι Μαλούτας και Αγγελάκης με 15.

*Τα πιο πολλά στο VAR (15) έχει ο Κουμπαράκης και τον ακολουθεί με 13 ο Τσακαλίδης.

*Συνολικά, είτε πρώτος διαιτητής είτε τέταρτος είτε στο VAR, πρώτος σε παρουσίες είναι ο Τσαγκαράκης με 24 και τον ακολουθούν με 23 οι Κουμπαράκης και Παπαδόπουλος.

Οι ξένοι διαιτητές που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα

Μέχρι τώρα στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα έχουν σφυρίξει 19 διαιτητές από 14 διαφορετικές χώρες σε 22 κρίσιμα παιχνίδια. Προέρχονται από τις Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ουγγαρία, Λετονία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Λευκορωσία, Σλοβακία.

Τρεις εξ αυτών έχουν παίξει δύο φορές στη φετινή λίγκα.

Ο Μαυροβούνιος Νταμπάνοβιτς (Παναθηναϊκός – Αρης και ΑΕΚ –Παναθηναϊκός), ο Ούγγρος Μπόγκναρ (Αρης – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Αρης) και ο Πορτογάλος Γκουτίνιο (Αρης – ΠΑΟΚ και ΑΕΚ – Αρης).

Συνολικά πέντε φορές έχουν έρθει ρέφερι από την Πορτογαλία για αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Documento Newsletter