Ο κύβος ερρίφθη για το νέο σύστημα διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών – Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία

Αλλάζει το σύστημα διορισμού και προσλήψεων των μόνιμων εκπαιδευτικών (γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής) , του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού. 

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7.1.2019) στη βουλή η τροπολογία που περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα προσόντα των υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει αναφορά και σε ζητήματα των προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

Η κυβέρνηση προβάλλει ότι με τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών απλοποιείται το σύστημα διορισμών και επιταχύνονται οι διαδικασίες κάλυψης των θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, κατά την κυβερνητική ρητορική, ανοίγει ο δρόμος για τον μόνιμο διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών έως το 2022. Όμως, ήδη το σχέδιο για το νέο προσοντολόγιο και τον τρόπο μοριοδότησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ, με βάση όσα είχαν προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, υπήρξε κριτική από συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ κ.ά.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός παιδείας Μερόπη Τζούφη. Ορίζεται διαδικασία κατάταξης των υποψηφίων σε αξιολογικούς πίνακες βάσει σειράς προτεραιότητας και όχι με γραπτό διαγωνισμό. Η σειρά προτεραιότητας για την επιλογή των εκπαιδευτικών πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία προσμετράται με 120 μονάδες κατ΄ανώτατο όριο (μια μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και μέχρι τους εκατόν είκοσι μήνες). Τα ακαδημαϊκά προσόντα αφορούν 120 μονάδες κατ΄ανώτατο όριο οι οποίες αναλύονται ως εξής: Διδακτορικό δίπλωμα 40 μονάδες, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 20 μονάδες, δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους 8 μονάδες, δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ 16 μονάδες.

Μεταξύ άλλων ο βαθμός του πτυχίου καθορίζεται σε 20 μονάδες κατ΄ανώτατο όριο.

Ως προς τα κοινωνικά κριτήρια προβλέπονται 3 μονάδες για κάθε ανήλικο παιδί κ.λ.π. και 20 μονάδες για μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου, ή του/της συζύγου ή τέκνου.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/01/07/5c33ab40cd3a184dee7d8392.pdf