Ο Κωστής Χατζηδάκης υιοθετεί θέσεις ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό!

Ο Κωστής Χατζηδάκης υιοθετεί θέσεις ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό!

Με σαφή τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αναιρεί τους χθεσινούς πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υποδεχόμενος τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στον Έβρο θεώρησε… πως έχει τους Ευρωπαίους στο πλάι του.

Εννοείται βέβαια πως χθες οι Ευρωπαίοι «φίλοι μας» δεν υποσχέθηκαν τίποτα (πέραν χρηματικής και υλικής στήριξης), ενώ  προτίμησαν να αφήσουν την Τουρκία στο απυρόβλητο και να δηλώσουν μάλιστα πως δεν είναι εχθρός μας…

Αντίθετα ωστόσο ο Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ αποδομεί την φιέστα στον Έβρο υιοθετώντας στην ουσία θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η #ΕΕ δεν μπορεί να παίζει με την #Τουρκία επ’ άπειρον! Αν στις επόμενες μέρες δεν βρεθεί λύση για το #μεταναστευτικό, θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις. Όχι για το θεαθήναι, αλλά ουσιαστικές που να δείχνουν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ εννοούμε τις διακηρύξεις μας», γράφει σε tweet του.

Και αν δεν το κατάλαβαν καλά, ο κ. Χατζηδάκης λέει απλά, πως οι λέξεις είναι φούμαρα, αν δεν υπάρχουν κυρώσεις

Αναλυτικά στο ηχητικό που συμπεριλαμβάνεται ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει:

«Προφανώς και μη γελιόμαστε περιμένουμε να υπάρχει και μια κίνηση απέναντι στην Τουρκία.

Καταλαβαίνω ότι πρόκειται να γίνει μια τετραμερή διάσκεψη τις επόμενες μέρες η οποία θέλω να ελπίζω πως θα οδηγήσει κάπου και εμείς θέλουμε να οδηγήσει κάπου. Να βρεθεί κάποια λύση.

Αλλά εάν δεν βρεθεί λύση, η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει με την Τουρκία, δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον. Υπάρχουν κυρώσεις και οι κυρώσεις αυτές δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, ας το πω έτσι.

Πρέπει να είναι κυρώσεις οι οποίες να δείχνουν ότι εδώ τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν διακηρύσσουμε μόνον ότι πιστεύουν σε κάτι αρχές δεν λέμε μόνον θεωρητικά πως έχουμε αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά πως εννοούμε τις διακηρύξεις μας.»

Διαβάστε επίσης: Με άδεια χέρια γυρίζει από τον Έβρο ο Μητσοτάκης

Τελικά, μπορεί να μην ξέρουμε τι θέλει ο πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό και ποια είναι η πολιτική του, αλλά γνωρίζουμε ποιες είναι οι απόψεις του υπουργού του, τουλάχιστον οι σημερινές…

Μπορεί να άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Mega…

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Διεκδίκηση ουσιαστικής στήριξης από την Ε.Ε και σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (Video)

Οι δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με την Τουρκία. Αν δεν βρεθεί λύση, να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκάι, απαντώντας στο ερώτημα τι ζητά η Αθήνα από την ΕΕ την επομένη της επίσκεψης των επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στον Έβρο.

«Εμείς θέλουμε αυτή την ώρα -και με αφορμή το πρόβλημα που έχει ξεσπάσει- η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με την πολιτική της μετανάστευσης και του ασύλου και να επωμιστούν όλοι μέρος από το βάρος που σηκώνουν οι χώρες που συνορεύουν με τις περιοχές από όπου εισέρχονται οι μετανάστες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό πρέπει να το δούμε αν μιλάμε πραγματικά για Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν θέλουμε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης περαιτέρω απέναντι στον θεσμό. Εκτός αυτού, περιμένουμε να υπάρχει και μια κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται να γίνει μια τετραμερής διάσκεψη τις επόμενες ημέρες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει κάπου, να βρεθεί κάποια λύση. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με την Τουρκία. Υπάρχουν κυρώσεις που δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, αλλά κυρώσεις που να δείχνουν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν διακηρύσσουμε μόνο ότι πιστεύουμε σε κάποιες αρχές, δεν λέμε μόνο ότι επιδεικνύουμε αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά εννοούμε τις διακηρύξεις μας. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι η Ελλάδα, αύριο μια άλλη χώρα. Δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να σύρεται πίσω από κρίσεις και να καθυστερεί στις αντιδράσεις της, όπως έγινε και με την κρίση του ευρώ, όπου έτρεξε λαχανιασμένη πίσω από τα γεγονότα. Εδώ το πράγμα είναι επείγον και στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει δυο φορές, γιατί η χώρα έχει ακόμα βαθιά τραύματα από την δεκαετή οικονομική κρίση που την έχει ταλαιπωρήσει και την ώρα που προσπαθεί να υπερβεί την κρίση αυτή δεν μπορεί να εισέλθει σε ένα άλλο τέλμα λόγω του μεταναστευτικού, το οποίο έχει ήδη πληρώσει από το 2015 και μετά».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι οι εξελίξεις καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι πολιτικάντικες τοποθετήσεις των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα σε σχέση με το μεταναστευτικό ήταν εκτός τόπου και χρόνου. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, έχει να κάνει ευθέως με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας απέναντι στη χώρα και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την αντιμετώπισή του, η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί οι εθνικές κρίσεις αντιμετωπίζονται εθνικά, με εθνική ενότητα και με σοβαρότητα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αντίκτυπο από τον κοροναϊό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο κοροναϊός επηρεάζει μεν την εγχώρια οικονομία -όπως και τη διεθνή- εκτίμησε όμως ότι οι συνέπειες θα είναι σχετικά βραχύβιες.

Documento Newsletter