Οταν η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να µας ενηµερώσει σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι «είµαστε µια χώρα που είναι σε πόλεµο µε τη Ρωσία» δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα έχασαν και πρώτοι απ’ όλους οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ρωτούσαν ο ένας τον άλλο πότε και πώς κηρύχτηκε ο πόλεµος και γιατί κανείς δεν τους ενηµέρωσε.
Υστερα από λίγη ώρα µάλιστα, που η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα τρόλαρε κανονικά αυτή την τηλεοπτική κήρυξη πολέµου δηλώνοντας το προφανές, ότι «η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεµο στην Ελλάδα», τα ερωτήµατα πλήθυναν. Και µπορεί η κ. Μπακογιάννη να τα γύρισε λίγο µιλώντας πλέον για «ενεργειακό πόλεµο», αλλά αυξήθηκαν όσοι προβληµατίζονταν για τους λόγους που έγινε αυτή η δήλωση και για το κατά πόσο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Οπότε καλού κακού τα «γαλάζια» στελέχη πήραν µέτρα αυτοπροστασίας και το… έραψαν.
Απ’ ό,τι φαίνεται, καλά έκαναν! Γιατί κυριολεκτικά πριν αλέκτορα φωνήσαι ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είπε ακριβώς τα ίδια. Σε τηλεοπτική συνέντευξη κι αυτός, αλλά επί αµερικανικού εδάφους, αντίθετα από την αδερφή του που περιορίστηκε στο ελληνικό ακροατήριο, δήλωσε ότι «διεξάγουµε πόλεµο εναντίον της Ρωσίας»!
Ο πληθυντικός είναι προφανώς της… µεγαλοπρέπειας καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Μητσοτάκης παραέχει µεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Γιατί, κατά τα άλλα, όλα δείχνουν ότι αυτός και µόνο, άντε αυτός και η οικογένειά του είτε, το πολύ, αυτός, η οικογένειά του και οι Σκέρτσοι και οι Γεραπετρίτηδές του διεξάγουν πόλεµο. Γιατί όλους τους άλλους δεν µας ενηµέρωσε καν.
Ας τα πάρουµε λοιπόν τα πράγµατα από την αρχή και από όλες τους τις πλευρές. ∆ιεξάγουµε λοιπόν πόλεµο µε τη Ρωσία. Αλλά ο πρωθυπουργός «ξέχασε» να ενηµερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς, τη Βουλή, την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και τον ελληνικό λαό.
Γιατί αφού το είπε σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση στην Ντόρα και ίσως στα παιδιά του και τα ανίψια του για να πάρουν τα µέτρα τους, προφανώς θεώρησε ότι έκανε το καθήκον του.
Γιατί, όπως φαίνεται, για τον κ. Μητσοτάκη ακόµη και τα εθνικά ζητήµατα είναι οικογενειακή υπόθεση, κάτι σαν τις υποκλοπές για τις οποίες ήξεραν µόνο ο ανιψιός και οι κολλητοί του, ενώ οι δηµοκρατικοί και συνταγµατικοί κανόνες είναι δευτερεύοντα θέµατα που µπορεί ανά πάσα στιγµή να «ξεχνάει».
Επίσης, σε µια κανονική χώρα που µάλιστα διεξάγει… πόλεµο δεν θα ήταν λογικό ο πρωθυπουργός να µένει σταθερός στις αγαπηµένες του συνήθειες και να εξαφανίζεται κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο σε όποιο µέρος διακοπών θεωρεί ότι θα περάσει καλύτερα.
Αλλά η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι µια κανονική χώρα. Γι’ αυτό η δηµοκρατία και το σύνταγµα θεωρούνται… λεπτοµέρειες και ο πόλεµος «κηρύσσεται» σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.