Ο Κόρμπιν θα ήθελε να στείλει για παλιοσίδερα τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας

Ο Κόρμπιν θα ήθελε να στείλει για παλιοσίδερα τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας

Πέραν των μουσικών, μια νότα πολιτική για τους συμμετέχοντες του φετινού ξακουστού ροκ φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, στη νότιο Αγγλία, έδωσε ο διοργανωτής του, Μάικλ Ίβις, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, «σκοπεύει να ξεφορτωθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας» εάν εκλεγεί πρωθυπουργός.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Ίβις, ο Κόρμπιν, ο οποίος έκανε και σύντομη εμφάνιση στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ απευθύνοντας χαιρετισμό, φέρεται να εξέφρασε την πρόθεσή του να στείλει για παλιοσίδερα τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας, τα οποία κουβαλούν 16 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident. Σε αυτούς οφείλει και το όνομά του το πυρηνικό πρόγραμμα της Βρετανίας. «Δεν ήταν φανταστικός;» ρώτησε ο Ίβις το κοινό, στο οποίο επίσης «εκμυστηρεύτηκε» ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης τού ανήγγειλε ότι σε έξι μήνες θα γίνει πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών δεν επιβεβαίωσε τον Ιβις. Και το κόμμα έσπευσε επισήμως να υπενθυμίσει ότι υπέρ της ανανέωσης του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι συνέβη ακριβώς ; Παρότι η αντίθεση του Τζέρεμι Κόρμπιν στη χρήση πυρηνικών είναι γνωστή από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, πρόσφατα δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει την επίσημη γραμμή του κόμματος, το οποίο δηλώνει πρόθυμο να ανανεώσει τον πυρηνικό στόλο της χώρας. «Προσωπικά ψήφισα κατά της ανανέωσης του πυρηνικού στόλου υποβρυχίων. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, καθώς ήθελα να πάω προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Όμως αυτή η απόφαση έχει ληφθεί (από το κόμμα). Και τη σέβομαι» δήλωσε στον παρουσιαστή του BBC, Άντριου Νιλ, πριν τις εκλογές, οπότε και το κόμμα των Εργατικών δημοσίευσε το πολιτικό του μανιφέστο, που περιλαμβάνει τη στήριξη του κόμματος στην ανανέωση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η πυρηνική του δύναμη δεν περιλαμβάνει χερσαίες βάσεις (καθότι νησιωτική χώρα), αλλά βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στα τέσσερα υποβρύχια τύπου Vanguard, τα οποία είναι αρματωμένα με οκτώ πυρηνικές κεφαλές έκαστο.

Ανά πάσα στιγμή, ένα υποβρύχιο είναι σε περιπολία, ένα σε συντήρηση, ένα ετοιμάζεται για περιπολία και ένα τελευταίο μόλις την έχει τελειώσει και «ξεκουράζεται».

Το πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου χρονολογείται από το 1962. Το πρόγραμμα Trident πήρε το 1994 την θέση του πυραυλικού συστήματος Polaris, το οποίο περιελάμβανε επίσης τέσσερα υποβρύχια.

Τα φερόμενα ως σχόλια του Κόρμπιν έρχονται σε μια καίρια στιγμή για την τύχη του πυρηνικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι φέτος είναι η προθεσμία για την τελική απόφαση περί ανανέωσής του, καθώς ο τρέχων στόλος πρέπει να αποσυρθεί τη δεκαετία του 2030 και η αντικατάσταση των υποβρυχίων διαρκεί 17 χρόνια.

Ωστόσο, το κόμμα των Εργατικών ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση μεταξύ Κόρμπιν και Ίβις παραφράστηκε με αποτέλεσμα «να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την θέση του ηγέτη και του Εργατικού Κόμματος για το αντιπυραυλικό σύστημα, η οποία παραμένει αμετάβλητη όπως εκφράζεται στο προεκλογικό μανιφέστο του 2017».

Ετικέτες

Documento Newsletter