Ο Κοντοζαμάνης απέφυγε να πει τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ

Ο Κοντοζαμάνης απέφυγε να πει τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης απέφυγε να κάνει αναφορά στον ακριβή αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ, με τη δικαιολογία ότι «ο αριθμός κάθε μέρα αλλάζει γιατί δίνονται εξιτήρια από τις ΜΕΘ μπαίνουν κάποιοι άλλοι οπότε από ώρα σε ώρα αλλάζει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Documento κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να βρεθεί κλινη ΜΕΘ – γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για πολυήμερες αναμονές ασθενών- ο κ. Κοντοζαμάνης είπε «ότι δεν ισχύουν αυτά που αναφέρονται περί πολυήμερης αναμονής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μάλιστα ανέφερε ότι «είναι τέτοια η διαχείριση των περιστατικών όπου μέσα σε 24 ώρες για την πλειονότητα των περιστατικών το πολύ σε 36 ώρες τα περιστατικά που αναμένουν εισαγωγή στη ΜΕΘ έχουν διευθετηθεί και ο αριθμός κάθε μέρα αλλάζει γιατί δίνονται εξιτήρια από τις ΜΕΘ μπαίνουν κάποιοι άλλοι οπότε από ώρα σε ώρα αυτό ο αριθμός αλλάξει. Όσο υπάρχει αναμονή για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε όλους τους πολίτες παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη».

Πάντως, τόσο οι γιατροί στα νοσοκομεία όσο και νοσηλευτες μιλούν για ασθενείς που περιμένουν πολλές μέρες για μια κλίνη ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ. «Εβδομήντα τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και 50 εξ αυτών περιμένουν από 2 έως 10 ημέρες». 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις Κοντοζαμάνη, με τον Παναγιώτη Παπανικολάου να αναρτά το εξής μήνυμα:

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα που τέθηκε από το Documento στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για τις επιπτώσεις στην υγεία των διασωληνωμένων ασθενών που περιμένουν για κλίνη ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους, η ίδια απάντησε πως: «Το βασικό πρόβλημα των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και αυτο αντιμετωπίζεται με την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μέσω της διασωλήνωσης, στη συνέχεια διακομίζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε συντομο και εύλογο χρονικό διάστημα».

Ας δούμε όμως τι έχουν αναφέρει στο Documento εντατικολόγοι για όσα πραγματικά στερούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους.

H εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου εξηγεί τι ακριβώς παρέχεται σε έναν νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ ασθενή και τι στερείται κάποιος διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο.

«Στη ΜΕΘ» αναφέρει η γιατρός, «δεν προσφέρονται μόνο κρεβάτι και αναπνευστήρας. Στη ΜΕΘ υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη ζωή του ασθενούς ενέργειες». «Στις μονάδες αυτές» συνεχίζει, «υπάρχουν ειδικές αντλίες μέσω των οποίων χορηγούνται φάρμακα σε διαφορετικές δοσολογίες. Επιπλέον τα ζωτικά όργανα του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί σε έναν απλό θάλαμο. Στις ΜΕΘ υπάρχει επίσης δυνατότητα άμεσης παρέμβασης αν υπάρξει οξύ περιστατικό, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί σε κοινό θάλαμο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όσα χρειάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό, ούτε βεβαίως υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό».

«Στις ΜΕΘ» εξηγεί η εντατικολόγος του νοσοκομείου της Νίκαιας, «μία νοσηλεύτρια παρακολουθεί τρεις ασθενείς. Στους κοινούς θαλάμους αντιθέτως μπορεί δύο ή τρεις νοσηλευτές να παρακολουθούν ολόκληρη την κλινική». Για να γίνει κατανοητή η διαφορά αρκεί να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, ένας νοσηλευτής μπορεί να επισκέπτεται τους ασθενείς ενός κοινού θαλάμου ανά δύο ή και τρεις ώρες. Με άλλα λόγια, ένας ασθενής που θα είναι διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο αφενός θα στερείται όλων των παραπάνω ιατρικών υπηρεσιών, αφετέρου δεν θα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως απαιτεί η κατάσταση της υγείας του. «Όταν διασωληνώνονται οι ασθενείς στους ορόφους παραμένουν υπό την ευθύνη των γιατρών που τους είχαν αναλάβει εξαρχής. Ο εντατικολόγος θα περάσει όσες φορές μπορέσει ώστε να δώσει κάποιες οδηγίες αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς εκεί. Δεν φτάνουμε ούτε για τις ΜΕΘ» εξηγεί η κ. Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο γιατρός ο οποίος παρακολουθεί τον νοσηλευόμενο εκτός ΜΕΘ αφενός είναι ανεκπαίδευτος, αφετέρου έχει υπό την επίβλεψή του δεκάδες ακόμη νοσούντες. «Οι διασωληνωμένοι αφήνονται πραγματικά στην τύχη τους» καταλήγει εμφανώς προβληματισμένη η εντατικολόγος.

Documento Newsletter