O Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ μέσα από τα έγγραφα της CIA στο Documento της Κυριακής

Το Documento στο φύλλο της Κυριακής 15 Ιανουαρίου αποκαλύπτει το ποιος πραγματικά ήταν ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ.

Ο Γλίξμπουργκ εκπαιδεύτηκε από τη CIA όντας μικρό παιδί και ως πιστός μαθητής όταν μεγάλωσε έγινε ένας αμετανόητος δολοπλόκος.

Από τη πρώτη στιγμή επιχείρησε να υποσκάψει τους Παπανδρέου και την Ένωση Κέντρου ενώ όταν εξώθησε σε παραίτηση τον «Γέρο» πυροδότησε τα Ιουλιανά και την Αποστασία.

Οι κυβερνήσεις ανδρεικέλων που δημιούργησε άνοιξαν τον δρόμο για την επιβολή της Χούντας. Άλλωστε η δικτατορία των συνταγματαρχών δεν ήταν γεγονός εάν δεν είχε τεθεί από τον έμπιστό του στρατηγό Γρηγόριο Σπαντιδάκη σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιέραξ 2», το οποίο προέβλεπε τη κατάλυση της δημοκρατίας.

Ο έκπτωτος δεν ήθελε να αφήσει τον Ανδρέα να αναρριχηθεί στην εξουσία φοβούμενος μείωση της επιρροής του ή αλλιώς «τη καταστροφή της ελεύθερης Ελλάδας».

Τον πρόλαβαν όμως οι συνταγματάρχες. Ο ίδιος βέβαια τους όρκισε –χωρίς χαμόγελο- και όταν έκανε το αντιπραξικόπημα τον Δεκέμβριο του ’67 απέτυχε παταγωδώς.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτονται μέσα από τα απόρρητα διπλωματικά αρχεία των Αμερικανών, τα οποία πλέον έχουν αποχαρακτηριστεί.

Μαζί ένα άγνωστο μυστικό έγγραφο της CIA από τον Ιούνιο του 1973 που βγήκε στην επιφάνεια τον Δεκέμβριο του 2022 που προβλέπει τη πτώση του Παπαδόπουλου.

Επίσης, η ιστορική έρευνα του Documento ρίχνει άπλετο φως στις δολοπλοκίες του Γλίξμπουργκ εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της Μεταπολίτευσης.