Ο κόμπος έφτασε στο χτένι: Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει ο κλάδος της εστίασης μετά τις αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι: Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει ο κλάδος της εστίασης μετά τις αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης

Το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί ο κλάδος της εστίασης λόγω των αποτυχημένων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανάσχεση της πανδημίας είναι γνωστός, πανθομολογούμενος και εν μέρει αναπόδραστος… Η άρνηση του όμως να στηρίξει ουσιαστικά τον δεύτερο μεγαλύτερο, μετά το λιανεμπόριο, κλάδο της πραγματικής οικονομίας είναι εξοργιστικός…

Στο πλαίσιο αυτών των συμπερασμάτων οι εστιάτορες στην Ελλάδα αποφάσισαν να δράσουν σε διμερές επίπεδο:

-Κατά πρώτον είναι αποφασισμένοι την 31η Μαρτίου να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στο Μέγαρο Μαξίμου… Πρόκειται δεδομένα για μία συμβολική συνδικαλιστική κίνηση με τεράστιο όμως πολιτικό αντίκτυπο για τον Κ. Μητσοτάκη

-Κατά δεύτερον όπως ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων είναι ειλημμένη η απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, εξαιτίας των χειρισμών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ζητούν το αυτονόητο – Εισπράττουν ψίχουλα

Στην ουσία αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος ουσιαστικά και όχι με όρους επικοινωνίας. Αναλυτικότερα διεκδικούν μέτρα στήριξης που αποτελούν ταυτόχρονα και στήριξη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας που ζει μέσα από την ενασχόληση του στον κλάδο της εστίασης. Μεταξύ άλλων, οι εστιάτορες διεκδικούν:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  • Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Λειτουργούν 80.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 432.000 ανθρώπους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.28 δισ. ευρώ (δηλαδή ποσιοστιαία απώλεια της τάξης του 37,7%). 

Ωστόσο τα συμπεράσματα από τις έρευνες που διεξάγει το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ δεικνύουν ότι ο τζίρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου δηλαδή) κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020, κατά 51,7% μέσο όρο. Από την άλλη ένα ποσοστό άνω του 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφορά σε 200.000 περίπου εργαζομένους. Με δεδομένο ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ρευστότητα παραπάνω από ένα μήνα) αυτές οι θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν να απολεσθούν.

Αυτό στην πράξη σημαίνει έκρηξη στον δείκτη ανεργίας και τεράστιες απώλειες στο σύνολο της οικονομίας η οποία θα εισέλθει σε ένα καθοδικό σπιράλ που θα παρασύρει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα που εκτιμάται ότι είναι σε ποσοστό 88% μικρές επιχειρήσεις και άρα εξαιρετικά εκτεθειμένες σε απώλεια τζίρου, λόγω έλλειψης κεφαλαιακής επάρκειας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter