Οχι μόνο σέρνεται προκλητικά εδώ και επτά μήνες η έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για τον γνωστό τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη, αλλά παράλληλα σπεύδουν να «ανακρίνουν» τους ελεγκτές της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που διερεύνησαν τα πεπραγμένα του, για δήθεν διαρροή στοιχείων του πορίσματός τους.
Ναι, καλά διαβάσατε, δεν πρόκειται για αστείο. Είναι όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, που έχει φτάσει στο σημείο να επιτρέπει σε τηλεαστέρες όπως ο Κοκλώνης να εκφοβίζουν μέσω μηνύσεων όσους έντιμους κρατικούς λειτουργούς κάνουν τη δουλειά τους. Την ίδια ώρα ο ερευνώμενος Κοκλώνης συνεχίζει ανενόχλητος τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, ενώ πρόσφατα ίδρυσε ακόμη μία εταιρεία για τις τηλεοπτικές παραγωγές του. Ολα αυτά εγείρουν όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη βραδυπορία της Δικαιοσύνης, προκαλώντας και υποψίες για ομπρέλα προστασίας του Ν. Κοκλώνη από υψηλά ιστάμενους κρατικούς παράγοντες.
Επτά μήνες «φαγούρα»
Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος διερευνά την υπόθεση Κοκλώνη από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Ήταν η περίοδος που η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στην οποία προΐσταται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διαβίβασε στην Οικονομική Εισαγγελία πολυσέλιδο πόρισμα για τα έργα και τις ημέρες Κοκλώνη. Σύμφωνα με αυτό, ο γνωστός τηλεαστέρας εμφανίζεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔEOE). Σε αυτήν προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός. Είναι ο ελεγκτής που με ακόμη ένα συνάδελφό του φρόντισαν να «καθαρίσουν» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες.
Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις εκλογές, η ΔΕΟΕ παρέδωσε την υπόθεση στην Οικονομική Εισαγγελία δίχως πορισματική έκθεση, καθώς η έρευνα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε προς διερεύνηση στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για ένα σκέλος της υπόθεσης. Δηλαδή επτά μήνες μετά το πόρισμα-καταπέλτη της αρχής για το ξέπλυμα που έδινε στην Οικονομική Εισαγγελία στο πιάτο την υπόθεση Κοκλώνη τίποτε επί της ουσίας δεν έχει γίνει.
Μηνύσεις από Κοκλώνη
Την ίδια ώρα η πλευρά Κοκλώνη τα βάζει με τους ελεγκτές της αρχής που ερεύνησαν τις δραστηριότητές του. Συγκεκριμένα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχηματίστηκε δικογραφία έπειτα από μήνυση Κοκλώνη, ο οποίος ζητά την ποινική τους δίωξη για τη διαρροή στοιχείων του πορίσματός τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δικογραφία διαβιβάστηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό που τη χρεώθηκε σε πταισματοδίκη προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τυχόν εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Ο πταισματοδίκης φέρεται να απέστειλε ερώτημα προς την αρχή, ζητώντας να ενημερωθεί ποιοι ερευνητές χειρίστηκαν την υπόθεση Κοκλώνη. Η απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρό της Χαρ. Βουρλιώτη ήταν καθ’ όλα αφοπλιστική. Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι στην αρχή που ίδιος προΐσταται γίνεται ομαδική δουλειά και ότι ο ίδιος είναι ο τελικός υπεύθυνος για τα πορίσματα και τις διατάξεις της. Με απλά λόγια, ο κ. Βουρλιώτης παρείχε απόλυτη κάλυψη στους υφισταμένους του, όπως θα έπρεπε να κάνουν και άλλοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Η έρευνα-φωτιά
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα Βουρλιώτη γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες.
Στην υπόθεση εμπλέκονται, εκτός του τηλεαστέρα, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστές εταιρειών και ένας λογιστής. Φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.
Ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να χρησιμοποίησε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες προκειμένου να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη των χρεών που θα συσσώρευαν. Τα χρέη δημιουργούνταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ είτε από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή φόρους μισθωτών υπηρεσιών.
Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο τηλεαστέρας είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Επίσης, δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζονται εταιρείες-κέλυφος, με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ακόμη δύο εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Μέσω των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντας στην ουσία το δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος. Επίσης φέρεται να δημιούργησε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο καθώς δεν κατέβαλε φόρους, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.
Ο επιχειρηματίας βέβαια σε δηλώσεις του αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται στο πόρισμα Βουρλιώτη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η επαγγελματική μου δραστηριότητα όπως και οι επιχειρήσεις μου έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο».
Διαβάστε επίσης: Ποιος καλύπτει τον Κοκλώνη;
«Υπάρχει θέμα» στο Documento TV: Η θυρίδα του Παπαθανάση και το «κόλπο» Πιτσιλή – Κοκλώνη
Κυβερνητικός εμπαιγμός για τη σκανδαλώδη επιστροφή ΦΠΑ στον Κοκλώνη
Νίκος Κοκλώνης: Just the ΦΠΑ for us