Ο Κιμ ρίχνει τους τόνους και στέλνει αθλητές στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ κρούει τα τύμπανα του πολέμου

Ο Κιμ ρίχνει τους τόνους και στέλνει αθλητές στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ κρούει τα τύμπανα του πολέμου

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά και πολλών συμμάχων τους κρατών συναντώνται σήμερα στο Βανκούβερ για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, την ώρα που οι εξελισσόμενες συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ έχουν κατεβάσει κατά τι την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Πριν από τη σύνοδο, που συνδιοργανώνουν η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας δείπνο στην μητρόπολη στις καναδικές ακτές στον Ειρηνικό, στο οποίο παρακάθισαν υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες αλλά και αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των περίπου είκοσι κρατών της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κορέα.

Όμως από τη σύνοδο αυτή είναι απούσες η Ρωσία και η Κίνα, που επέκριναν τη διεξαγωγή της.

Όχι τυχαία ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταφέρθηκε σε υψηλό τόνο τη Δευτέρα εναντίον «των Αμερικανών και των συμμάχων τους», που το μόνο που θέλουν είναι «να επιβάλλουν τις απόψεις τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στις εντολές και τα τελεσίγραφα», χωρίς να «αναγνωρίζουν την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου».

Παρά το ότι την περασμένη χρονιά πολλαπλασιάστηκαν οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το καθεστώς του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου διακορεατικού διαλόγου έπειτα από δύο χρόνια και πλέον, να στείλει στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν (9η-25η Φεβρουαρίου) μια μεγάλη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αθλητές, προπονητές, καλλιτέχνες, αξιωματούχους και άλλους.

Αλλά η άμβλυνση της έντασης ενόψει των αγώνων κάθε άλλο παρά μοιάζει να μειώνει την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων και πιθανόν την περαιτέρω σκλήρυνσή τους.

Η αμερικανική προεδρία επέμεινε πριν από το τριήμερο στις ΗΠΑ στη σημασία που αποδίδει στην άσκηση «της μέγιστης πίεσης» στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου αυτή να αποκηρύξει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων ενώ, την Πέμπτη, ο Ρεξ Τίλερσον πρότεινε την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στην ομάδα του Βανκούβερ –στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα– πράγμα που θα επαναλάβει σήμερα.

Σχέδιο δράσης

«Θα συζητήσουμε για τη ναυτική απαγόρευση» στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ανέφερε ο Μπράιαν Χουκ, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατόπιν μιας αποτίμησης της κατάστασης, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ και ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υποστήριξε ότι η απουσία της Ρωσίας και της Κίνας δεν μαρτυρά τις ρωγμές στη διεθνή κοινότητα, καθώς όπως τόνισε Μόσχα και Πεκίνο «θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» σε ό,τι αφορά την προώθηση «της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».

Πριν ταξιδέψει στο Βανκούβερ, ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον έκρινε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας ήδη φέρνουν καρπούς και «η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ενωμένη στην προσέγγισή της» ώστε να «διατηρηθεί η διπλωματική πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε από την πλευρά απαίτησε τη Δευτέρα να «ασκηθεί η μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα» και κανένας να μην «αποδεχθεί τον πυρηνικό εξοπλισμό» της, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «στο όριο» του κινδύνου να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος και ότι θα αρκούσε ένα απλό ατύχημα για να χαθούν «τα πάντα».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο υποσχόμενος διάλογο με τη Βόρεια Κορέα –μια προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη από εκείνη της προκατόχου του– δηλώνει ότι είναι έτοιμος να πάρει μέρος σε «οποιαδήποτε» σύνοδο κορυφής με τη βορειοκορεατική ηγεσία, αλλά θέτει ως όρο να υπάρχουν «οι κατάλληλες προϋποθέσεις», κάτι όμως που απέρριψε η Πιονγκγιάνγκ την Κυριακή, κρίνοντας πως ο Μουν επιδεικνύει «άγνοια» και είναι «παράλογο» να θέτει όρους εκ των προτέρων.

Η Κρίστια Φρίλαντ συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά σειρά με τη νοτιοκορεάτισσα ομόλογό της Κανγκ Γκιάουνγκ-χα και τον ιάπωνα ομόλογό της Τάρο Κόνο. Ο Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους σήμερα.

Αύριο Τετάρτη προβλέπεται να διεξαχθεί μια νέα συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter