Ο Κικίλιας, για να βγει από το κάδρο, λέει ότι οι πολίτες κατηγορούν… την Πυροσβεστική

AP Photo/Aggelos Barai

«Από το ‘ωσαννά’ που ακούμε για το Πυροσβεστικό Σώμα όλο το καλοκαίρι, περάσαμε ξαφνικά, μέσα σε 40 ώρες, ‘στο άρον-άρον σταύρωσον’», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, διαστρέφοντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην επάνδρωση της Πυροσβεστικής, στη προετοιμασία για τις φωτιές και τον συντονισμό στην κατάσβεση που αποδείχθηκαν κλειδιά στη μεγάλη φωτιά που έκαψε την Αττική.

«Αυτό δεν το δέχομαι» πρόσθεσε. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον αρχηγό, τον υπαρχηγό, τον επιτελάρχη, τους αξιωματικούς, τους πυροσβέστες, τους δασοκομάντος, τους εθελοντές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε μέρα από την 1η Μαΐου, 24 ώρες το 24ωρο, δίνουν τεράστιες μάχες».

Κανείς δεν είπε ότι οι πυροσβέστες δεν έδωσαν τεράστιες μάχες. Πόσοι όμως και με τι μέσα;

Σχετικά με την επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς, ο υπουργός παρέθεσε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών, που συντονισμένα κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες. «199 πυροσβεστικά οχήματα, 36 εναέρια μέσα, 1.930 αστυνομικοί, 685 οχήματα της αστυνομίας, 1.683 εκκενώσεις, 284 απεγκλωβισμοί. Οι ένοπλες δυνάμεις μας με τις ομάδες «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων». Δεκαέξι εθελοντικές ομάδες της πυροσβεστικής και εθελοντικές ομάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί συγχρονίστηκαν και δούλεψαν μαζί».

Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των περιπολικών σε σχέση με τα οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά επειδή ο υπουργός δεν είπε πόσοι πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη, η επίσημη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ήταν από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέφερε ακριβώς: «Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Θυμίζουμε ότι η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής ξεκίνησε στις 15:02 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Ο κ. Κικίλιας επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη σχετικά με τα εναέρια μέσα. «Ο άνθρωπος, ή δεν καταλαβαίνει, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η κριτική σε μένα δεν με απασχολεί, δεν με ενδιαφέρει, μπορεί να γίνεται καλόπιστα ή κακόπιστα από τον οποιονδήποτε. Είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως εδώ μιλάμε για μαύρη προπαγάνδα απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτό είναι μη αποδεκτό. Είναι λαϊκισμός. Είναι προσβλητικό. Θεωρώ ότι ο κ. Κασσελάκης το κάνει, μήπως τυχόν καταφέρει και στεριώσει στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το βλέπω αν συνεχίσει έτσι», είπε.

Η συνέντευξη το Βασίλη Κικίλια:

Διαβάστε επίσης:

Περνάνε «πριονοκορδέλα» τον Κικίλια: Δεν μπορείς να πας σε ένα από τα 27 σπίτια σου να ξυριστείς; (Video)

Κασσελάκης: «Πρέπει να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό»

Φωτιά στην Αττική: 78 κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες από τις πρώτες αυτοψίες – 92 συνολικά κτίρια κατεδαφιστέα ή με ζημιές