Ο κήπος σώζει ψυχές

Η θεραπευτική κηπουρική είναι μια νέα μέθοδος χαλάρωσης ασθενών που ήρθε για να μείνει.

Τι είναι η θεραπευτική κηπουρική; Με τη βοήθεια ενός καταρτισμένου θεραπευτή οι ασθενείς καλούνται να φυτέψουν, να κλαδέψουν και να περιποιηθούν λουλούδια και φυτά, με στόχο να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε μια χαλαρωτική διαδικασία που θα τους αποσπάσει την προσοχή από τις σωματικές ή ψυχικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν. Σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, μονάδες αποτοξίνωσης, φυλακές και αναμορφωτήρια ανηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή είναι μια όλο και πιο διαδεδομένη μέθοδος ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post», το κέντρο αποκατάστασης Langone Rusk στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης διατηρεί ειδικό τμήμα θεραπευτικής κηπουρικής, το οποίο πέραν των φυτών φροντίζει και δύο μεγάλα, ήρεμα λαγουδάκια – τα περιποιούνται οι ασθενείς που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της φυτοκομικής.

«Οι άνθρωποι πολλές φορές είναι λίγο διστακτικοί όταν εμφανίζεσαι γεμάτος χώματα σε ένα νοσοκομείο. Απαξ όμως και συμμετάσχουν στη διαδικασία, ρωτάνε: Μπορώ να το ξεκινήσω και αύριο;» αφηγείται η Γκουέν Φράιντ, επικεφαλής του τμήματος θεραπευτικής κηπουρικής του Langone Rusk.

Η Αμερικανική Ενωση Θεραπευτικής Κηπουρικής υποστηρίζει ότι «η ποιότητα ζωής επηρεάζεται άμεσα από τη σχέση ανθρώπου – φύσης», αναγνωρίζοντας την άποψη του Αμερικανού φιλοσόφου και δοκιμιογράφου Ραλφ Ουάλντο Εμερσον (1803-1882) περί μυστηριακής σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Μελέτες δείχνουν ότι η κηπουρική μειώνει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και προωθεί την ευεξία.

«Το καλύτερο είναι ότι το αντικείμενο της προσοχής δεν είμαι πλέον εγώ» εξηγεί η Φράιντ. «Με αποσυμπιέζει εντελώς» λέει μια ασθενής, η Κάρολ, η οποία πιστεύει ότι οι συνεδρίες θεραπευτικής κηπουρικής έχουν «ξεκάθαρα» επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσής της. «Σου προσφέρει χαλάρωση, ενώ όλα τα υπόλοιπα σε γεμίζουν άγχος».

Ακόμη ένα θετικό για την Κάρολ ήταν ότι ήρθε κοντά με τον σύζυγό της. «Οταν αρχίσαμε να βγαίνουμε ραντεβού τού έλεγα ότι είμαι αλλεργική στο χώμα. Και με πίστευε! Για χρόνια!» λέει γελώντας.