Ο Κερκυραίος που εκμηδένισε τα σκουπίδια

Ο Κερκυραίος που εκμηδένισε τα σκουπίδια

Την ώρα που η Κέρκυρα «πνίγεται» στα σκουπίδια λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κατοίκους του νότιου τμήματος του νησιού και τις τοπικές αρχές για τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κούρκουλος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αρίλλα, δίνει το καλό παράδειγμα υιοθετώντας καθημερινές μικρές συνήθειες με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενίσει την παραγωγή απορριμμάτων στο εστιατόριό του.

«Αρχισα να αποκτώ ένα είδος οικολογικής συνείδησης όταν συνειδητοποίησα ότι οι φορείς του κράτους δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε στο κομμάτι της ανακύκλωσης και άρα πρέπει να διαχειριστώ την κατάσταση μόνος μου» εξηγεί στο Documento.

Απλές, πρακτικές κινήσεις

Τι ακριβώς έκανε όμως στο εστιατόριό του; «Καταρχήν απαγόρευσα όλα τα πλαστικά μπουκάλια. Προσφέρω νερό μόνο σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια. Για το μαγείρεμα χρησιμοποιώ νερό από την επεξεργασία αντίστροφης ώσμωσης. Με το ίδιο νερό τροφοδοτώ τα πλυντήρια πιάτων και ποτηριών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ έως και πέντε φορές λιγότερο απορρυπαντικό» εξηγεί.

Αναφορικά με το λάδι, σημειώνει ότι συλλέγει τα τηγανόλαδα για να τα πάρει μια εταιρεία η οποία τα στέλνει για ανακύκλωση και παραγωγή βιοντίζελ. «Επίσης τον περασμένο χειμώνα έκανα μια μικρή επένδυση κατασκευάζοντας λιποπαγίδες για τα απόβλητα της λάντζας. Τόσο το λίπος όσο και το σαπούνι συλλέγονται και γίνεται αποκομιδή δωρεάν από την ίδια εταιρεία» αναφέρει.

Κάνει διαλογή στην κουζίνα σε πλαστικά, χαρτιά και γυαλί, πετάει τα φυτικά απόβλητα (φλούδες, τσόφλια, καφέ κ.λπ.) στο περιβόλι του για να γίνουν λίπασμα (κομπόστ), ενώ τα αποφάγια τα δίνει στις νοικοκυρές της γειτονιάς του για τα κοτέτσια, τα αγροκτήματα κ.λπ.

Αν και όλα αυτά ακούγονται εύκολα και πρακτικά, ο ίδιος παραδέχεται ότι στην αρχή δυσκολεύτηκε να πείσει το προσωπικό του να υιοθετήσει όλες αυτές τις συνήθειες. «Υστερα από δυο εβδομάδες όμως με διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν στον παλιό τρόπο διαχείρισης. Τώρα είναι όλα πιο καθαρά και νοικοκυρεμένα. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να πείσω αρκετούς από τους συναδέλφους μου στην περιοχή να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα. Ηδη δύο μικρά ξενοδοχεία και άλλοι δύο συνάδελφοι με ταβέρνες έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν, οι περισσότεροι όμως με κοιτάζουν σαν άλλον έναν γραφικό οικολόγο» παραδέχεται.

«Ο μόνος τρόπος διαφυγής»

Ο ίδιος ωστόσο δεν αποθαρρύνεται αφού, όπως τονίζει, πιστεύει ακράδαντα ότι η ανακύκλωση αποτελεί τον μόνο τρόπο διαφυγής από την κρίση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Πιστεύω πως η εποχή που μπορούσαμε να ρυπαίνουμε απερίσκεπτα και να απαιτούμε από το κράτος να καθαρίζει έχει περάσει. Το μόνο που μας απομένει είναι η διαλογή και η υγειονομική ταφή απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Δυστυχώς η ανακύκλωση στην Κέρκυρα, απ’ ό,τι γνωρίζω, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θυμάμαι σε μια δημόσια συζήτηση με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας αναφέρθηκε πως ανακυκλώνεται μόνο το 3-9% των ανακυκλώσιμων υλικών» λέει ο κ. Κούρκουλος.

Πράγματι, η κατάσταση, ειδικά στην Κέρκυρα το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς τα απορρίμματα σχηματίζουν βουνά και η δυσοσμία έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στο νησί. «Το τελευταίο διάστημα άρχισε η κρίση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα καθώς γέμισε και επίσημα η ήδη κορεσμένη χωματερή χωρίς να έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική λύση για διάφορους λόγους (πολιτικούς, τεχνικούς, δημοσιονομικούς κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μένουν τα απορρίμματα μέσα και έξω από τους κάδους κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο περισσότερος κόσμος απλώς μεταφέρει τα σκουπίδια σε σημεία στα οποία δεν θα τα βλέπει για να μην τον ενοχλούν. Δεν τους ενδιαφέρει αν μακροπρόθεσμα θα μολύνουν το περιβάλλον. Τα σκουπίδια όμως είναι παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο μόλις έχει αρχίσει να μας βασανίζει. Θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί χειρισμούς έκτακτης ανάγκης από τους πολίτες αλλά και από τους πολιτικούς μας. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές αντιπαραθέσεις» καταλήγει.

Ετικέτες

Documento Newsletter