Ο καυτός Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο καυτός Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ

«Μακάρι να κάνουν πρόταση μομφής! Θα προκαλέσουν τσουνάμι αντίδρασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ»! Ετσι σχολιάζουν στο Documento όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει τους επόμενους μήνες – ίσως και βδομάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο Αύγουστος είναι ίσως ο κρισιμότερος μήνας στη σύγχρονη εποχή του κόμματος.

Στις αρχές της εβδομάδας συνεδρίασαν τα 87 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν εκφράσει κριτική προς τον πρόεδρο Στέφ. Κασσελάκη, μαζί με περισσότερα από 120 στελέχη νομαρχιακών επιτροπών. Δεν πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, όμως έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις για το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– ενιαία στάση και κοινή στρατηγική, όμως η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει με τις υπάρχουσες συνθήκες.

«Δεν βλέπουμε προοπτική με την κατάσταση που επικρατεί. Πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές αν θέλουμε να σώσουμε το κόμμα» είπε στο Documento μέλος των 87.

Η σκληρή άποψη που εκφράστηκε είναι να τεθεί θέμα ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου. Βέβαια, για να πάρει σάρκα και οστά η μομφή απαιτεί την πλειοψηφία του οργάνου. Ομως αρκετοί θεωρούν ότι το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά αριθμητικό. Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο –ακόμη κι αν δεν είναι εξασφαλισμένη η πλειοψηφία–, τότε η μπάλα περνά στο γήπεδο Κασσελάκη, ο οποίος θα αποφασίσει αν πρέπει να σηκώσει το γάντι.

Για να τεθεί θέμα μομφής είναι απαραίτητο να υπάρξει και (τουλάχιστον) ένας υποψήφιος ο οποίος θα πρέπει έχει τη στήριξη των υπογραφόντων αλλά και τη δυναμική να κοντράρει τον Στέφ. Κασσελάκη, ο οποίος αυτήν τη στιγμή φαίνεται να έχει την πλειοψηφία σε Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία και στους συνέδρους (όπως αποτυπώθηκε τον Φεβρουάριο).

Κάποιοι πιο αποφασισμένοι για δραστικές λύσεις υποστήριξαν ότι αν δεν κατατεθεί πρόταση μομφής, θα αποχωρήσουν από το κόμμα, αρνούμενοι –όπως λένε–να νομιμοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Πρόταση που διαψεύδεται

Σύμφωνα με διαρροές, ο Χρήστος Γιαννούλης κατά την επίμαχη συνεδρίαση έριξε στο τραπέζι πρόταση για ενδεχόμενη αποχώρηση κάποιων βουλευτών ώστε να συνεργαστούν με κάποιους άλλους, π.χ. με όσους ενδεχομένως αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές του εκλογές, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα η οποία με βάση τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά θα μπορούσε να έχει και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με διαρροές, η πρόταση αυτή δεν έτυχε θερμής αποδοχής. Βέβαια, ο ίδιος ο βουλευτής μιλώντας στο Documento διέψευσε τα πάντα.

Η ηπιότερη προσέγγιση

Στη συνεδρίαση αποτυπώθηκε και μια πιο διαλλακτική στάση. Οι υποστηρικτές της τάχθηκαν κατά των αποχωρήσεων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να δώσουν τη μάχη εκ των έσω. Επίσης, ήταν πιο εγκρατείς όσον αφορά την πρόταση μομφής αφού θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο και μετά να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Τα ονόματα

Η αλήθεια είναι ότι στα πηγαδάκια ακούγονται πολλά ονόματα. Φάμελλος, Βασιλειάδης, Καλαματιανός, Νοτοπούλου, Αρβανίτης, Ζαχαριάδης είναι ονόματα που έχουν ακουστεί από τον περίγυρο, όμως μέχρι στιγμής οι προαναφερθέντες δεν έχουν εκφράσει πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος, παρότι σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχει στις συγκεκριμένες εσωκομματικές διεργασίες, έχει πολλούς υποστηρικτές και χαίρει ευρείας εκτίμησης. Ακόμη και η Ολγα Γεροβασίλη έχει προταθεί από κάποιους, σε συνέχεια όσων έγιναν τον Φεβρουάριο.

Ο Πολάκης

Μπορεί οι 87 να έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του Παύλου Πολάκη και το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να είναι σχεδόν εχθρικό, όμως κάποιοι θεωρούν πως αν κατατεθεί πρόταση μομφής, τότε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονται κοντά στον Κρητικό βουλευτή θα ψηφίσουν υπέρ.

Πάντως από το περιβάλλον Πολάκη δηλώνουν στο Documento ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους συνεργασία. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του βουλευτή προ ολίγων ημερών: «Προς 87… 37… 17… τους εξής 5-6-7: Μην κινείστε, μην χαράζεστε, μην απειλείτε! Απλά προκαλείτε τρικυμία σε ποτήρι! Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υπάρξουν, προς όφελος της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας και της αριστερής λαϊκής προγραμματικής πρότασης, ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ! Τη λύση πάντα τη δίνει ο λαός που τοποθετεί τον καθένα στο ύψος και στη θέση που πραγματικά του αναλογεί! Κάντε λίγο αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη και στη διαπλοκή και όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!».

Σε όσους πιστεύουν ότι ο Παύλ. Πολάκης επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία, από το περιβάλλον του λένε λακωνικά: «Δηλώνει παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες».

Το συνέδριο

Ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι να προετοιμάσει το κόμμα για το καταστατικό συνέδριο του Οκτώβρη. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος γι’ αυτό αφού, όπως φαίνεται, μπορεί να προκύψουν άλλα ζητήματα.

Κάποιοι που υιοθετούν τη σκληρή γραμμή υποστηρίζουν πως πρέπει να τεθεί θέμα αναβολής, ακόμη και απονομιμοποίησης του συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι ο Στέφ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει ξεκάθαρη εισήγηση για τις αλλαγές που επιθυμεί, θεωρώντας παράλληλα απαράδεκτες τις ιδέες για αντικατάσταση όλων των οργάνων.

Από την πλευρά Κασσελάκη έχει ξεκαθαριστεί πως οι ιδέες που εξέφρασε ο πρόεδρος μπορούν να αλλάξουν και να συζητηθούν τα πάντα. Η αρμόδια επιτροπή που είναι επιφορτισμένη για την επεξεργασία των προτάσεων θα συνεδριάσει πάλι αρκετές φορές, ενώ στο iSYRIZA έχει ανοίξει πλατφόρμα όπου το κάθε μέλος μπορεί να συμμετέχει στη διαβούλευση.

Η υπόθεση Σπίρτζη

Μεσοβδόμαδα συνεδρίασε ένα άτυπο ολιγομελές συντονιστικό των 87, στο οποίο συζητήθηκαν αρκετά θέματα. Συμφωνήθηκε ότι δεν θα ανεχτούν σε καμία περίπτωση τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, για τον οποίο η Επιτροπή Δεοντολογίας

θα συνεδριάσει στις 23 του μήνα. Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί να καταθέσει την άποψή του απέναντι στις καταγγελίες 70 μελών που τον κατηγορούν για «ατομική ατζέντα» και για «αμφισβήτηση της δυναμικής του Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ να απειλήσει την κυριαρχία της νεοδεξιάς».

Οι 87 θεωρούν απαράδεκτο να κινδυνεύει με διαγραφή ένα μέλος επειδή εκφράζει προσωπικές απόψεις. Πάντως το Documento είναι σε θέση να γνωρίζει ότι εκφράστηκαν στον Χρ. Σπίρτζη και κάποιες παραινέσεις ώστε να μη δίνει δικαιώματα για επιθέσεις.

Πάντως στη συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρξαν σαφείς διαρροές. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι άπαντες τάχθηκαν υπέρ των εργαζομένων στα κομματικά μέσα επικοινωνίας που διεκδικούν μισθούς και επίδομα αδείας.

Κρίσιμες αποφάσεις

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση των 87, η οποία θα γίνει μετά τις 23 Αυγούστου. Εκεί αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η θέση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Με απλά λόγια, θα φανεί εν πολλοίς αν θα υπάρξει απτή αμφισβήτηση Κασσελάκη, αν θα υπάρξει στήριξη σε άλλο πρόσωπο, αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις και αν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Οκτώβρη. Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγηθεί τη διαγραφή Σπίρτζη, τότε το κλίμα θα είναι ακόμη πιο τεταμένο.

Κλειστά χαρτιά από Τσίπρα

Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος στα δύο. Από τη μία είναι οι υποστηρικτές Κασσελάκη και από την άλλη βρίσκονται όσοι επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας. Κάποιοι στα διάφορα πηγαδάκια βάζουν στο παιχνίδι και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι γνωστό πως πλέον οι σχέσεις Τσίπρα – Κασσελάκη δεν είναι στο καλύτερο σημείο, κάτι που επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή. «Οι όποιες διαφωνίες έχω με τον προκάτοχό μου αφορούν τη διαχείριση του κόμματος τον τελευταίο καιρό, όχι την κυβέρνησή του» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως μέχρι στιγμής ο πρώην πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Κάποιοι του αποδίδουν την έμπνευση του σεναρίου για διάσπαση της ΚΟ και συνεργασία με άλλους βουλευτές που ενδεχομένως να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Αριστερά. Ομως αυτό φυσικά δεν επιβεβαιώνεται. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στο Documento ότι αν ο Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να παίξει κάποιο ρόλο, θα το κάνει για κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι τότε λένε πως «όλα τα ενδεχόμενα στο εσωκομματικό πεδίο είναι ανοιχτά».

Με βάση όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν είναι κλισέ να πούμε ότι αναμένεται θερμός Αύγουστος στην Κουμουνδούρου.

Ετικέτες

Documento Newsletter