Ο κατώτατος μισθός ενός καθεστώτος

Ο κατώτατος μισθός ενός καθεστώτος

Υπάρχουν δύο τρόποι για να οριστεί ένας κατώτατος μισθός. Ο πρώτος είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Ο δεύτερος είναι η κρατική παρέμβαση, όπου η κυβέρνηση αποφασίζει το εκάστοτε ύψος του κατώτατου μισθού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το δεύτερο και ταυτόχρονα αυτό, οι δήθεν «φιλελεύθεροι» της κυβέρνησής του, το «πουλάνε» ως επιτυχία.

Επιτυχία η αύξηση από τα 830 ευρώ στα 880 ευρώ μεικτά τον μήνα. Την ίδια ώρα που μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν κέρδη ρεκόρ το 2024 στα 4,43 δισ. ευρώ με αύξηση 21%.

Ο κατώτατος μισθός, σε ένα κράτος που μεριμνά για τον πολίτη πρέπει να καλύπτει το κόστος ζωής ενός εργαζόμενου και ενός παιδιού του, τουλάχιστον. Η Ελλάδα δεν είναι τέτοιο κράτος, με πολιτική επιλογή.

Τα 880 μεικτά (746 ευρώ καθαρά) στις σημερινές συνθήκες είναι μισθός πείνας.

Όταν μια κυβέρνηση, αντί να απελευθερώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιβάλλει κατώτερο μισθό πείνας στους εργαζόμενους και παράλληλα αφήνει ανενόχλητα τα καρτέλ να τους ξεζουμίζουν δεν είναι κυβέρνηση, είναι καθεστώς, που με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» καταδικάζει τον πληθυσμό στην ανέχεια, τη χώρα στη μιζέρια και την υπογεννητικότητα.

Απολύτως συνειδητά και απολύτως μελετημένα, το καθεστώς Μητσοτάκη έχει κάνει την επιλογή του, να πεινάνε οι πολλοί και να εισπράττουν οι λίγοι.

Γ.Μπ.

Διαβάστε επίσης:

Προανακριτική: Παρέμβαση Κακλαμάνη ζητά η αντιπολίτευση για να μπει φρένο στις μεθοδεύσεις – Τι απαντά ο ΠτΒ 

Στους «πρόθυμους» του Παρισιού ο Μητσοτάκης λίγο πριν συναντήσει τον Νετανιάχου στο Ισραήλ

Βαφτίζει «ασφαλή χώρα» την Τουρκία η Βολουδάκη – Νέα πρόταση στο ΣτΕ από το υπουργείο Μετανάστευσης

Documento Newsletter