O Καναδάς χορήγησε άσυλο στη νεαρή από τη Σαουδική Αραβία που διέφυγε για να σωθεί

O Καναδάς χορήγησε άσυλο στη νεαρή από τη Σαουδική Αραβία που διέφυγε για να σωθεί

Ο Καναδάς αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στη 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που διέφυγε στην Ταϊλάνδη για να σωθεί από την οικογένειά της, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται από πέρυσι στα μαχαίρια με το σουνιτικό βασίλειο εξαιτίας του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν λέει πως το έσκασε για να σωθεί από την ψυχολογική και σωματική κακοποίηση που υφίστατο από την οικογένειά της. Βρισκόταν ήδη εν πτήσει προς το Τορόντο, όπου αναμένεται να αφιχθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), όταν ο Τριντό έκανε αυτήν την ανακοίνωση.

«Της δώσαμε άσυλο. Είμαστε ευτυχείς που το πράξαμε, διότι ο Καναδάς είναι μια χώρα που καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να υψώνεις το ανάστημά σου για να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα, να υψώνεις το ανάστημά σου για να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεχθήκαμε το αίτημα του ΟΗΕ», είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν ανακοινώνει την αναχώρηση της Κούνουν για τον Καναδά.

Η ανακοίνωση κλείνει μια υπόθεση που κράτησε περίπου μία εβδομάδα και δημοσιοποίησε η ίδια η νεαρή μέσα από έναν λογαριασμό που άνοιξε εσπευσμένα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ενώ ταξίδευε στο Κουβέιτ με την οικογένειά της, αποφάσισε να διαφύγει από τους γονείς της το περασμένο Σαββατοκύριακο, παίρνοντας μια πτήση προς την Μπανγκόκ, όπου συνελήφθη.

Αφού πέτυχε η υπόθεσή της να πάρει δημοσιότητα, η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν τέθηκε υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κι υπέβαλε αίτηση για να της χορηγηθεί άσυλο σε διάφορες χώρες. Αρχικά, η πρόθεσή της ήταν να πάει στην Αυστραλία.

Η απόφαση της καναδικής κυβέρνησης ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στην Οτάβα και το Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απέλαση του καναδού πρεσβευτή, ανακάλεσε τον δικό της από την Οτάβα και πάγωσε κάθε νέα εμπορική συναλλαγή με (ή επένδυση στον) Καναδά, με αφορμή ότι η καναδική πρεσβεία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε — στα αραβικά — τη σύλληψη υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικείων δικαιωμάτων, στο βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Σαμάρ Μπαντάουι, αδελφής του φυλακισμένου μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του οποίου ζουν πρόσφυγες στο Κεμπέκ.

«Η επίσημη αίτηση (χορήγησης ασύλου) διαβιβάστηκε από τον ΟΗΕ στον Καναδά. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς τον ΟΗΕ. Η χώρα καταγωγής (η Σαουδική Αραβία) δεν ενεπλάκη στη διαδικασία», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην καναδική κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ενσάφ Χαϊντάρ, η σύζυγος του Ράιφ Μπαντάουι, υπογράμμισε από την πλευρά της τον ρόλο που διαδραμάτισε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Κρίστια Φρίλαντ, για να μπορέσει η νεαρή να πάει στον Καναδά. «Αυτή είναι η αληθινή ηρωίδα που εμπόδισε την επαναπροώθησή της από την Ταϊλάνδη στο Κουβέιτ», τόνισε μέσω Twitter.

Η Ταϊλάνδη αρχικά ετοιμαζόταν να επαναπροωθήσει την Κούνουν στη χώρα της, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των σαουδαραβικών αρχών. Όμως η νεαρή κλείστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ κι άρχισε να αναρτά μια ομοβροντία απελπισμένων μηνυμάτων και βίντεο που γνώρισαν αστραπιαία, παγκόσμια διάδοση.

Είπε στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι θέλει να απαρνηθεί το ισλάμ και ότι αυτό την θέτει «σε σοβαρό κίνδυνο», σημείωσε η ΜΚΟ.

Μετά την κινητοποίηση υπέρ της νεαρής στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές της Ταϊλάνδης, οι οποίες προχωρούν συχνά σε επαναπροωθήσεις, αποφάσισαν να μην την απελάσουν παρά τη θέλησή της και της επέτρεψαν να φύγει τη Δευτέρα από το αεροδρόμιο, συνοδευόμενη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας.

Χθες η UNHCR χαιρέτισε τις «ταχείες ενέργειες» των κυβερνήσεων της Ταϊλάνδης και του Καναδά την τελευταία εβδομάδα, που υπήρξαν «αποφασιστικές για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με υποστήριξαν και μου έσωσαν τη ζωή. Ειλικρινά δεν ονειρευόμουν ποτέ αυτή την αγάπη και την υποστήριξη», ανέφερε μέσω Twitter η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν το βράδυ της Παρασκευής.

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης διευκρίνισε ότι ο πατέρας και ένας αδελφός της νεαρής πήγαν στην Μπανγκόκ, αλλά εκείνη «αρνήθηκε να τους δει».

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Υπόκεινται πάντα στην κηδεμονία κάποιου άνδρα της οικογένειάς τους (του πατέρα, του συζύγου ή άλλου) που ασκεί αυθαίρετα εξουσία πάνω τους και παίρνει για λογαριασμό τους κάθε σημαντική απόφαση.

Η υπόθεση Κούνουν πήρε τεράστιες διαστάσεις εν μέρει εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε στις αρχές Οκτωβρίου ο φόνος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η καναδική κυβέρνηση εξάλλου επιβεβαίωσε ότι ο Τριντό θα συναντηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τη σύζυγο του Ράιφ Μπαντάουι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σέρμπρουκ, 150 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ. «Η επιθυμία μας συνεχίζει να είναι (ο μπλόγκερ) να αφεθεί ελεύθερος και να μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά του», τόνισε η Σαντάλ Γκανιόν, εκπρόσωπος του καναδού πρωθυπουργού.

Ο Φιλίπο Γκράντι της UNHCR από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός ότι η δοκιμασία του Κούνουν «τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου τις τελευταίες ημέρες» κι επέτρεψε σε πολλούς να αντιληφθούν «την επισφαλή κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως».

Documento Newsletter