Σε μετατόπιση της στάσης που είχε εκφράσει επίσημα πριν λίγες μέρες οδηγείται ο Π. Καμμένος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα κι αν η ΝΔ δεν δεσμευτεί για την καθοιονδήποτε τρόπο χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος.
«Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” σε μελλοντική λύση» είπε αρχικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τάκη Μπαλτάκο και συμπλήρωσε:
«Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία».
Όπως γίνεται εμφανές, οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν τον Π. Καμμένο στην αναθεώρηση ακόμα και της προϋπόθεσης που έθετε -πριν από λίγα εικοσιτετράωρα- προς τη ΝΔ για τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε να δηλώσει πρόθεση υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας που φημολογείται έντονα ότι θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια, στοιχιζόμενος με εκείνους που -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- πολιτικά απεχθάνεται.
Εκκίνηση διαλόγου για εκλογική συνεργασία
Ο Π. Καμμένος περιέγραψε τη συνάντηση που είχε με τον εκ των επικεφαλής της «Δύναμης Ελληνισμού» ως εκκίνηση διαλόγου που αποσκοπεί σε εκλογική συνεργασία. Συνδετικός κρίκος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πάλαι ποτέ προνομιακό συνομιλητή χρυσαυγιτών. «Έχουμε κοινούς προβληματισμούς. Η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών μας οδηγεί στο να μοιραστούμε ότι συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν από κοινού αποφασίσει την παράδοση του ονόματος Μακεδονία, κάτι στο οποίο και οι δυο μας αντιτιθέμεθα» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά δήλωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν αμιγώς δεξιό χαρακτήρα. Είναι ένα κόμμα που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς υπάρχουν 45 πρώην Υπουργοί της Ν.Δ εκτός Βουλής. Εκείνο που εγώ θα ήθελα είναι να κάνουμε ένα ευρύτατο προσκλητήριο σε αυτούς τους υπουργούς. Όσοι εξ αυτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν, ΟΚ. Σε αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε για τη δημιουργία ενός ευρέος πατριωτικού μετώπου, με σκοπό πλέον την προσπάθεια έτσι ώστε το όνομα της Μακεδονίας να μην περάσει στα χέρια των Σκοπιανών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι Τ. Μπαλτάκος και Π. Καμμένος δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κ. Βελόπουλο.