Την ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών με ιατρική επίβλεψη πρόκρινε εκ νέου ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με την πρόταση να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και να διατυπώνεται ο φόβος να μετατραπούν νέες περιοχές σε κύτταρα ανομίας μέσα στην πόλη.
Η πρόταση έρχεται ως λύση στο πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων που συγκεντρώνονται σε περιοχές περί της Νομικής, στα Εξάρχεια, στο Μεταξουργείο κ.ά., με τον δήμαρχο να ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων επανέφερε την πρότασή του, προκειμένου, όπως είπε: “να φύγει η χρήση ναρκωτικών από τους δρόμους” και με τη δημιουργία στελεχωμένων δομών να δίνεται η δυνατότητα στους ναρκομανείς για απεξάρτηση. “Οι άνθρωποι που τρυπιούνται στον δρόμο είναι στο τελευταίο στάδιο της αξιοπρέπειάς τους” είπε, εξηγώντας ότι η λειτουργία τέτοιων δομών σε Λονδίνο, Παρίσι και Άμστερνταμ έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι αυτές οι δομές θα πρέπει να λειτουργούν εντός των νοσοκομείων.
“Ήρθε η ώρα για δημιουργήσουμε κλειστούς χώρους, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να κάνουν χρήση, κάτω από ιατρική επίβλεψη, δομές στελεχωμένες από ειδικούς επιστήμονες, ώστε οι τοξικοεξαρτημένοι να αποκτήσουν και την τελευταία ελπίδα να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης” είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας: “Στον δρόμο απλώς τους περιμένει ένα αργόσυρτο τέλος. Πολλές φορές ούτε καν αυτό”. Ο Γ. Καμίνης επικαλέστηκε τη θετική στάση του υπουργού Υγείας Ανδρ. Ξανθού, αλλά στηλίτευσε την απουσία παραγόντων των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από επιτροπή κατοίκων του Πεδίου του Άρεως για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στην περιοχή.
Εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, ο Κ. Αλεξίου τάχθηκε υπέρ της πρότασης Καμίνη, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις και συνεργασίες του δήμου με τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, αλλά και με οργανισμούς για την απεξάρτηση (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ). Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων.
Κατά της πρότασης τάχθηκαν η Λαϊκή Συσπείρωση, η Ελληνική Αυγή και η παράταξη του Νικ. Κακλαμάνη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών που προ ετών εφάρμοσε ο ΟΚΑΝΑ δεν είχε φέρει θετικά αποτελέσματα και πως υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Σημείωσε, τέλος, ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη συνεδρίαση της 02-04-2018 του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας:
“Στη Μασσαλίας, το Πεδίον του Άρεως, το Μεταξουργείο, την πλατεία Βαρβακείου και αρκετά άλλα σημεία εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι, που δυστυχώς γίνονται ολοένα και πιο πολλοί, δίνουν μάχη προσωπικής αντοχής, όταν οι κάτοικοι δίπλα τους, ανήμποροι να τους βοηθήσουν, δίνουν τη δική τους μάχη να δουν τις γειτονιές τους ξανά βιώσιμες.
Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναλάβει, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Συσκέψεις με φορείς, κόμματα, συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό.
Επιτόπιες παρεμβάσεις καταγραφής των τοξικοεξαρτημένων και ενημέρωσης.
Δράσεις πολιτισμού στην Τριλογία.
Συγκρότηση πρωτοβουλίας με γνωστούς Αθηναίους, προκειμένου το μήνυμά μας, να αποκτήσει πολλαπλασιαστές στην κοινωνία.
Την περασμένη εβδομάδα κάναμε την πρώτη, από κοινού, κίνησή μας, στέλνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του μέτρα για αντιμετώπιση της διακίνησης, τα υποκατάστατα να παρέχονται μόνο από τα νοσοκομεία και όχι από δομές στο κέντρο της πόλης και να δημιουργηθούν δομές εποπτευόμενης χρήσης.
Ήρθε η ώρα για δημιουργήσουμε κλειστούς χώρους, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να κάνουν χρήση, κάτω από ιατρική επίβλεψη, δομές στελεχωμένες από ειδικούς επιστήμονες, ώστε οι τοξικοεξαρτημένοι να αποκτήσουν και την τελευταία ελπίδα να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Στον δρόμο, απλώς τους περιμένει ένα αργόσυρτο τέλος.
Πολλές φορές ούτε καν αυτό.
Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.
Μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το δοκίμασαν και πέτυχε.
Μπορεί να μην είναι η μόνη λύση, ας τη δοκιμάσουμε, ή στο τέλος – τέλος ας τη συζητήσουμε. Ούτε δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση;
Μόνο έτσι θα σωθούν ζωές και θα φύγει η χρήση από τον δρόμο.
Αναφέρομαι σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο εξάρτησης, στο οποίο τα επίπεδα αυτοεκτίμησης είναι αντιστρόφως ανάλογα με τις πιθανότητες να πεθάνουν στον δρόμο.
Μου δόθηκε η ευκαιρία αυτό να το τονίσω και χθες, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σύλλογοι κατοίκων του Πεδίου του Άρεως. Αν και προσκλήθηκαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν ούτε εκπρόσωπό τους.
Όλα αυτά βεβαίως θα έχουν νόημα, αν υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από την Ελληνική Αστυνομία. Ούτε αυτό το έχουμε δει, και επανειλημμένως το έχω καταγγείλει. Είναι μια υπόθεση που απαιτεί διάρκεια, συνέχεια μέθοδο και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση”.