Το Grigny δεν βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα για καλούς λόγους. Η φτωχότερη πόλη της Γαλλίας στα νότια του Παρισιού χαρακτηρίζεται από μαζική ανεργία και εγκατάλειψη. Για μεγάλο μέρος των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το Grigny είναι η εικόνα μιας «απαγορευμένης ζώνης», μια περιοχή που βρίσκεται στο σκοτάδι.
Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης Φιλίπ Ριό, μέλος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, καταβάλει μια σπουδαία προσπάθεια, έναν τεράστιο αγώνα για τη διάσωση της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της. Το 2017 οργάνωσε μια πρωτοβουλία στήριξης της πόλης με τίτλο «Έκκληση από το Grigny», την οποία υπέγραψαν εκατοντάδες άλλοι δήμαρχοι ζητώντας κρατική στήριξη κι επενδύσεις στην περιοχή. Τα κοινωνικά προγράμματα του Ριό, που στηρίχθηκαν στην παροχή κουπονιών τροφίμων έκτακτης ανάγκης και επιδοματικής στήριξης των αδύναμων, κράτησαν όρθια την κοινωνία μέσα στον κορονοϊό, με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου δημάρχου στον κόσμο. Προχώρησε επίσης σε πολιτικές στήριξης της δια βίου εκπαίδευσης και προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων.
Το βραβείο που απονεμήθηκε από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Δημάρχων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν απονεμηθεί σε δήμαρχο προερχόμενο από κομμουνιστικό κόμμα, με τον Ριό να τονίζει ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα με το τι συμβαίνει στην ‘κορυφή’ της κοινωνίας, αλλά περισσότερο με το έργο όλων αυτών των αόρατων ακτιβιστών, εργατών, υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους».
Επιδεικνύοντας τις ποδοσφαιρικές του αρετές στο περιθώριο της έκθεσης βιβλίου της πόλης.
Όπως ο ίδιος σημείωσε «η εργατική τάξη μετεξελίσσεται, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι φτωχοί είναι ακόμα εδώ. Όταν με ρωτάνε ποια είναι η διαφορά στο Grigny πριν 40 χρόνια και ποια σήμερα, η απάντηση είναι ότι τότε είχαμε ανεργία 5% ανεργία και σήμερα 50%. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η απληστία των ισχυρών αναπαράγει και βαθαίνει τη φτώχεια και τα αδιέξοδα κι απέναντι σε αυτά δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμος και να προσφέρουμε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση».
Πηγή: rosa.gr