Φέτος, το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» συμπληρώνει τέσσερα χρόνια από τη γέννηση του διεκδικώντας σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
Μετά τη διακοπή του 2020 και το περσινό δύσκολο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές ο θεσμός που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών έχει ετοιμάσει ένα δυνατό πρόγραμμα με θεματικό τίτλο «Η στάχτη που ταξίδευε» και είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζοντας δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις στις πόλεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες: την Άμφισσα και την Ιτέα.
Λίγο πριν, την έναρξη του Φεστιβάλ μιλήσαμε με τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Μαραμή.
Μετά από δύο δύσκολες χρονιές που προηγήθηκαν είστε αισιόδοξος για το Φεστιβάλ;
Θεωρώ ότι σε αυτή την πορεία των τεσσάρων χρόνων, ήδη από πέρσι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Αν αυτή τη στιγμή ανακοινώσουμε πως σταματάει το Φεστιβάλ θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Για αυτό λέμε συχνά πως ένα Φεστιβάλ είναι θέμα ισορροπιών. Έχει να κάνει και με το όραμα του καλλιτεχνικού διευθυντή και με το θέλω, αλλά και πως μπορεί αυτό να κατέβει στον κόσμο, να τους προσελκύσει και να τους κάνει συνεργούς. Είμαι αισιόδοξος και για την φετινή χρονιά και είμαι σίγουρος πως θα είμαστε γεμάτοι από κόσμο. Το σημαντικό είναι πως πλέον μπορούμε να κάνουμε προτάσεις που θα πείσουν. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να δοκιμαστεί σε νέα έργα, σε ακόμα πιο ποιοτικές εκδηλώσεις κι αυτό γιατί θα έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη του Φεστιβάλ. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως θα πάω σε αυτό το Φεστιβάλ και γνωρίζω εκ των προτέρων πως θα δω πολύ καλά πράγματα να συμβαίνουν.
Ποιο είναι το όραμα σας για το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»;
Του χρόνου που θα πάμε στα πέντε χρόνια νομίζω πως θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γεννηθούν καινούριες παραγωγές μέσα από το Φεστιβάλ. Ήδη από το πρώτο είχε γίνει μια ανάθεση από εμένα σε νέους συνθέτες να μελοποιήσουν Άγγελο Σικελιανό και να ακουστεί το πρωτότυπο υλικό στην οικεία του Σικελιανού στους Δελφούς. Όλος αυτός ο συμβολισμός και η ενέργεια καταλαβαίνεται πόσο θετικά μας επηρέασε. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να μπούμε σε πιο μεγάλες παραγωγές, πάντα με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και να αξιοποιήσουμε τον απίστευτο πλούτο της περιοχής που πραγματικά είναι αξιοθαύμαστος. Αυτό είναι μέσα στα άμεσα σχέδια μας.
Ποιο ήταν το κριτήριο επιλογής των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ;
Πάντα κοιτάω το θέμα ποιότητας της δουλειάς, αλλά για εμένα σημαντικό είναι και το ήθος. Με ενδιαφέρει επίσης πόσο σημαντική είναι μια παραγωγή για το ακροατήριο, για τους θεατές. Ακόμα περισσότερο με ενδιαφέρει και η σύνδεση των ανθρώπων με τον τόπο, τον εκάστοτε χώρο που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις. Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στα περσινά και στην παράσταση Ίων, του Ευριπίδη, που είναι ακριβώς το φυσικό σκηνικό του ναού του Απόλλωνα, ήταν στα αλήθεια κάτι συγκλονιστικό να το βλέπεις. Όταν το ζεις αυτό και μιλάς για πουλιά που έρχονται από τον Παρνασσό και είσαι κάτω από τον Παρνασσό είναι από μόνο του μαγικό. Το κείμενο λειτουργεί διαφορετικά από το να το βλέπεις σε ένα κλειστό θέατρο και αλλιώς λειτουργεί σε μια πόλη στην Αθήνα. Εγώ πέρσι παρουσίασα την Παλιγγενεσία στον μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που έγινε η έναρξη της επανάστασης.
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης από τα 78 χρόνια της σφαγής του Διστόμου θα παρουσιάσετε το μουσικό του έργο «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Ποια είναι η μεταξύ τους σύνδεση;
Συναντιούνται απόλυτα και θα σας το εξηγήσω. Έχω ζήσει δύο χρόνια στο Δίστομο και πάντα ήθελα με αφορμή την επέτειο να παρουσιαστεί το έργο στο μαυσωλείο του Διστόμου. Ο «Νεκρός Αδερφός» πιάνει ό,τι αρχέγονο υπάρχει. Είναι μια αρχαία τραγωδία σε μικρογραφία. Πιάνει τους δεσμούς αίματος μάνας-γιου-κόρης-αδερφού, μιλάει για την απώλεια, για τον χωρισμό και μιλάει και για την νεκρανάσταση. Από την λαϊκή μας παράδοση γνωρίζουμε πως όποιος νεκρανασταίνεται το κάνει γιατί έχει ένα χρέος. Στο Δίστομο δολοφόνησαν όποιον έβρισκαν. Δεν θαφτήκαν οι άνθρωποι, δεν τιμήθηκαν, δεν τους σεβάστηκαν. Σε αυτή την περίπτωση η Αντιγόνη δεν έθαψε τους νεκρούς της. Στο ποίημα βγαίνει ο Κωνσταντής από τη γη σαν να βγαίνουν οι νεκροί του Διστόμου και να ζητούν δικαίωση. Κι αν το θέλετε να το πάμε και πολιτικά. Είναι και δικαιοσύνη και δικαίωση να δοθούν επιτέλους και οι αποζημιώσεις από τη Γερμανία ως κάτι ελάχιστο μπροστά στο κακό που προκάλεσε.
*Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» είναι πως αποτελείται από ένα δίκτυο δρώμενων που πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές πόλεις με κεντρικό πυρήνα τους Δελφούς. Επίσης, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επιλέγονται θεματικά με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδέονται με την ιστορία αλλά και το κάλλος του εκάστοτε φυσικού χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταύτιση της καλλιτεχνικής έκφρασης με το φυσικό σκηνικό του τόπου αλλά και το βάρος της ιστορικότητάς του.
Το Φεστιβάλ Δελφών στις παράλληλες δράσεις του συνδέει επίσης την αγροτική παραγωγή της Φωκίδας με τον πολιτισμό υιοθετώντας εκδηλώσεις αγροτουρισμού: πριν από επιλεγμένες εκδηλώσεις, φιλοξενεί έκθεση και γευσιγνωσία τυποποιημένων τοπικών προϊόντων. Θεμελιώδη προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως η ελιά, το σταφύλι, το μέλι, το λάδι και το κρασί, αποτελούν μέρος της βασικής παραγωγής της δελφικής γης. Με αυτή τη δράση αποδεικνύεται πως η μυθολογική, παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, ως αρχετυπικών συμβόλων στο πέρασμα των αιώνων, παραμένει άφθαρτη και ζωντανή.
Ο Α΄ Κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις αλλά και παράλληλες δράσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι.
Ο Β΄ Κύκλος εκδηλώσεων στη Δωρίδα θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής σκηνής, την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 4/8 στην Ερατεινή, τη Γλυκερία στις 12/8 στο Λιδωρίκι και τον Σταύρο Σιόλα στις 13/8 στους Πενταγιούς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’ ΚΥΚΛΟΥ
Συναυλία του Γιάννη Χαρούλη
Σάββατο 18 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Ο Γιάννης Χαρούλης και η εξαιρετική ομάδα μουσικών του έρχονται στο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» για να μοιραστούν τραγούδια και μουσικές. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα σε μία συναυλία γεμάτη πάθος, που δεν κοιτά ηλικίες, διακρίσεις και χρώματα.
Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια του έχουμε αγαπήσει, αλλά και να μας συστήσει τα καινούργια τραγούδια του από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». Ένα άλμπουμ γεμάτο σκέψεις και συναισθήματα που μας θυμίζουν ότι όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε, όταν «μοιραζόμαστε» «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε», τότε η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται.
Μία μοναδική συνάντηση στον «ομφαλό της γης», για να δώσουμε και να πάρουμε τη δύναμη που δημιουργείται όταν οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν με τον ίδιο παλμό!
Ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης
Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Βασίλης Μπαχαρίδης (κρουστά), Θανάσης Dzingovic (ηλεκτρική κιθάρα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα)
Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος – Νίκος Κωνσταντάκης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Εισιτήρια 15, 12 ευρώ μειωμένο
Η Ορχήστρα των 100 στον Ομφαλό της Γης Boston Philharmonic Youth Orchestra – BPYO Benjamin Zander conductor
Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί
Tο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» θα φιλοξενήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης (Boston Philharmonic Youth Orchestra – BPYO), με τον θρυλικό μαέστρο Benjamin Zander μαζί με τους κορυφαίους σολίστ Zlatomir Fung (τσέλο) και Sofia Fomina (σοπράνο). Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατό νέους μουσικούς να ερμηνεύουν Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάλερ υπό την διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιμουσικού Benjamin Zander. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης αποτελείται από 100 νέους, ταλαντούχους μουσικούς και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Αμερική και Ευρώπη αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ οι δύο διακεκριμένοι σολίστ έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.
(Με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.)
Programme:
Dmitri Shostakovich: Festive Overture
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Rococo Variations
Gustav Mahler: Symphony No. 4
Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο
Σμύρνη 1922-2022 Ελένη Τσαλιγοπούλου
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15 – Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου) / Άμφισσα
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της καταγωγής της, στα ακούσματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συνθέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφράζει. Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, τη θρυλική ομορφιά και –κυρίως– την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας «χαμένη πατρίδα».
Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μαζί της οι μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας
Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο
Greek Retro Band – The Swingin’ Cats – Γιώργος Ζερβός Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 21:15 – Κεντρί / Γαλαξίδι
Οι Swingin’ Cats με καπετάνιο τον Γιώργο Ζερβό θα σας ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά! Ένα μουσικό σχήμα με έντονη σκηνική παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό με τον κομψό jazzy ήχο του, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική του φύση. Ένα ευρύ ρεπερτόριο με ελληνικά και ξένα τραγούδια όλων των εποχών που αναμειγνύονται με τρόπο ευρηματικό. Μια συναυλία γεμάτη ενέργεια που υπόσχεται να σας χαρίσει μια μοναδική καλοκαιρινή νύχτα δίπλα στη θάλασσα! Βίρα τις άγκυρες.…
Το μουσικό σχήμα «Swingin’ Cats» αποτελείται από τους μουσικούς:
Γιώργος Ζερβός (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Ορέστης Πετράκης (πλήκτρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Καλονάρος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Ηχοληψία: Στέφανος Χατζόπουλος
Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο
«100 χρόνια πριν…» Μουσικό σχήμα Οι Λούστροι
Κυριακή 10 Ιουλίου, ώρα 21:15 Προβλήτα / Ιτέα
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια πριν…». Μια παράσταση-υμνωδία στη μνήμη όλων όσων χάθηκαν στην διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και υπέφεραν από τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες κατά την εγκατάστασή τους στις νέες πατρίδες.
Παραδοσιακά δίγλωσσα τραγούδια σε αυθεντική διάλεκτο με θέμα τον έρωτα και την καθημερινή ζωή, μουσικές, κείμενα και αυθεντικές συνεντεύξεις Μικρασιατών, καθώς και μουσικές, τραγούδια και κείμενα σύγχρονων καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το γεγονός της καταστροφής, συνθέτουν μία ευρεία θεματολογία για τη ζωή πριν και μετά την καταστροφή, τις συνέπειες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές της προεκτάσεις στον ελλαδικό χώρο και στη διασπορά του ελληνισμού.
Το μουσικό σχήμα «Οι Λούστροι» αποτελείται από τους μουσικούς: Αραμπατζής Δημήτρης (ακορντεόν), Βαρτσάκης Γιώργος (φωνητικά, κιθάρες), Κουνατίδης Γιώργος (φωνητικά, ούτι, νέυ), Κυρίδης Λεωνίδας (κοντραμπάσσο), Γιώργος Καραμφίλης (φωνητικά, μπουζούκι), Saoulis Görkem (φωνητικά, κανονάκι), Σαούλη Ασημούλα-Αζιζέ (φωνητικά, κρουστά, μπαγλαμά), Σαούλης Γιάννης (φωνητικά, μπουζούκι), Στεφανίδης Αλέξης (ποντιακή λύρα, κεμανές, φωνητικά), Τσίτσαρης Θανάσης (φωνητικά, τσέλο, μαντολίνο), Τσώνης Τάσος (κρουστά, drums). Αφήγηση κειμένων: Ξένια Τσέλιγκα. Επιμέλεια ρεπερτορίου, κειμένων και ενορχηστρώσεων: Γιάννης Σαούλης.
Εισιτήρια 10, 8 ευρώ μειωμένο
ΧΟΡΗΓΟΙ: Imerys Βωξίτες, Mytilineos Αλουμίνιο της Ελλάδος (Τομέας Μεταλλουργίας) και Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης, kokolakispr@yahoo.gr , kokolakispr@gmail.com