Με τον ν. 4745/2020 υποχρεώνονται οι δανειολήπτες μέσω μιας απολύτως προβληματικής διαδικασίας να αιτηθούν τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων υπαγωγής τους στον ν. 3869/10 (νόμος Κατσέλη) υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απώλειας του δικαιώματος της δικαστικής κρίσης, εάν δεν υποβληθούν σε συντομότατη προθεσμία.
Με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση μεταθέτει αφενός στον οφειλέτη και τον δικηγόρο του την ευθύνη διόρθωσης παθογενειών του δικαστικού συστήματος και αφετέρου καταργεί το δικαίωμα του πολίτη για παροχή δικαστικής προστασίας στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ασφάλειας δικαίου και της δίκαιης δίκης.
Ο πραγματικός στόχος του νόμου είναι η τιμωρία αδύναμων υπερχρεωμένων πολιτών προς όφελος ενός αδηφάγου τραπεζικού συστήματος που δεν θέλει κανένα εμπόδιο στην προσπάθεια δήμευσης της περιουσίας τους.
Μέχρι τώρα ο στόχος επιτυγχάνεται. Θυμίζω: νέος Πτωχευτικός Κώδικας, πλήρης άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, δέσμευση εισοδήματος, ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων του ν. 3869/10, a priori χαρακτηρισμός των υπερχρεωμένων ως «στρατηγικών κακοπληρωτών» στον δημόσιο λόγο και στις πολιτικές επιλογές, υιοθέτηση όλων των προτάσεων των τραπεζών και των funds, των οποίων οι εκπρόσωποι είναι οι μόνοι που συγχαίρουν τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή.
Είναι προφανής η ιδεοληπτική αντιμετώπιση ανθρώπων που τους καθήμαξε η δεκαετής οικονομική κρίση και δεν άντεξαν το βάρος της υπερχρέωσης. Ετι περαιτέρω, οι δανειολήπτες της νέας γενιάς των «κόκκινων» δανείων που δημιουργεί η Covid-19 δεν θα έχουν καμία δυνατότητα ρεαλιστικού απεγκλωβισμού από τα χρέη τους παρά μόνο την πτώχευση, δηλαδή την απώλεια του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων υπέρ των πιστωτών. Η νέα γενιά όμως των «κόκκινων» δανειοληπτών θα είναι όσοι στάθηκαν όρθιοι στη μεγάλη κρίση του 2008-18, ήταν ενήμεροι και κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα με τη συνεχή και εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεών τους, κάποιοι εξ αυτών και εις βάρος των βασικών βιοτικών τους αναγκών. Στα επίδικα της εποχής που διαμορφώνει η Covid-19 και η μετ’ αυτού εξελισσόμενη οικονομική κρίση θα είναι ένα ολοκληρωμένο, μόνιμο και δίκαιο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προστασίας της κύριας κατοικίας, τόσο των ευάλωτων νοικοκυριών όσο και της μεσαίας τάξης, που θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με έναν άλλο πτωχευτικό νόμο. Ο καιρός γαρ εγγύς.
Ο Δημήτριος Α. Λυρίτσης είναι δικηγόρος