Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει τον έλεγχο και την κριτική

Πέρασε ένα ανώδυνο δίωρο στην συνέντευξη Τύπου με φιλικές ερωταποκρίσεις

Σε μία επίδειξη αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και πριγκιπικής αντίληψης όσον αφορά την άσκηση της εξουσίας, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε από την συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης το Documento.

Ανεβαίνω στην Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβριο για την Διεθνή Έκθεση από το 2001, -πριν ο τωρινός πρωθυπουργός γίνει βουλευτής της ΝΔ- και έχω καλύψει όλους τους αρχηγούς της ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης που έχουν αντιπολιτευτική ή κριτική διάθεση έναντι της ΝΔ και του αρχηγού της αντιμετωπίζονται με τόσο αντιδημοκρατικό και φοβικό τρόπο. Στην πραγματικότητα υφίστανται αποκλεισμό. Το Documento, η πλέον αντιπολιτευτική φωνή στο χώρο των ΜΜΕ για τέταρτη συνεχή χρονιά αποκλείστηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Μπορεί το Documento να μην του αρέσει -σε όλους τους πρωθυπουργούς κάποια μέσα ενημέρωσης δεν αρέσουν-, είναι δεδομένο ότι η κριτική που του ασκεί όχι μόνο για τα πολιτικά ζητήματα αλλά και για τα θέματα της προσωπικής διαχείρισης της εξουσίας, τον εκνευρίζει.

Κυρίως τον ενοχλεί ο έλεγχος, η δημοσιογραφία της λογοδοσίας που ασκεί η εφημερίδα, ότι του απευθύνεται ως τον εκλεγμένο πρωθυπουργό που υφίσταται την δημοκρατική βάσανο της λογοδοσίας. Άλλωστε αυτή αποτελεί και την πεμπτουσία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντέχει τον έλεγχο για τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία και για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, συμπεριφέρεται ωσάν να είναι υπεράνω ελέγχου. Μόνο που έτσι υποβαθμίζει την λειτουργία ακόμη και αυτής της «κολοβομένης» δημοκρατίας μας. Το αν του αρέσει ένα μέσο ενημέρωσης είναι αδιάφορο. Είναι πρωθυπουργός της χώρας και οφείλει να αντιμετωπίσει με ακριβοδίκαιο τρόπο όλα τα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα πιο σκληρά απέναντί του. Για να μην μένουν σκιές για τον ίδιο και για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Για μην δίνει δικαιώματα, όπως λέει απλά ο λαός μας.

Στην φετινή συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης έκανε και το πρωτοφανές, έδωσε την απάντηση που ήθελε, χωρίς να επιτρέψει να ακουστεί η ερώτηση. Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι «ας μην υπάρχει αμφιβολία, πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος, η οικογένειά του, η γυναίκα του βρίσκεται ο κ. Τσίπρας». Ποιες είναι όμως οι επιθέσεις; Προφανώς αναφερόταν στην υπόθεση του «πόθεν έσχες του», με τα αμφιλεγόμενα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία η εφημερίδα και ακολούθως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις. Είναι όμως αποστολή τους να ζητούν εξηγήσει έστω και αν είναι υπερβολικοί στη κριτική τους. Και είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις και ακολούθως να τα αφήσει και τα δύο -ερωτήσεις και εξηγήσεις-, στην κρίση των πολιτών. Το θέμα το έθεσε ο ίδιος και αναφέρθηκε περιγραφικά το “Παρασκήνιο”, αλλά η φράση “πόθεν έσχες” και “περιουσιακά στοιχεία” δεν ακούστηκε στην αίθουσα.

Η τελική εντύπωση ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρασε ένα ανώδυνο εάν όχι ευχάριστο δίωρο που έμοιαζε με φιλική συζήτηση με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης με τα οποία έχει συναντίληψη και αλληλοκατανόηση.

Καμία κριτική δεν είναι ανεκτή

Ο κ. Μητσοτάκης όμως απέκλεισε και άλλες αντιπολιτευτικές φωνές όπως την εφημερίδα «Δημοκρατία», «Εστία», «Ναυτεμπορική», left.gr. Στα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού που έδωσε ερωτήσεις ή ήταν μετά την πρώτη ώρα ή λίγο πριν το τέλος. Η πρώτη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η «Εφ.Συν», πήρε ερώτηση μία ώρα και είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της συνέντευξης. Το “News247.gr”, πήρε μετά την 40 ερώτηση. Η Αυγή πήρε την προ-τελευταία ερώτηση, όταν ήταν σίγουρος ότι ακόμη και οι πιο υπομονετικοί τηλεθεατές θα είχαν εγκαταλείψει. Και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν την απάντησε αφού η ερώτηση ήταν «για το αν θα πληρωθεί ποτέ το χρέος της ΝΔ». Προφανώς γιατί δεν θα πληρωθεί. Αλλά ούτε και σε ουδέτερα πολιτικά μέσα όπως το “ieidiseis.gr”, πήραν ερώτηση. Ενδιαφέρον έχει ότι ο “Ριζοσπάστης”, η εφημερίδα του ΚΚΕ, δεν θέλησε ερώτηση, δείχνοντας εκείνος την περιφρόνησή του.

Κατά τα λοιπά η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, για λόγους εντοπιότητας.

Από τα μεγάλα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης η πρώτη ερώτηση δόθηκε στον ΣΚΑΙ, κάτι που φυσικά δεν ήταν έκπληξη για κανέναν. Ακολούθησε ερώτηση σε ένα από τα Μέσα Ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, τα ΝΕΑ και στην συνέχεια στο Πρώτο Θέμα. Ακολούθησε το Star και η Καθημερινή, ο ΑΛΦΑ και ο ΑΝΤ1. Επόμενη ερώτηση και πρώτη σε site ήταν στο Capital και μετά στο Βήμα και στην Real News και μετά το OPEN και το iefimerida.gr.