Ο Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης) στο Documento: «Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής»

Στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου για το έγκλημα στα Τέμπη πολλοί ήταν εκείνοι που του ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την αφίσα που είχε φτιάξει για να την τοποθετήσουν στις εισόδους των καταστημάτων τους ενημερώνοντας πως παραμένουν κλειστά.

Ο ψηφιακός δημιουργός Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης) έχει καταφέρει με το αιχμηρό του χιούμορ να ενώσει μέσα από εικονικά τοπία, memes και διαδικτυακές στιγμές μια γενιά που μεγάλωσε με το internet. 

Στην έκθεση «Jo Di – Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου» που θα παρουσιαστεί στο Λόφο Art Project από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, η πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα συναντά τη ψηφιακή εποχή.

Το ενδιαφέρον με το έργο του content creator Jo Di είναι πως έχει καταφέρει να αναδείξει τη σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία και τον πολιτισμό του διαδικτύου προτείνοντας μια popular κουλτούρα που γεννήθηκε στα social media και πλέον μετρά πάνω από 150.000 ακολούθους.

Ερωτήματα όπως η ψηφιακή ταυτότητα, η αυθεντικότητα και η δύναμη του περιεχομένου θα απασχολήσουν την έκθεση. Ταυτόχρονα, στον υπόγειο χώρο του Λόφου θα παρουσιαστεί η ενότητα «Jo Di – Τέμπη: Το Δυστύχημα και οι Ψηφιακές Αντιστάσεις». Πρόκειται για μια αποτίμηση της σειράς έργων που δημιούργησε ο Jo Di ως διαμαρτυρία στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το Δημοψήφισμα του 2015

Η σχέση του Δημήτρη Ιωακειμίδη με τα κοινά μετράει σχεδόν μια 15ετία. Ήταν το 2010 όταν μετακόμισε στην Ολλανδία, όπου εργάζεται ως οδοντίατρος, και παράλληλα άρχισε να καταγράφει θέματα που απασχολούσαν την κοινωνική συλλογική μνήμη στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος επισημαίνει το δημοψήφισμα του 2015 ήταν το πρώτο μεγάλο σημείο αναφοράς του. 

«Το 2010, φεύγοντας από την Ελλάδα, έψαχνα να βρω έναν τρόπο να επικοινωνήσω όλα όσα παρατηρούσα να συμβαίνουν γύρω μου. Η πραγματικότητα με ανάγκασε να αναζητήσω νέους τρόπους έκφρασης. Μπορεί να ζούσα πια στην Ολλανδία αλλά η ψυχή μου βάραινε με την κρίση που περνούσε η χώρα μου. Στην αρχή ξεκίνησε πολύ δειλά και κάπου κοντά στο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι έγινε και άρχισε ο κόσμος να με αναζητά μέσω του διαδικτύου» λέει. 

Σχετικά με όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια σημειώνει: «Όλη την περίοδο του δημοψηφίσματος μέχρι και τη ψυχρολουσία που ακολούθησε η δράση μου ήταν πολύ ενεργή. Προχώρησα με μια μικρή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας ένα άτυπο δίκτυο. Ήθελα να ιχνηλατήσω πως αξιολογούσαν οι άνθρωποι την πολιτική κατάσταση της χώρας. Να καταγράψω τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας που αποτελούνταν από ανθρώπους απογοητευμένους. Μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και η δουλειά μου έγινε ευρέως γνωστή».

«Δεν έχω άγνοια κινδύνου»

Σε αυτούς που έχουν ενοχληθεί με την τέχνη του Δημήτρη Ιωακειμίδη ανήκουν ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο νυν υπουργός Υγείας είχε στείλει εξώδικα το 2016, ενώ για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, το 2018, είχε βγει απόφαση από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου τον υποχρέωνε να διαγράψει κάθε δημοσίευση που αφορούσε τον Ερντογάν. Από τότε δεν έχει επισκεφτεί τη γείτονα χώρα. 

Πρόσφατο δημιούργημα του είναι οι στίχοι του τραγουδιού με τίτλο «Ομάδα Αλητείας» στο οποίο καυτηριάζει τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη σχέση των πληρωμένων τρολ με τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν έχω άγνοια κινδύνου με ποιους τα βάζω. Έχω ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι ικανοί αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είμαι γενναίος αλλά αγανάκτησα με όλα αυτά που συμβαίνουν. Ίσως αν ζούσα στην Ελλάδα και ο βιοπορισμός μου εξαρτιόταν από το κράτος να μη μιλούσα. Θέλω να πιστεύω πως και πάλι θα έκανα το σωστό. Δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Για εμένα μεγαλύτερη σημασία έχει να μπορώ να κοιμάμαι με τη συνείδηση μου καθαρή. Μπορεί να μου κατέβασαν το σκίτσο με τον Ερντογάν αλλά δεν με πειράζει. Η τέχνη πάντα θα βρίσκει τον δρόμο» λέει.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν, μεταξύ άλλων, τη ψηφιακή αφίσα «28/2» που πρωταγωνίστησε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τα Τέμπη καθώς και την αφίσα του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ) που μετέφερε δωρεάν τους πολίτες στο Σύνταγμα. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλεται το βίντεο – αρτ «Κραυγές στον Αιθέρα» με οπτικοακουστικό υλικό από τις διαδηλώσεις και τα videoclip του Jo Di στα social media.

Ο λόγος που ο ίδιος επέλεξε να συγκεντρώσει το υλικό για τα Τέμπη και να αφιερώσει την έκθεση στα θύματα δεν ήταν μόνο η καταγραφή των αντιδράσεων ως ένα αρχείο αλλά και η προσωπική του ανάγκη να μιλήσει για το πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Όπως εξηγεί «Έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα και νομίζουν πως τα πράγματα λειτουργούν όπως στη χώρα τους. Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Μπαίνεις σε ένα τρένο και πεθαίνεις. Στην υπόθεση των Τεμπών ο καθένας από εμάς είδε τον εαυτό του. Θα μπορούσαμε εμείς να είμαστε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Να ήταν τα παιδιά μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε».

INFO

Λόφος Art Project από τις 26/4 έως τις 8/5

Διαβάστε επίσης:

Μπορίς Λοζκίν: «Όταν κάνω ένα φιλμ, δεν κάνω ποτέ ιδεολογία»

Κριτική θεάτρου: «Συμπόσιο»

Ο Γιώργος Κατσής στο Documento: «Ολη η χώρα κάτι συγκαλύπτει»

Ο Γιώργος Νταλάρας στο Documento: «Είµαι ένας από αυτούς που γεννήθηκαν σε παράγκα»

Οι εχθροί του μυαλού