Πεζοπορικές εκδρομές κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα στα συριακά εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα, φαίνεται πως οργανώνει ο ισραηλινός στρατός.
Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναδημοσίευσε ο Guardian, οι εν λόγω εκδρομές στα Υψίπεδα του Γκολάν θα λαμβάνουν χώρα δύο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα ξεκινώντας αυτήν την Κυριακή. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως.
Υπό στρατιωτική συνοδεία σε αλεξίσφαιρα λεωφορεία, μικρές ομάδες επισκεπτών θα ταξιδέψουν έως και 2,5 χιλιόμετρα στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, την οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατέλαβαν μετά την πτώση του δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει «προσωρινή».
Το δρομολόγιο περιλαμβάνει τη συριακή πλευρά του όρους Ερμών, που έχει θέα στη Δαμασκό, και τις φάρμες Σεμπάα του Λιβάνου στους πρόποδες του βουνού. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να κάνουν πεζοπορία και να κολυμπήσουν στον ποταμό Ρουκάντ, που εκβάλλει στον ποταμό Γιαρμούκ στα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς και να δουν τμήματα του εγκαταλειμμένου οθωμανικού σιδηροδρόμου Χετζάζ, που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με τη Χάιφα, τη Ναμπλούς και τους ιερούς τόπους στη σημερινή Σαουδική Αραβία.
Τα ταξίδια έχουν οργανωθεί από την 210η Μεραρχία του ισραηλινού στρατού, το περιφερειακό συμβούλιο του Γκολάν, το κέντρο θρησκευτικής εκπαίδευσης Keshet Yehonatan, το οικολογικό σχολείο Golan Field School και την Αρχή του Ισραήλ για τη Φύση και τα Πάρκα, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Οι ξεναγήσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με την ονομασία «επιστροφή σε έναν ασφαλέστερο Βορρά», μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, την οποία έχει καταγγελθεί ότι έχει καταπατήσει το Ισραήλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τουρίστες εγγράφονται με δική τους ευθύνη και τα ταξίδια ενδέχεται να ακυρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σχετικά με τις εκδρομές αυτές: «είναι σημαντικό για εμάς να αποκαταστήσουμε την κληρονομιά και τον τουρισμό στην περιοχή και να αφηγηθούμε την ιστορία των μαχών που έγιναν κατά τη διάρκεια του πολέμου».
Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα βραχώδες οροπέδιο περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν από τη Συρία στα τελευταία στάδια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και το προσάρτησε μονομερώς το 1981. Η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, αν και οι ΗΠΑ το έκαναν μονομερώς το 2019. Η ισραηλινή κατάληψη στην ουδέτερη ζώνη ήρθε αφότου Σύριοι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό και ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Διαβάστε επίσης:
Apple: Φέρνει 600 τόνους iPhones μέσω… Ινδίας για να αποφύγει