Ο ιός χτύπησε σκληρά… μπαρ και εστιατόρια

Ο ιός χτύπησε σκληρά… μπαρ και εστιατόρια

Σε κλοιό η βιομηχανία διασκέδασης καθώς τα κρούσματα της Covid-19 πολλαπλασιάζονται

Καμπανάκι χτυπά η βιομηχανία της διασκέδασης και του θεάματος στην Ευρώπη που πλήττεται όσο καμιά άλλη από τα περιοριστικά μέτρα σε όλες τις χώρες.

Τόσο στο πρώτο lockdown όσο και σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας οι κυβερνήσεις σπεύδουν να κλείσουν μπαρ, καφέ, χώρους εστίασης και μουσικές σκηνές ή στην καλύτερη περίπτωση να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα που συχνά οδηγούν σε κλείσιμο επειδή απλώς τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Οι άνθρωποι του κλάδου χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου όχι μόνο για την επιβίωσή τους αλλά και για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από τον πολυήμερο εγκλεισμό, την απομόνωση από τους οικείους και την έλλειψη του τόσο πολύτιμου χρόνου για διασκέδαση και αποφόρτιση από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η πιο συνηθισμένη απορία είναι αυτή που λέει ιδιοκτήτης μεγάλου καφέ στη γαλλική πρωτεύουσα σε δημοσιογράφο: γιατί, αφού τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικό στα τραπέζια), πρέπει να κλείσει το μαγαζί του στις 10 το βράδυ;

Από την πλευρά τους οι αρχές απαντούν ότι η κατάσταση σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι πραγματικά δύσκολη αφού, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη για τον κορονοϊό που δημοσίευσαν μόλις την Τετάρτη που μας πέρασε ερευνητές στο Χιούστον, ο ιός έχει υποστεί μεταλλάξεις και έχει γίνει πιο μεταδοτικός. Οι ερευνητές εξέτασαν 5.000 γενετικές αλληλουχίες του SARS-CoV-2 που αποκαλύπτουν ότι έχει μεταλλαχτεί.

Κόντρα στη Γαλλία

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των δημοτικών αρχών της Μασσαλίας στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων της πόλης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έκλεισε για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια της Μασσαλίας, θέτοντας την πόλη και ολόκληρη την περιοχή στην ακτή της Μεσογείου στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’Αζούρ, όπου υπάγεται και η Μασσαλία, δήλωσε ότι το κλείσιμο της εστίασης συνιστά μια συλλογική τιμωρία για τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας επίσης ότι δεν ρωτήθηκε κανείς γι’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Ακόμη και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαφώνησε με την ένταξη της γαλλικής πρωτεύουσας και των προαστίων της στις λεγόμενες «ενισχυμένες ζώνες κινδύνου», κάτι που σημαίνει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 10 το βράδυ. Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από το δίκτυο BFM η Ινταλγκό περιορίστηκε να αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν χωρίς διαβούλευση.

Η κυβέρνηση Μακρόν βάζει τέλος ακόμη και στα απεριτίφ στις παραλίες μετά τις 8 το βράδυ, στα πικνίκ σε περισσότερα από δέκα πάρκα και στις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Λίγοι, ήσυχοι και καθιστοί

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αυστρία, η οποία έχει άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον χειμερινό τουρισμό που προσεγγίζουν το 15% του ΑΕΠ της. Μόνο που οι σκιέρ μετά τα χιονοδρομικά κέντρα και όταν σταματούν τα λιφτ μεταφέρο νται στα γεμάτα μπαρ ευνοώντας την εξάπλωση του ιού. Η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπέτ Κέστιγκερ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν apres ski όπως συνέβαιναν

παλαιότερα», ενώ ανακοίνωσε ότι οι σκιέρ πρέπει αυτό τον χειμώνα να κάθονται στα τραπέζια στα μπαρ και να μη χορεύουν πάνω σε αυτά, κάτι που ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ που έχουν ομπρέλες.

Στη Μαδρίτη η περιφερειακή κυβέρνηση επέβαλε lockdown σε μια σειρά από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της. Η πρόεδρος της περιφέρειας είπε μεταξύ άλλων ότι τα πάρκα θα παραμείνουν κλειστά, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως έξι άνθρωποι, ενώ τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να περιορίσουν τη δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ.

Στην Τσεχία η κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα, όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, η απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και η επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Η Δανία μείωσε το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και έκλεισε μπαρ και εστιατόρια μετά τις 10 το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ αρχικά για ένα τετραήμερο (από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου). Τέλος, και στη Βρετανία μπαίνει λουκέτο σε εστιατόρια και μπαρ από τις 10 το βράδυ.

Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν μάλλον απίθανο να βρεθεί εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο κορονοϊός θερίζει σε ολόκληρο τον πλανήτη σκορπώντας τον θάνατο μέχρι στιγμής σε πάνω από 950.000 ανθρώπους. Στην Ευρώπη τα κρούσματα εκτοξεύονται καθημερινά, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Ετικέτες

Documento Newsletter