Ο ιδρυτής του ChatGPT απειλεί την Ε.Ε. αν προχωρήσει με τη νομοθετική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο επικεφαλής της εταιρείας OpenAI που έχει αναπτύξει το γνωστό πρόγραμμα αυτόματης παραγωγής κειμένων ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν προχωρήσει με τη νομοθετική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αποσύρει τις υπηρεσίες του από την Ευρώπη.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν απάντησε με ένα εύγλωττο τρόπο. «Δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηθεί εκβιασμός – ισχυριζόμενοι ότι με τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου, η Ευρώπη εμποδίζει την ανάπτυξη των προγραμμάτων ΑΙ. Το αντίθετο!», έγραψε ο γάλλος επίτροπος στο Twitter, ενώ προσέθεσε ένα gif, στο οποίο η γνωστή ηθοποιός, Ρόζαμουντ Πάικ, ρωτά με διερευνητικό ύφος: «Με απειλείς;»…

 

Στροφή στη ρύθμιση της ΑΙ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, ο Άλτμαν είπε ότι είχε «πολλές ανησυχίες» σχετικά με τον προγραμματισμένο νόμο της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος πρόκειται να οριστικοποιηθεί το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, επεσήμανε μια κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα να επεκτείνει τους προτεινόμενους κανονισμούς του ώστε να συμπεριλάβει το τελευταίο κύμα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων γλωσσών όπως το GPT-4 του OpenAI.

Η προειδοποίηση του Άλτμαν έρχεται καθώς οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας προετοιμάζονται για αυτό που ορισμένοι προβλέπουν ότι θα είναι μια μακροχρόνια μάχη με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για μια τεχνολογία που έχει ταράξει τη βιομηχανία φέτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, πραγματοποίησε επίσης περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιδιώκοντας να επηρεάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς αναπτύσσουν «προστατευτικά κιγκλιδώματα» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης .

Αλλαγή στόχευσης

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη της Ε.Ε. σχεδιάστηκε αρχικά για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως η χρήση της σε προϊόντα όπως ο ιατρικός εξοπλισμός ή όταν οι εταιρείες τον χρησιμοποιούν σε σημαντικές αποφάσεις, όπως η χορήγηση δανείων και η λήψη αποφάσεων προσλήψεων.

Ωστόσο, η αίσθηση που προκλήθηκε από την κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους προκάλεσε επανεξέταση, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα να θέτει επιπλέον κανόνες για ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα που έχουν γενικές εφαρμογές πέρα ​​από τις περιπτώσεις που είχαν προηγουμένως στοχεύσει. Η πρόταση πρέπει ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος έως το 2025.