Ο «Ηρακλής 2» φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών σε ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση παρακαλά να ανοίξουν οι τραπεζικές κάνουλες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και οι διοικήσεις αρνούνται με το πρόσχημα των τραπεζικών κριτήριων και των μη αξιόχρεων ελληνικών επιχειρήσεων, άλλα 12 δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες μέσω του ΗΡΑΚΛΗ 2…

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε παρατείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση του εναπομείναντος αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, οι  τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Πειραιών, Alpha, Εθνική, Eurobank) κατάφεραν να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ.

Εντάσσονται και τα κοκκινα leasing

Μάλιστα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των «τιτλοποιήσεων απαιτήσεων», ώστε να περιλαμβάνεται η μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα.

Πρόκειται για τη βασική συνιστώσα που οδηγεί στην εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από κόκκινα δάνεια (οι τράπεζες μπορεί να μην δανειοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις αλλά θέλουν το κρατικό χρήμα γι τη δική τους εξυγιάνση). Αυτό, με βάση το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, πραγματοποιείται μέσω τιτλοποιήσεων, όπου το Δημόσιο θα παρέχει, έναντι προμήθειας, την εγγύησή του.

Γιατί καθυστέρησε

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο «Ηρακλής ΙΙ», ή δεύτερη φάση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, έχει εγκριθεί από την Κομισιόν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.  Ωστόσο η αναστολή πλειστηριασμών λόγω πανδημίας, έθεσε εμπόδια στους πλειστηριασμούς, που θεωρείται βασικό εργαλείο για να πιεστούν οι κόκκινοι δανειολήπτες («ανάκτηση τιτλοποιημένων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης» το ονομάζουν τεχνικά). Έτσι υπήρχε κίνδυνος απώλειας αμοιβών από τις εταιρείες διαχείρισης αυτών των δανείων ή ακόμη και αποβολή τους από τις τιτλοποιήσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία που έχει θέσει προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Ως εκ τούτου στο σχετικό νομοσχέδιο υφίσταται διάταξη η οποία επιμηκύνει κατά 6 μήνες τη προθεσμία των 24 μηνών από το χρόνο ισχύος της εγγύησης του Δημοσίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έκρηξη πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών, με τις δια νόμου  «ευχές» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ για να λάβουν τις αμοιβές τους οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων πολλοί δανειολήπτες θα χάσουν κάποια ακίνητα τους…

Οι φωτογραφική διάταξη στο νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν κοινού αιτήματος του αποκτώντος και του διαχειριστή απαιτήσεων και εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων, δύναται να παρατείνεται το ανωτέρω διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες, σε περίπτωση που έκτακτες καταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στην εθνική οικονομία ή στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της τιτλοποίησης και τη διατήρηση της ροής των πληρωμών και εφόσον από την παράταση αυτή δεν επέρχεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται σχετική βεβαίωση του ΕΟΠΑ».