Ο γύρος του κόσμου σε… 280 μέρες

Εδώ και πάνω από εννιά μήνες η ΕΠΟ φέρνει βόλτα τον πλανήτη αναζητώντας γήπεδο και γήπεδο δεν βρίσκει!

Ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρι σήμερα έχει συζητηθεί να διεξαχθεί στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο και φυσικά στην Ελλάδα, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το Καυτανζόγλειο και το ΟΑΚΑ! Εσχάτως ακούστηκε και το AEL FC Αρενα της Λάρισας. Ο αγώνας, που θεωρητικά είναι η γιορτή του ποδοσφαίρου, ακόμη δεν έχει έδρα, ενώ δεν έχει κλειδώσει ούτε η ημερομηνία που θα γίνει! Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου η λέξη προγραμματισμός είναι άγνωστη για τους παράγοντες. Την ευθύνη για το μπάχαλο με την έδρα του τελικού την έχει 100% η ΕΠΟ. Ο πρόεδρός της Τάκης Μπαλτάκος τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε πως στόχος του είναι ο τελικός να διεξαχθεί στις ΗΠΑ και μάλιστα προσδοκούσε να έχει η ομοσπονδία έσοδα 2 εκατ. ευρώ. Σύντομα όμως προσγειώθηκε στην πραγματικότητα.

Στη συνέχεια ο Μπαλτάκος απέστειλε σχετική επιστολή στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Αυστραλίας για να δώσουν την άδειά τους προκειμένου να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας σε γήπεδό τους. Οι Γερμανοί δεν απάντησαν ποτέ, ενώ θετικοί ήταν οι Αγγλοι και οι Αυστραλοί.

Αντέδρασαν οι ομάδες

Το ταξίδι στη μακρινή ήπειρο το ήθελε η ΕΠΟ διότι της παραχωρούσαν δωρεάν γήπεδο, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έφευγαν και 50.000 εισιτήρια από ομογενείς που θα ήθελαν να δουν έναν τελικό. Ωστόσο τον βήχα του Μπαλτάκου τον έκοψαν οι ίδιες οι ομάδες γιατί θα έπρεπε να ξοδέψουν αρκετές ημέρες από το πρόγραμμά τους για τις ανάγκες ενός και μόνο παιχνιδιού.

Ο Τ. Μπαλτάκος είχε επαφές με τη διοίκηση της Κρίσταλ Πάλας που δέχτηκε να παραχωρήσει τόσο το Σέλχαρστ Παρκ για τη διεξαγωγή του τελικού όσο και το προπονητικό κέντρο της για την προετοιμασία των φιναλίστ. Το αντίτιμο ήταν 300.000 ευρώ και η ΕΠΟ μπορούσε να έχει έσοδα που θα έφταναν το 1,5 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως αντέδρασαν οι ομάδες, αυτήν τη φορά επειδή οι οργανωμένοι οπαδοί τους δεν ήθελαν για οικονομικούς λόγους να ταξιδέψουν στην Αγγλία.

Μονομερής… ανακοίνωση

Την Παρασκευή 7 Απριλίου η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής «ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στο γήπεδο ΓΣΠ στη Λευκωσία». Τις επόμενες ημέρες κατέστη σαφές ότι στην ομοσπονδία λειτουργούν σαν ερασιτέχνες αφού λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν είχαν συζητήσει

με την κυπριακή αστυνομία το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού στη Λευκωσία και μεσοβδόμαδα ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της πως απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΕΠΟ για λόγους ασφαλείας. Αμέσως η ΕΠΟ απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου και της ήρθε νέα… κεραμίδα. Μετά την κυπριακή αστυνομία και ο Μπέος άναψε κόκκινο για τη διεξαγωγή του τελικού στον Βόλο.

Τον λόγο πλέον έχουν οι φιναλίστ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που απέκλεισαν στα ημιτελικά Ολυμπιακό και Λαμία αντίστοιχα και η λύση του ΟΑΚΑ δείχνει να είναι μονόδρομος. Ωστόσο στο τραπέζι έπεσε και το Καυτανζόγλειο, ενώ κουβέντα γίνεται για τη διεξαγωγή διπλού τελικού σε Τούμπα και OPAP Arena. Η διοίκηση του «δικεφάλου του Βορρά» πάντως έχει προτείνει και το AEL FC Arena ως εναλλακτική λύση.

Οσον αφορά την ημερομηνία τέλεσης του τελικού, μη βιάζεστε. Θα βρεθεί μια μέρα μέσα στον Μάιο…