Ο Guardian για τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο Guardian για τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ: Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian για τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, σημειώνει πως η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.

«Είναι μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες», λέει στην εφημερίδα ο Νίκολας Μπερνς, πρώην υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεότερου. «Οι σχέσεις είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες όταν ο έντονος αντιαμερικανισμός κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πει πολλά για την Ελλάδα, προτιμώντας αντ΄αυτού να σωρεύσει εγκώμια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει η δημοσιογράφος. Όμως οι ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις με την Άγκυρα έχουν οδηγήσει την Ουάσινγκτον να επανεκτιμήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο Μπερνς.

«Μετά τους μελοδραματισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της ήπιας δύναμης, πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει τον κόσμο με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών που εκπροσωπούσε την Ελλάδα τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δουζίνας εξήγησε πως η Ελλάδα επιδιώκει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τη σφυρηλάτηση ισχυρών σχέσεων όχι μόνο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

«Σε μια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ακόμη και παράλογη μερικές φορές, η Ελλάδα δείχνει πόσο σημαντική είναι η δέσμευση σε αξίες και σε φίλους», πρόσθεσε ο Δουζίνας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Μπερνς, που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 1997 έως το 2001, δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μπορέσει να παράσχει διαβεβαιώσεις στην Ουάσινγκτον ότι δεν είναι υποχρεωμένος απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα. Η Κίνα έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφότου ξέσπασε η κρίση.

Η Αθήνα έχει κερδίσει τα εύσημα της κυβέρνησης Τραμπ επειδή διαθέτει περίπου το 2,38% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της στην άμυνα –το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ– παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το τεράστιο χρέος της, σημειώνει η Έλενα Σμιθ.

Ο Τσίπρας αναμένεται στη συνάντησή του με τον Τραμπ να τονίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, που είναι το κέντρο των επιχειρήσεων του 6ου στόλου των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο.

Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιμένουν πως η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ, την αεροπορική βάση στην Τουρκία που κατέχει επίσης κεντρικό ρόλο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, η βάση αυτή έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία και τις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Εκφράζονται επίσης ελπίδες ότι οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας βοηθώντας την να ολοκληρώσει την τρίτη και τελευταία αξιολόγηση με τους πιστωτές.

Με τη χώρα να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ο σκοπός του Τσίπρα είναι να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα των 86 δισεκ δολαρίων έως τον Αύγουστο του 2018 οπότε και λήγει επίσημα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο.

Όμως πολλά εξαρτώνται από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κυβέρνησης Τραμπ για το αν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας, ύψους 300 δισεκ. ευρώ.

Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ διαθέτουν αποτελεσματική δύναμη βέτο για πολλές από τις αποφάσεις του οργανισμού στην Ουάσινγκτον.

«Ένα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι το αν θα καλέσουν για μια μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους και διεθνείς πιστωτές της», είπε ο Μπερνς, που διδάσκει διπλωματία και διεθνείς σχέσεις στη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Είναι δύσκολο να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στην ευημερία και στην ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση χρέους».

Σύμφωνα με συμβούλους του, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ντ. Τραμπ να καλέσει το ΔΝΤ να δείξει περισσότερη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα που υπέστη χρόνια σκληρής λιτότητας, περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξήσεων φόρων με αντάλλαγμα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Αν καταφέρουν ο Τραμπ να μιλήσει δημόσια για ελάφρυνση χρέους θα είναι τεράστια επιτυχία» είπε ο Άλεκ Μάλι, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης που έχει χειριστεί τις ελληνικές υποθέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Τραμπ αρκείτο να αφήνει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους να εξαρτάται πλήρως από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter