Ο Γουίλ Σμιθ στον αγώνα για το Όσκαρ

Ο Γουίλ Σμιθ στον αγώνα για το Όσκαρ

Ύστερα από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες ο αφροαμερικανός σταρ δείχνει πανέτοιμος για να κατακτήσει το πρώτο όσκαρ της καριέρας του χάρη στην αλάνθαστη «Μέθοδο των Γουίλιαμς».

Η μέθοδος των Γουίλιαμς (King Richard) (**1/2)
Βιογραφικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2021 (144)

Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Σμιθ, Άνζανου Έλις, Σενάγια Σίντνεϊ, Ντέμι Σίνγκλετον, Τόνι Γκόλντουιν, Τζον Μπέρνταλ

Στα τέλη των ’80 ο αποφασισμένος και ανυποχώρητος Ρίτσαρντ Γουίλιαμς βάζει σε εφαρμογή το καλά μελετημένο σχέδιο του, έκτασης 78 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο οι δύο μικρές κόρες του Βίνους και Σερένα θα κατακτήσουν την κορυφή του παγκόσμιου τένις.
Έξι οσκαρικές υποψηφιότητες – ανάμεσα τους κι αυτή του καλύτερου φιλμ- για μια ταινία που δεν αναφέρεται τόσο στις θρυλικές αδελφές του τένις Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς όσο στην πληθωρική προσωπικότητα του αλαζόνα πατέρα τους ο οποίος βλέποντας τις δυνατότητες των κοριτσιών στο χειρισμό της ρακέτας αποφάσισε να επενδύσει ότι είχε και δεν είχε πάνω τους. Όπως και το 2006 με το «Κυνήγι της ευτυχίας» του Γκαμπριέλ Μουτσίνο που του είχε χαρίσει τη μία από τις δύο οσκαρικές υποψηφιότητες του (η άλλη το… «Ali» του Μάικλ Μακ), έτσι κι εδώ ο Γουίλ Σμιθ μεταμορφώνεται σε ένα πατέρα αποφασισμένο να αλλάξει τη μοίρα της οικογένειας του και κατ’ επέκταση τη δική του. Η παράσταση που δίνει ο αφροαμερικανός ηθοποιός που είναι φαβορί για το φετινό Όσκαρ είναι ο βασικός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος το φιλμ. Ο χαρακτήρας του Ρίτσαρντ δεν συνθλίβεται κάτω από το βάρος μιας ιστορίας που έχει λάμψη, δραματικές κορυφώσεις και ενδοοικογενειακές εντάσεις. Πρόκειται για ένα αληθινό βασιλιά, με τις παραξενιές και τη μεγαλομανία του αλλά και την ξεκάθαρη πολιτική σκέψη του ευφυή ανθρώπου που γνωρίζει από πού έρχεται και ως που μπορεί να φτάσει. Αν και συμβατική αφήγηση, με πλοκή χωρίς εκπλήξεις η ταινία έχει το ενδιαφέρον της καθώς η δύναμη της ιστορίας (και φυσικά του κεντρικού χαρακτήρα) μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή.

Φύλακας αδερφός (Brother’s Keeper) (***)
Δράμα τουρκορουμανικής συμπαραγωγής 2021 (85)

Σκηνοθεσία: Φερίτ Καραχάν Πρωταγωνιστούν: Σαμέτ Γιλντίζ, Εκίν Κος, Μαχίρ Ιπέκ

Κούρδος μαθητής σε απομονωμένο τουρκικό δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ανατολίας, αρρωσταίνει μυστηριωδώς και ο κολλητός του προσπαθεί να πείσει τους αυστηρούς δασκάλους για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Στο ουμανιστικό δράμα του Καραχάν ξετυλίγεται μια σκληρή ιστορία μυστηρίου με πολιτικές προεκτάσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί η καφκική σχεδόν πραγματικότητα του σχολείου, που ορίζεται από τους καταπιεστικούς σχολικούς μηχανισμούς και την παντελή αδιαφορία των ενηλίκων για τις αθώες παιδικές ψυχές. Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο τμήμα Πανόραμα της Μπερλινάλε 2021.

Τα μυστικά της αδερφής μου (Souad) (**1/2)
Κοινωνικό δράμα αιγυπτιακής παραγωγής 2020 (96)

Σκηνοθεσία: Αϊτέν Αμίν Πρωταγωνιστούν: Μπασάντ Αχμέντ, Μπασμαλά Ελγαές, Χουσεΐν Γανέμ
Σε πόλη στο Δέλτα του Νείλου, η δεκαεννιάχρονη Σουάντ ζει υπό τη σκιά των αυστηρών θρησκευτικών κανόνων της αιγυπτιακής κοινωνίας αλλά όταν σερφάρει στο διαδίκτυο βρίσκει τον πραγματικό εαυτό της.

Το ενδιαφέρον με το φιλμ που αφορά σε μια διπλή ιστορία ενηλικίωσης, εντοπίζεται στο πως το Ίντερνετ και τα μέσα μαζικής δικτύωσης όχι μόνο επηρεάζουν αλλά ουσιαστικά διαμορφώνουν τις ζωές κάποιων ατόμων. Στην περίπτωση της Σουάντ το προφανές κυριαρχεί (η διέξοδος από τη συντηρητική κοινωνία γίνεται με σπασμωδικούς και αψυχολόγητους τρόπους) αλλά η σκηνοθέτρια πετυχαίνει να δώσει το εύρος του δράματος μέσα από μια σειρά απρόσμενων εξελίξεων που μετατρέπουν την ιστορία της Σουάντ σε τραγωδία.

Uncharted (**)
Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2022 (116)
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Φλάισερ Πρωταγωνιστούν: Τομ Χόλαντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σοφία Αλι
Έμπειρος τυχοδιώχτης που προσπαθεί να βρει χαμένους θησαυρούς αρχαίων πολιτισμών, στρατολογεί νεαρό κλεφτρόνι προκειμένου να τον βοηθήσει στον εντοπισμό του θησαυρού του Μαγκελάνου που είχε χαθεί πριν από 500 χρόνια.

Ο Τομ Χόλαντ (ο τελευταίος και πλέον αποδεκτός Σπάιντερ-μαν για τους φαν του ήρωα της Marvel) επιχειρεί να αλλάξει ίματζ αλλά όχι και συνήθειες καθώς σε ουκ ολίγες σκηνές του φιλμ ίπταται! Κινηματογραφική μεταφορά ενός διάσημου βιντεοπαιχνιδιού των 00ς που σηματοδοτεί και την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή της νεοσύστατης PlayStation Productions. Παρότι περιμέναμε κάτι πιο πρωτότυπο, η απλώς υποφερτή περιπέτεια ακολουθεί όλα τα κλισέ του είδους με οδηγούς το χλιαρό χιούμορ και την άχρωμη σκηνοθεσία.

Ένας οργισμένος άντρας εκδικείται (Wrath of Man) (**1/2)
Περιπέτεια αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2021 (119)

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Χολτ ΜακΚάλανι, Τζος Χάρτνετ
Αινιγματικό άντρας με σκοτεινό παρελθόν πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία φορτηγών μεταφοράς χρημάτων του Λος Αντζελες.
Χορταστικό θέαμα από τον Γκάι Ρίτσι που ενώνεται και πάλι μετά από αρκετά χρόνια με τον Τζέισον Στέιθαμ σε μια εκρηκτική διασκευή του γαλλικού αστυνομικού θρίλερ του 2004 «Η χρηματαποστολή». Μπορεί η πλοκή να μην έχει ιδιαίτερη πρωτοτυπία (το μυστικό του ήρωα πάντως είναι φυλαγμένο καλά στο πρώτο μισό του φιλμ) αλλά η δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη και ο ειδικός χειρισμός όλων των αφηγηματικών όπλων του καθιστά το έργο ένα αξιοπρεπέστατο υβρίδιο νουάρ και γκανγκστερικού δράματος.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter