Ο Γολγοθάς και οι προκλήσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Τα ερωτήματα και τις προκλήσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2019 θέτει ο πρόεδρος της ανεξάρτητης «δεξαμενής σκέψης» EDAM, Σινάν Ουλγκέν.

Με αφορμή τη μεγάλη συγκέντρωση για την Δικαιοσύνη στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιουλίου ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναρωτιέται εάν η τουρκική αντιπολίτευση μπορεί να περάσει από την δυναμική ρητορική στη συγκρότηση ενός ενιαίου δυναμικού μετώπου κόντρα στην πολιτική ηγεμονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν η πορεία Δικαιοσύνης φτάσει από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ο Σινάν Ουλγκέν συνομίλησε με τον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειχνε έκπληκτος από την συμμετοχή και την στήριξη σε μία ενέργεια που είχε στόχο την διαμαρτυρία για την σύλληψη και καταδίκη για κατηγορίες τρομοκρατίας του βουλευτή του CHP, Ενίς Μπερμπερόγλου.

Την ημέρα της συγκέντρωσης δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση του Ιδρύματος Ερευνών Κωνσταντινούπολης που έδειξε ότι η στήριξη των πολιτών έφτανε στο 43%, δηλαδή 17 μονάδες πάνω από την εκλογική επιρροή του CHP. «Με άλλα λόγια οι διαδηλωτές του CHP προσέλκυσαν την στήριξη εκτός της εκλογικής βάσης τους, ένα σημάδι της ολοένα και μεγαλύτερης απογοήτευσης της Τουρκίας με το καθεστώς», σημειώνει ο Σινάν Ουλγκέν.

Στους υποστηρικτές της πορείας ήταν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν και όσοι ψήφισαν «όχι» στις υπερεξουσίες του προέδρου στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

«Η οριακή νίκη του Ερντογάν στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Απριλίου, που χορήγησε στον πρόεδρο νέες αρμοδιότητες για να διαλύει το κοινοβούλιο, να εκδίδει διατάγματα και να ορίζει μονομερώς δικαστές, εμβάθυνε την αποφασιστικότητα της αντιπολίτευσης. Βοήθησε επίσης να οδηγηθούν περισσότεροι Τούρκοι στην αγκαλιά της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Ερευνών Κωνσταντινούπολης, μεταξύ εκείνων που ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα, το 85% ήταν με τους διαδηλωτές του Κιλιντσάρογλου. Το ίδιο και το 7% όσοι ψήφισαν ΄΄ναι΄΄», σχολιάζει ο Σινάν Ουλγκέν.

«Είναι πολύ νωρίς να υποθέσουμε ότι η πορεία του Κιλιντσάρογλου θα έχει έναν διαρκή αντίκτυποι στην πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας. Αλλά, τουλάχιστον, έχει μεταστρέψει τις προσδοκίες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2019. Αλλά παρά τα σεμνά οφέλη αυτού του μήνα, ο Ερντογάν παραμένει ένας τρομερός αντίπαλος και υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος να διανυθεί εάν υλοποιηθεί η ‘’νέα αρχή’’ του Κιλιντσάρογλου», υπογραμμίζει ο Τούρκος ακαδημαϊκός. 

Ετικέτες