Ο Γκαγκάτσης και οι νέες συμμαχίες στην ΕΠΟ – Εντονο παρασκήνιο και… αλληλοσκοτωμοί για το πάνω χέρι στην αμαρτωλή ομοσπονδία

Εντονο παρασκήνιο και… αλληλοσκοτωμοί για το πάνω χέρι στην αμαρτωλή ομοσπονδία

Οι Big 4… αλληλοσκοτώνονται στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενίοτε όμως συμμαχούν για να ανατρέψουν συστήματα και παράγοντες που διοικούν την ΕΠΟ, εκλέγοντας παράλληλα τις δικές τους «κυβερνήσεις». Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε ενόψει των εκλογών της ομοσπονδίας που έχουν οριστεί για τις 22 Ιουλίου.

Προτού στηθεί η κάλπη το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό: νέος πρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι ο αντιπρόεδρος και CEO της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη και του Βαγγέλη Μαρινάκη! Στο συμβούλιο της ΕΠΟ την πλειοψηφία θα έχουν οι πρωταθλητές, ενώ εκπροσώπηση από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα έχει και ο Ολυμπιακός. Η στάση κυρίως του Ιβάν Σαββίδη και του Βαγγ. Μαρινάκη αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις διοικητικές ισορροπίες στην ομοσπονδία, την οποία θα διοικεί ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει λόγο στις σημαντικές αποφάσεις ή τουλάχιστον θα δίνει τη συγκατάθεσή του σ’ αυτές.

Αλλαγές σκυτάλης

Πριν από περίπου εννιά χρόνια ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είχαν μια άτυπη συμμαχία που στόχευσε και πέτυχε την ανατροπή της διοίκησης της ΕΠΟ που είχε οδηγήσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 σε πλήρη απαξίωση. Για πολλά χρόνια, από την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, ο ισχυρός παίκτης στην ΕΠΟ ήταν η πειραϊκή ΠΑΕ, που αποφάσιζε για τα πάντα, όμως οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους με τη συμβολή τής τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση της FIFA το 2016 άλλαξαν το σκηνικό.

Από το 2017 οι «δικέφαλοι» έμειναν μόνοι τους, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν ενδιαφέρθηκε να έχει φωνή στο πάρκο Γουδή. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συνδιοίκησαν την ομοσπονδία για επτά χρόνια και η συμπόρευσή τους βελτίωσε το επίπεδο της ΣΛ1 και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο σεζόν τα πρωταθλήματα ήταν τα συναρπαστικότερα όλων των εποχών. Την περίοδο της παντοκρατορίας των «δικεφάλων» ο Ολυμπιακός κατέκτησε τρεις τίτλους, καθώς ήταν η καλύτερη ομάδα και κανένας δεν του έβαλε τρικλοποδιές.

Την τελευταία διετία κουμάντο στην ΕΠΟ έκανε στην ουσία η ΑΕΚ, με τον ΠΑΟΚ να συναινεί στις επιλογές της. Η επόμενη διοίκηση, βάσει των συμφωνηθέντων από το 2017, θα ήταν επιλογής του ΠΑΟΚ. Οταν πριν από τέσσερις πέντε μήνες έγιναν οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των συνεργατών του Σαββίδη και του Δημήτρη Μελισσανίδη οι παράγοντες του «δικέφαλου του βορρά» ζήτησαν, εκτός από την προεδρία της ομοσπονδίας, να έχουν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή της, να επιλέξουν τον επόμενο CEO της και να ελέγχουν τις βασικές επιτροπές της, όπως αυτή των εθνικών ομάδων.

Η αντίδραση της ΑΕΚ ήταν αρνητική. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει την πλειοψηφία στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, δεν έβαλε νερό στο κρασί του και κάπου εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της συμμαχίας Σαββίδη – Μελισσανίδη. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα και πλέον οι «δικέφαλοι» είναι απέναντι. Ο Σαββίδης με τους συνεργάτες του αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους και οι ΕΠΣ ενημερώθηκαν πως θα θέσει υποψηφιότητα ο Μ. Γκαγκάτσης. Οι εκλογές θα εξελίσσονταν σε ντέρμπι, καθώς και η ΑΕΚ είχε πολλές ενώσεις στο πλευρό της.

Ωστόσο όταν διέρρευσε ότι οι «δικέφαλοι» θα είναι αντίπαλοι στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας, ο Ολυμπιακός ήρθε σε επαφή με τον ΠΑΟΚ και του πρόσφερε τις οκτώ έως δέκα ψήφους που ελέγχει στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Αυτό ήταν. Η πλάστιγγα των εκλογών έγειρε υπέρ της υποψηφιότητας Γκαγκάτση. Οι ΕΠΣ που ήταν στην «γκρίζα ζώνη», ήταν δηλαδή αναποφάσιστες, τάχθηκαν η μία μετά την άλλη υπέρ των νέων συμμάχων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Απέναντι από τη συμμαχία ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού βρέθηκαν, έστω και για λίγες ημέρες, η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Από την πλευρά της Ενωσης προτάθηκε στον Γιάννη Αλαφούζο να υποδείξει έναν υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ. Με διαδικασίες-εξπρές ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» συναντήθηκε και πρότεινε στον πρώην αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να διεκδικήσει την προεδρική καρέκλα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο Ντογιάκος φέρεται να πήρε και το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου για να είναι υποψήφιος, αλλά, όπως είπε στον πρόεδρο του «τριφυλλιού», θα διεκδικούσε την… πρωθυπουργία του ποδοσφαίρου μόνο αν ήταν 100% εξασφαλισμένο ότι θα ήταν νικητής των εκλογών.

Χάλασε η «μεταγραφή»

Την περασμένη Κυριακή ο Μ. Γκαγκάτσης ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του, έχοντας στο πλευρό του εκπροσώπους από 38 ενώσεις, αριθμός που του έδινε αέρα νίκης. Στις εκλογές της ΕΠΟ αναμένεται να ψηφίσουν 74 ενώσεις και ΠΑΕ, οπότε οι αρχαιρεσίες κρίθηκαν 50 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους. Μέχρι την περασμένη Τρίτη οι ΕΠΣ που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Γκαγκάτση έφτασαν τις 46! Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα οι συζητήσεις Αλαφούζου – Ντογιάκου να ολοκληρωθούν πρόωρα και έτσι ο αντεισαγγελέας δεν πρόκειται να πάρει «μεταγραφή» στο ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός πρόσφερε ψήφους στον ΠΑΟΚ αλλά ζήτησε και ανταλλάγματα, τα οποία θα υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, να έχει δύο ή τρεις θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή. Οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν επίσης για τον νέο CEO να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός και να μην είναι επιλογή του ΠΑΟΚ, κάτι που αποδέχτηκαν οι διοικούντες. Συμφωνία υπάρχει και για το θέμα του αρχιδιαιτητή, τον οποίο θα υποδείξει η UEFA.

Η συμμαχία ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού θα δοκιμαστεί με την έναρξη του πρωταθλήματος, καθώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο κανένας μεγαλοπαράγοντας δεν δέχεται την ήττα.

Δείτε επίσης: ΕΠΟ: Νέος πρόεδρος ο Μάκης Γκαγκάτσης – Δεν κατατέθηκε άλλη υποψηφιότητα

Στα ξένα γιορτή, στην Ελλάδα ντροπή – Αποθέωση της ανικανότητας η οργάνωση του τελικού Κυπέλλου από την ΕΠΟ

Αυγενάκης: Λευτέρης ο… ντερμπεντέρης

«Αν πέσει η κυβέρνηση, θα πέσει από το Αγροτικής Ανάπτυξης»

Καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Επιτελικοί σουλατσαδόροι κάνουν βόλτες με δημόσιο χρήμα»

Αποκλειστικό – Επιστολή «βόμβα» σε Μητσοτάκη από πρόεδρο ΕΛΓΟ: «Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις – Στη διάθεσή σας η παραίτησή μου»

Ετικέτες