«Είμαι ένας από αυτούς που γεννήθηκαν σε παράγκα» λέει ο Γιώργος Νταλάρας στον Αντώνη Μποσκοΐτη. Ο κορυφαίος τραγουδιστής μιλάει για τους δασκάλους του και το μεγάλο ταξίδι της ζωής του λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο ρεμπέτικο.
Από τον μυθικό Άδωνη στην Ανάσταση του Χριστού. Η αναζήτηση προχριστιανικών δοξασιών και τελετουργιών για την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη οδηγεί σε μυθικές θεότητες που πεθαίνουν κι ανασταίνονται, όπως ο πανέμορφος εραστής της Αφροδίτης. Γράφει ο Στάθης Γκότσης.
Το ΚΑΣ άναψε ομόφωνα το πράσινο φως στις οριστικές μελέτες για την κατασκευή του τελεφερίκ που αλλοιώνει τον ιστορικό βράχο της Μονεμβασιάς για τουριστικούς λόγους. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Αγγελιδάκη.
Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 13 Απριλίου σε ηλικία 89 ετών, ήταν ο σημαντικότερος πολιτικός μυθιστοριογράφος της Λατινικής Αμερικής και ο τελευταίος εν ζωή εκπρόσωπος του «μπουμ». Γράφει η Έμυ Ντούρου.
Η θεατρική απόδοση του πλατωνικού «Συμποσίου» από την Άννα Κοκκίνου θυμίζει μεσαιωνικό δράμα, χωρίς τίποτα από την αττική ευτραπελία. Γράφει ο Ηρακλής Λογοθέτης.
«Η μεγάλη του συνεισφορά συνίσταται στην ανάδειξη του ποιητικού λόγου στο δημοτικό τραγούδι. Τεκμηρίωσε την άποψη ότι πρόκειται για σπουδαία ποίηση και όχι για στίχους ανυπόληπτους» γράφει σε άρθρο του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος για τον κορυφαίο φιλόλογο Αλέξη Πολίτη που έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου.
«Υπάρχει το Παρίσι με τα κυριλέ μαγαζιά και τα μοδάτα καφέ, τα θαυμάσια μουσεία και τα γκουρμέ εστιατόρια. Ομως υπάρχει και το σκληρό Παρίσι των μεταναστών και των εργατικών συνοικιών» λέει ο Μπορίς Λοζκίν στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη. Ο σκηνοθέτης του μιλά επίσης για την επιτυχία του φιλμ «Το Παρίσι του Σουλεϊμάν» αλλά και για τον διχασμό που προκάλεσε στη γαλλική κοινή γνώμη.
Μετά τα «Αξύριστα πιγούνια» και τα «Ανεξάρτητα κράτη» ο Γιώργος Παλούμπης επανέρχεται με τους «Άγριους», ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο. Η Ειρήνη Δρίβα παρακολούθησε πρόβα του έργου και μίλησε με τον σκηνοθέτη για τις εξουσίες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Γιώργος Κατσής σε μια συζήτηση έξω απ’ τα δόντια με την Ειρήνη Δρίβα λίγες μέρες προτού ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της παράστασης «Σκυλιά».
Μόλις κυκλοφόρησαν νέα ελληνικά τραγούδια στο διαδίκτυο από τον Κώστα Θωμαΐδη, την Ηρώ και τον Μάνο Παπαδάκη. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης τα άκουσε και τα προτείνει.
Η ζωή του γλύπτη Μέμου Μακρή και της χαράκτριας συντρόφου του Ζιζής Μακρή είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Το βράδυ υποχωρεί». Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει για την ιστορία τους.
Την απαγόρευση συναυλιών στον λόφο του Στρέφη θεωρεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως το καταλληλότερο φάρμακο για τον «εξανθρωπισμό» των Εξαρχείων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στην πολύπαθη περιοχή. Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη.
Με πολλές ιδέες το αντιρατσιστικό δράμα «Αμαρτωλοί» του Ράιαν Κούγκλερ αλλά και αδυναμία σύνδεσης μεταξύ τους. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης είδε την ταινία που μόλις βγήκε στις αίθουσες.
«Πριν από λίγες μέρες στην Ιεράπετρα, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου ανέβηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου η παράσταση “Ο εχθρός της Τάξης” (έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς) στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ελληνική σημαία». Γράφει η Έμυ Ντούρου.
Διαβάστε επίσης
Στην πρόβα του νέου θεατρικού της Ηρώς Μπέζου με τίτλο «Τέρας»
Ο Νίκος Παπάζογλου και το χαμένο μικρού μήκους ταινιάκι για τις εξετάσεις του ΙΚΥ
Νέες ταινίες: Το Κακό που κρύβεται στα σκοτάδια του Μισισιπή