Ο ΓΓ του ΟΗΕ σηκώνει τα χέρια ψηλά με τον Τραμπ

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να καταφέρει να οικοδομήσει μια αξιοπρεπή σχέση εργασίας με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Η κριτική του για τον απομονωτισμό και τον εθνικισμό που χαρακτηρίζει την ατζέντα της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιορίζεται στο να τηρεί τα προσχήματα και να ζητά από τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπομονή, όμως, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ο Γκουτέρες, που αυτή την εβδομάδα επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για επαφές στο Καπιτώλιο, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση: Ο Τραμπ παραδίδει τον πλανήτη στην Κίνα.

Σε ομιλία του την παραμονή της απόφασης του προέδρου Τραμπ για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ δημιουργήσουν ένα «γεωστρατηγικό κενό», εγκαταλείποντας τον παγκόσμιο ρόλο τους, τότε «εγγυώμαι ότι κάποιος άλλος θα το γεμίσει». Η αιχμή για τους αντιπάλους των ΗΠΑ στην γεωστρατηγική σκακιέρα αφορούσε ξεκάθαρα το Πεκίνο.

Πολλοί διπλωμάτες μιλούν ανοιχτά προειδοποιώντας ότι το χάος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ελέω Τραμπ δίνει προβάδισμα στην Κίνα. Ωστόσο, οι διεθνείς οργανισμοί αποφεύγουν να ασκούν κριτική δημόσια στις ΗΠΑ. Αρχικά ο Γκουτέρες φαίνεται να επένδυε πολύ στην ανάπτυξη της σχέσης του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ. Τον περασμένο Μάρτιο ο Γκουτέρες οδήγησε στην έξοδο αξιωματούχο που δημοσιοποίησε έκθεση η οποία κατηγορούσε το Ισραήλ για πολιτικές «απαρτχάιντ». Η Νίκι Χάλεϊ χαιρέτησε την στάση του.

Όμως η καλή σχέση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα δεν εγγυάται την προστασία από την ακραία γραμμή και τα ξεσπάσματα του Αμερικανού προέδρου. Πλέον ο γ.γ. του ΟΗΕ αναζητεί στηρίγματα εκτός των ΗΠΑ. Συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την εκλογή του και εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων με στενούς συμμάχους στην Ε.Ε. Η πιο σημαντική επαφή παραμένει το Πεκίνο και ο Αντόνιο Γκουτέρες προχώρησε σε έντονο φλερτ τον περασμένο Μάιο όταν επισκέφθηκε την Κίνα για συνέδριο για αναπτυξιακές προσπάθειες στον δρόμο του Μεταξιού.

Προς το παρόν ο γ.γ. του ΟΗΕ φαίνεται ότι επιχειρεί να θορυβήσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να πείσει το Κογκρέσο να μην ανάψει το «πράσινο φως» για το «μαχαίρι» στην αμερικανική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του ΟΗΕ. Αν δεν τα καταφέρει κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι άτυπες απειλές για ένα «Σχέδιο Β», δηλαδή για ενίσχυση των εξαρτήσεων του οργανισμού με την ΕΕ, τη Γερμανία, την Κίνα, ακόμη και τη Ρωσία, να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα.

Ετικέτες