O Γεραπετρίτης υπερασπίζεται τα ήρεμα νερά ενώ… καταγγέλλει την «αδράνεια και την ακινησία»!

Την πολιτική των «ήρεμων νερών» υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την έναρξη της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά, χωρίς φοβικά σύνδρομα και με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει το ενισχυμένο διπλωματικό της αποτύπωμα, κατέστησε σαφές ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ή να τεθούν στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας», προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από το αν εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία περίοδο σημαντικής κινητικότητας στο Κυπριακό, το οποίο συνιστά διαχρονικά κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως πρώτο στόχο της εξωτερικής πολιτικής να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής, και ιδίως στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η Τουρκία είναι ενεργός δρώσα λόγω της άμεσης γειτνίασής της με τη Συρία»

Επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να απαντήσει στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, που πριν λίγες μέρες είπε ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί των εξελίξεων στη Συρία. Όπως είπε «η κατάσταση στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ρευστή και θεωρώ προπετές να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα. Εκ των πραγμάτων, η Τουρκία είναι ενεργός δρώσα λόγω της άμεσης γειτνίασής της με τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Και ίσως η γεωγραφία είναι η μόνη σταθερά που έχουμε στην παρούσα εξίσωση».

Τέλος, είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μεταβατική κατάσταση και είναι απολύτως αναγκαίο η μετάβαση αυτή να είναι ομαλή, συμπεριληπτική στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις. Η δε νέα διακυβέρνηση οφείλει να βασίζεται στη δημοκρατική νομιμότητα και να σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε επίσης: 


Παζάρια με εκλογικό νόμο και ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα


Βουκολικό… σανό


Ο καιρός βάζει «τα καλά του» ως τα Φώτα


Αντέχει η Ουκρανία ακόμα ένα χρόνο πολέμου; – Τι λένε οι πραγματικοί πρωταγωνιστές


Ο Οτσαλάν σε ρόλο ειρηνοποιού στο Κουρδικό