Ο Γαλλικός Ρεπουμπλικανισμός άντεξε, τα προβλήματα επιμένουν

Ο Γαλλικός Ρεπουμπλικανισμός άντεξε, τα προβλήματα επιμένουν

Η κάλπη των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Γαλλία δεν έκρυβε εκπλήξεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε με 58.5% έναντι 41.5% της Μαρίν Λεπέν και επικύρωσε πανηγυρικά την επανεκλογή έναντι της ανερχόμενης ακροδεξιάς.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη μάχη των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου και αναμένεται να κρύβουν εκπλήξεις, μιας και το κόμμα του Μακρόν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών φάνηκε ότι το γαλλικό κομματικό σύστημα έχει τριχοτομηθεί ανάμεσα στο ακραίο κέντρο του Μακρόν, την ακροδεξιά της Λεπέν και του Ζεμούρ και την Αριστερά του Μελανσόν. Οι τρεις αυτοί πόλοι θα συγκρουστούν τον Ιούνιο και το αποτέλεσμα θα είναι ο περιορισμός της προεδρικής εξουσίας του Μακρόν, αφού η κυβέρνηση δεν θα ελέγχει πλέον το κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας υιοθετήσει μια δεξιά ατζέντα που πολλές φορές κινούνταν στα όρια της ακροδεξιάς έχει δώσει χώρο στην ανάδυση μιας νέας αριστεράς, την οποία εκπροσωπεί ο Μελανσόν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μακρόν «λαχάνιασε» τις τελευταίες εβδομάδες για να κερδίσει την ψήφο των αριστερών ψηφοφόρων. Ενώ ο Μελανσόν δεν χάρισε τη ψήφο της Αριστεράς στον Μακρόν, κάνοντας απλώς μια δήλωση εναντίον της Λεπέν.

Το πρόβλημα τώρα για τον Μακρόν είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει την κοινωνική πραγματικότητα που τόσο πολύ ήθελε να εξωραΐσει, ενώ έχοντας υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πυροδότησαν τα κίτρινα γιλέκα και εδραίωσαν την ακροδεξιά, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να πορευτεί διαφορετικά. Οι πολιτικές που εκπροσωπεί το ακραίο κέντρο και ο Μακρόν είναι δυσάρεστες αν όχι εξοργιστικές για την κοινωνική πλειοψηφία τόσο των πόλεων που κοιτάζουν προς την αριστερά, όσο και της υπαίθρου που κοιτάζουν προς την ακροδεξιά. Επομένως, η πάλη την επόμενη μέρα για μια σειρά από θέματα όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η καταστολή, το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή, η Ουκρανία, το συνταξιοδοτικό κ.ά. θα πολώσουν περαιτέρω την γαλλική κοινωνία.

Οι προκλήσεις που θα έχει η δεύτερη προεδρία Μακρόν είναι πολλές και ο ίδιος θα επιχειρήσει ένα άλμα προς τα εμπρός μέσα από την την Ευρώπη, ζητώντας από το Βερολίνο μια περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε. Εάν αποτύχει, είναι πολύ πιθανό είτε η Αριστερά είτε η Ακροδεξιά να εκπαραθυρώσουν το Κέντρο από δύναμη εξουσίας. Εντούτοις, το Βερολίνο αν δεν αποδεχθεί την πρόταση αμοιβαίας κατανόησης που θα καταθέσει το Παρίσι, τότε θα έχει αυτοπυροβοληθεί.

Documento Newsletter