Πλάνα από δύο κάμερες που κάλυπταν την τεράστια διαδήλωση της Τετάρτης έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνούς φήμης ντοκιμαντερίστας, Γιώργος Αυγερόπουλος, απαντώντας και αυτός στα ψέματα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τα «600 άτομα και τις 150 μολότοφ που προκάλεσαν την αστυνομική αντίδραση».
«Δεν θα πρέπει να είναι υπόλογοι για το τι λένε; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας από fake news που προέρχονται από τους ίδιους; Είναι ανάγκη να μπει ένα φρένο στη ρητορική του Τραμπισμού που έχει δηλητηριάσει τον πλανήτη» τονίζει ο Αυγερόπουλος.
«Δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, ειδικά όταν έχει δημόσιο αξίωμα και δημόσιο λόγο. Δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, ειδικά για μία τόσο σημαντική πολιτική πράξη που συνέβη σε δημόσιο χώρο, με χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες και εκατοντάδες κάμερες να καταγράφουν. Ας προστεθεί στα δεκάδες βίντεο που υπάρχουν ήδη για το συγκεκριμένο περιστατικό.»
«Ήταν σαν κάποιος να έλεγε στους χιλιάδες διαδηλωτές: «Εντάξει! Φτάνει, πανηγυρίσατε. Στα σπίτια σας τώρα!». Όπως προκύπτει από το βίντεο, μας άφησαν να πανηγυρίσουμε 42 ολόκληρα δευτερόλεπτα!» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρο το κείμενο – μαρτυρία του Γιώργου Αυγερόπουλου
Ζούμε στην εποχή που η σχολή την οποία «απογείωσε» ο Τράμπ με θρασύτητα, το να λες δηλαδή από θέση εξουσίας ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι χωρίς κανένα στοιχείο ή με ανακριβή στοιχεία, και ως εκ τούτου να προβάλλεις ένα ψέμα ως αλήθεια, έχει βρει μιμητές κυβερνητικούς αξιωματούχους παντού στον κόσμο.
Στην Ελλάδα, ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκείνος που εφάρμοσε πρόσφατα την ίδια μέθοδο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αστυνομική καταστολή χιλιάδων διαδηλωτών, την στιγμή που πανηγύριζαν την καταδίκη της Χ.Α ως εγκληματικής οργάνωσης, απόφαση ιστορική για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Καθώς βρισκόμουν εκεί με άλλους τρεις συνεργάτες μου και δύο κάμερες να καλύπτουν το συγκεκριμένο σημείο του Εφετείου από διαφορετικές γωνίες, είδα/είδαμε πολύ καλά τι έγινε.
Έτσι συγχρονίσαμε τις δύο πηγές σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να “κόψουμε” ούτε τα λάθη και τις δίνουμε στη δημοσιότητα, γιατί απλά δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, ειδικά όταν έχει δημόσιο αξίωμα και δημόσιο λόγο. Δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, ειδικά για μία τόσο σημαντική πολιτική πράξη που συνέβη σε δημόσιο χώρο, με χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες και εκατοντάδες κάμερες να καταγράφουν. Ας προστεθεί στα δεκάδες βίντεο που υπάρχουν ήδη για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η αστυνομία δέχθηκε επίθεση από 600 ανθρώπους που έριξαν 150 μολότοφ και αντέδρασε με περιορισμένη χρήση χημικών. Σε κάθε οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύτηκε, όπως και στο δικό μας, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
Στην αρχή βλέπουμε τον κόσμο να ξεσπάει σε πανηγυρισμούς μόλις ακούει από τα μεγάφωνα την ιστορική ανακοίνωση ότι η Χ.Α. είναι – και επισήμως πια – εγκληματική οργάνωση. Είναι απ’ αυτές τις στιγμές που σε κάνουν να ανατριχιάζεις, αντιλαμβανόμενος την βαρύτητά τους.
Μετά εκτοξεύονται στον αέρα και προς την αστυνομία μπουκάλια νερού (τα μικρά), και κυπελάκια από καφέδες, τα οποία κανείς μπορεί να μετρήσει στο βίντεο.
Και τότε αρχίζει μια γενικευμένη επίθεση της αστυνομίας, με χημικά και με την αύρα να εκτοξεύει ριπές νερού.
Μέσα σε δευτερόλεπτα, διαδηλωτές του μαύρου μπλοκ αρχίζουν να σπάνε με κοντάρια τα τζάμια μιας αστυνομικής κλούβας.
Και μετά ακολουθεί το χάος…
Αυτή ήταν η σειρά των γεγονότων.
Η αντίδραση της αστυνομίας στα μπουκάλια ήταν αυτή που πυροδότησε τη σύγκρουση. Ήταν μια αντίδραση δυσανάλογη, υπερευαίσθητη και φοβική. Έμοιαζε σαν οι δυνάμεις της τάξης να έψαχναν μια αφορμή για να διαλύσουν αυτή την ειρηνική συγκέντρωση. Ήταν σαν κάποιος να έλεγε στους χιλιάδες διαδηλωτές: «Εντάξει! Φτάνει, πανηγυρίσατε. Στα σπίτια σας τώρα!». Όπως προκύπτει από το βίντεο, μας άφησαν να πανηγυρίσουμε 42 ολόκληρα δευτερόλεπτα!
Δεν ξέρω από πού ο κ. Χρυσοχοΐδης αντλεί τα στοιχεία περί 150 μολότοφ. Προφανώς από την σφαίρα της φαντασίας. Η κατακραυγή για τις δηλώσεις του ήταν γενική, ακόμα και από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.
Ωστόσο αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρώτον η αστυνομία χρειάζεται επειγόντως εκδημοκρατισμό – πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες – και δεύτερον ότι άνθρωποι με δημόσιο λόγο και θέση εξουσίας, θα πρέπει στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να είναι πολύ προσεκτικοί και ακριβείς.
Δεν θα πρέπει να είναι υπόλογοι για το τι λένε; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας από fake news που προέρχονται από τους ίδιους;
Είναι ανάγκη να μπει ένα φρένο στη ρητορική του Τραμπισμού που έχει δηλητηριάσει τον πλανήτη.
Άλλωστε το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει ο λαός μας.
Πηγή: thepressproject.gr
Video Footage: Small Planet Productions
To σχετικό ρεπορτάζ του TPP: