Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έσκασε από τη συζήτηση για τις υποκλοπές προκειμένου να μην απαντήσει αν παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ
Μπορεί να εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας με αέρα και χαμόγελο αυτοπεποίθησης, χαιρετώντας τον άλλοτε «καραμανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον πάντα βολικό Χάρη Θεοχάρη, αλλά τελικά έμελλε να γίνει ο πρώτος δραπέτης πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Εδώ και πέντε εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνούνταν να πατήσει το πόδι του στη Βουλή για να απαντήσει στις ισάριθμες επίκαιρες ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αφορμή των αλυσιδωτών αποκαλύψεων του Documento. Και όταν τελικά αναγκάστηκε να παρουσιαστεί έγινε… Λούης για να μη διαψεύσει την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για κρυστάλλινη ομολογία ενοχής. Διότι στην πολιτική και η μη απάντηση συνιστά απάντηση.
Το σκηνικό που εκτυλίχτηκε ήταν πρωτοφανές. Ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τη δευτερολογία του και κατέβηκε από το βήμα έχοντας πρώτα επαναλάβει επίμονα το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό αν παρακολουθούσε τον Κωνσταντίνο Φλώρο. «Εχω πολλά ακόμη να πω. Δεν θα τα πω. Απαντήστε. Είναι κρίσιμο. Είναι “δεν ξέρω” η απάντησή σας ή “όχι”; Απαντήστε!» ρώτησε ανεβάζοντας τους τόνους, με τον πρωθυπουργό να του ζητά να κατέβει από το βήμα για να απαντήσει. Ωστόσο, όντας σε εμφανή αμηχανία λόγω αιφνιδιασμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να «δραπετεύσει» για να μην αρνηθεί την παρακολούθηση του στρατηγού, με το άγχος του να αποτυπώνεται στο γεγονός ότι έκλεισε το μικρόφωνο προτού καλά καλά ολοκληρώσει την τριτολογία του.
Δύο ερωτήματα και μία νάρκη
Στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο κομβικά ερωτήματα κι ένα δίλημμα. Το πρώτο αφορούσε τον λόγο που ο πρωθυπουργός δεν κινεί ένδικα μέσα κατά του Κώστα Βαξεβάνη, του μοναδικού δημοσιογράφου που στοχοποιεί και συκοφαντεί για τις αποκαλύψεις που σχετίζονται με το παρακρατικό κέντρο στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτούς τους “άθλιους” δημοσιογράφους που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημοκρατία και το πολίτευμα στον βούρκο –και δεν είναι ένας, οι αποκαλύψεις ήταν στο “Βήμα”, στα “Νέα”, στο Inside Story, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, στην εφημερίδα Documento– γιατί δεν τους έχετε μηνύσει, κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε και ο πρωθυπουργός προφασίστηκε την κριτική που θα δεχόταν εάν έκανε κάτι τέτοιο.
Επ’ αυτού ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως η άρνηση του πρωθυπουργού δεν είναι προϊόν πολιτικής γαλαντομίας. «Το κάνατε αυτό επειδή είστε “large”, όπως λένε, είστε υπεράνω; Ή μήπως το κάνετε αυτό και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να ασκήσει το ένδικο δικαίωμά του και να προβεί σε μηνύσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι αν το κάνατε αυτό, θα νομιμοποιούσατε τον όποιο δημοσιογράφο να βγάλει τις αποδείξεις;» διασαφήνισε.
Με το δεύτερο ερώτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν παρακολουθούσε κι άλλα πολιτικά πρόσωπα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη. «Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της δικής σας κυβέρνησης, ναι ή όχι;» ρώτησε αρχικά και πρόσθεσε στο ίδιο μοτίβο: «Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, τον κ. Κύρτσο, την κ. Καϊλή; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; […] Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη –που παραδεχτήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος κι αν το γνωρίζατε, δεν θα το επιτρέπατε–, να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη;». Σε εκείνο το σημείο ο συμπαθής ναύαρχος Διονύσης Χατζηδάκης παρενέβη λέγοντας: «Εγώ σας απαντώ όχι». Δυστυχώς για τον «γαλάζιο» βουλευτή, η διάψευσή του από τα τεκμήρια που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα είναι παταγώδης.
Ως προς το δίλημμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πολιτικό του αντίπαλο να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχτεί πως ψεύδεται όλο αυτό το διάστημα. Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί και σίγουρα η… νάρκη που του έριξε ο Αλ. Τσίπρας ήταν μία από τις βασικές αιτίες που τον οδήγησαν στην… έξοδο του Μεσολογγίου.
Βατερλό Vs ισοπαλία
Αντίθετες είναι οι αναγνώσεις που γίνονται για όσα εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης από στενούς συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών. «Δεν κέρδισε κανείς, δεν έχασε κανείς» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζοντας όμως ότι με την επιλογή της αποχώρησης ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε το προνόμιο να πει την τελευταία κουβέντα. Στον αντίποδα, η Κουμουνδούρου μιλά για βατερλό του πρωθυπουργού, περιγράφοντάς τον ως «δειλό, θρασύ και δραπέτη».
Ανεκπλήρωτες προφητείες
Ενδιαφέρον προκαλούν οι διαρροές που είχαν γίνει πριν από την Πέμπτη από ετερόκλητα κέντρα. Για κάποιο λόγο ΜΜΕ και συντάκτες, κάποιοι με δόλο και κάποιοι λόγω μεγάλης φαντασίας, διέδιδαν δεξιά και αριστερά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε άσους και στοιχεία από το μανίκι για να εκθέσει σε live μετάδοση τον πρωθυπουργό. Τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί θα βλέπαμε –σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση– σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ να αποχωρεί από την αίθουσα. Ωστόσο οι αφελείς και φαντασιόπληκτοι της υπόθεσης οφείλουν να αντιληφθούν ότι με τον τρόπο αυτό τροφοδότησαν δημοσιεύματα με το ερώτημα: «Τι φοβήθηκε ο Τσίπρας;».