Ο φτωχός Ευρωπαίος συγγενής

Ο φτωχός Ευρωπαίος συγγενής

Με μοναδικό όπλο απέναντι στον κορονοϊό το εμβόλιο, ο νέος παγκόσμιος «πόλεμος» για μια πολυπόθητη δόση έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Κάποιες χώρες, ανήσυχες, έτρεξαν να εξασφαλίσουν εκατομμύρια εμβόλια, να οργανωθούν και να φτιάξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Οταν όμως δεν έχεις ούτε μία δόση εμβολίου δεν έχεις καμία τέτοια ανησυχία. Απλώς περιμένεις πότε θα έρθει η σειρά σου, γιατί σε κάθε πόλεμο υπάρχουν οι νικητές και οι χαμένοι – ή αλλιώς οι πλούσιοι και οι φτωχοί.

Με πάνω από 596 εκατ. δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη από τις 12 Απριλίου, το να ζεις στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία θεωρείται μάλλον νίκη. Αν και με αργούς ρυθμούς, τα εμβόλια καταφτάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες.

Στη Βόρεια Μακεδονία όμως τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στις 7 Μαρτίου και ήταν μόλις 3.000 δόσεις από τις 200.000 που έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει συνολικά για έναν πληθυσμό 2.000.000. Στη Μολδαβία η πρώτη παρτίδα έφτασε στις 4 Μαρτίου, ευγενική χορηγία της Covax.

Σήμερα, ενώ οι Βρετανοί πανηγυρίζουν για τα 30.000.000 τρυπήματα, η Μολδαβία χαίρεται για τις 36.000 δόσεις που έχει παραλάβει, οι οποίες δεν φτάνουν ούτε για να εμβολιαστεί το ιατρικό προσωπικό.

Στην Αλβανία μόλις την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί, με τη χώρα να έχει εξασφαλίσει 64.000 δόσεις.

Στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία ο πιο πλούσιος και συνάμα πιο τυχερός τρέχει μέχρι τη γειτονική Σερβία για να εμβολιαστεί.

Ο πιο άτυχος απλώς περιμένει και, όπως λέει και το γνωμικό, όπου φτωχός κι η μοίρα του. Διότι ακόμη και στα δύσκολα καταλαβαίνεις πως ο φτωχός συγγενής θα παραμείνει τελικά φτωχός ό,τι κι αν γίνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter