Ο Φουρλεμάδης και οι «εντιμότατοι» φίλοι του

Ο Φουρλεμάδης και οι «εντιμότατοι» φίλοι του

Ο Χριστόδουλος, η ΜΚΟ Αλληλεγγύη, οι πολιτικοί και τα media

Τον δρόμο για τη φυλακή αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες ο γενικός διευθυντής του ομίλου των Παραπολιτικών Δημήτρης Φουρλεμάδης μετά και την τελεσίδικη καταδίκη του σε κάθειρξη οκτώ ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας για την υπόθεση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη. Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα χαμένα εκατομμύρια της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στα μέσα της δεκαετίας του 2000, για την οποία το περιοδικό Hot Doc είχε δημοσιοποιήσει εκτενείς δημοσιογραφικές έρευνες από το 2012. Το Documento παρουσιάζει σήμερα τον βίο και την πολιτεία του Δ. Φουρλεμάδη από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα. Από συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Αλληλεγγύη διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Alpha και εξ απορρήτων του Δημήτρη Κοντομηνά και στη συνέχεια γενικός διευθυντής του ομίλου των Παραπολιτικών από τον περασμένο Φλεβάρη μέχρι και σήμερα.

Στενός συνεργάτης του Χριστόδουλου

Ο Δ. Φουρλεμάδης ανέκαθεν διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την εκκλησία. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που σπούδαζε ιατρική στο Ιάσιο της Ρουμανίας είχε αναλάβει, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκκλησιαστικών σάιτ, σύμβουλος του Πατριαρχείου Ρουμανίας σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Την περίοδο εκείνη γνώρισε τον μετέπειτα πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Επρόκειτο για κομβική γνωριμία. Το 2013 άλλωστε ο πατριάρχης Δανιήλ χειροτόνησε ιερέα τον Φουρλεμάδη. Υπό την ιδιότητα αυτή είχε λάβει και πρόσκληση από τον μητροπολίτη Κορίνθου προκειμένου να συλλειτουργήσουν στον Ιερό Ναό Οσίου Ποταπίου στο Λουτράκι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο τότε αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Χριστόδουλος επισκέφτηκε το Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης γνώρισε τον νεαρό τότε Δ. Φουρλεμάδη. Ηταν η αρχή μιας γνωριμίας που σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του Δ. Φουρλεμάδη, καθώς το 2001 ανέλαβε τη διεύθυνση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την περίοδο εκείνη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρισκόταν στο απόγειο της ιερατικής σταδιοδρομίας του. Καθημερινά πρωταγωνιστούσε στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Η δημοφιλία του στην ελληνική κοινωνία ήταν ασυνήθιστα υψηλή για ανώτατο ιεράρχη. Οι παρεμβάσεις του πολλές φορές ξέφευγαν από τα στενά εκκλησιαστικά ζητήματα. Αρκετοί ισχυροί επιχειρηματίες της εποχής ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τον τότε αρχιεπίσκοπο. Το ίδιο και πολιτικά πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφοι. Ο Δ. Φουρλεμάδης ήταν ένας εκ των βασικών συνεργατών του. Πρόσωπο που εμπιστευόταν με κλειστά μάτια ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Συχνά πυκνά τον συνόδευε σε συναντήσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι να φωτογραφίζονται με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παρουσία του τότε ισχυρού άνδρα της Siemens και μετέπειτα καταζητούμενου Μιχάλη Χριστοφοράκου καθώς και του Δ. Φουρλεμάδη.

Οι σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα δεν έλειψαν ούτε τα επόμενα χρόνια. Σε μία από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media ο «σεβάσμιος» Αδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται να φιλά το χέρι του ρασοφόρου Φουρλεμάδη.

Τα κοτόπουλα και τα χαμένα εκατομμύρια

Την περίοδο 2005-06 η ΜΚΟ Αλληλεγγύη έλαβε επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών περί τα 5,6 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για προκαταβολή από το συνολικό κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ που λάμβανε για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε, την Ερυθραία και στο Μαλάουι. Συγκεκριμένα, η Αλληλεγγύη επρόκειτο να αγοράσει και να διανείμει περί τα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένου κοτόπουλου. Η διάρκεια του έργου ήταν έξι μήνες. Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Τελικά η Αλληλεγγύη προμηθεύτηκε μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στου Ρέντη. Λίγο καιρό μετά ελεγκτές της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έκαναν έλεγχο στα αποθηκευμένα πουλερικά. Η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη σύμβαση με τη ΜΚΟ και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Δεν ήταν η μοναδική περίπτωση που προγράμματα της Αλληλεγγύης έμειναν ανεκτέλεστα. Οπως αποκάλυψε το 2012 το περιοδικό Hot Doc, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2005 το πλοίο «Ocean Monarch» με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα για τους πληγέντες από τον τρομακτικό σεισμό των 9 ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε έφτασε σε στρατιωτικό λιμάνι της Σρι Λάνκα. Η ανθρωπιστική βοήθεια είχε συγκεντρωθεί από τηλεμαραθώνιο που είχε διεξαχθεί στη χώρα μας. Μόλις το πλοίο έριξε άγκυρα οι 45 εθελοντές που συνόδευαν την ανθρωπιστική βοήθεια άνοιξαν πρώτα τα κιβώτια με τον ρουχισμό που είχε αγοραστεί από την Αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής. Η ΜΚΟ είχε πάρει 1.144.834 ευρώ από τον τηλεμαραθώνιο για να αγοράσει και να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hot Doc, το άνοιγμα των κιβωτίων ήταν μια οδυνηρή έκπληξη. Η ανθρωπιστική βοήθεια της αρχιεπισκοπής περιλάμβανε εσώρουχα, αποκριάτικες στολές κολομπίνας και αρκετά εσώρουχα στρινγκ.

Κάθειρξη 16 ετών στο πρωτόδικο δικαστήριο

Το 2016 o Δ. Φουρλεμάδης και ακόμη τρία πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο της ΜΚΟ Αλληλεγγύη. Το 2018 το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Δ. Φουρλεμάδη και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών για υπεξαίρεση. Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορούσε προκαταβολή επιχορήγησης ύψους 5,6 εκατ. ευρώ (οι 500.000 ευρώ επιστράφηκαν από τον Φουρλεμάδη) που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Αναλυτικά, τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Δ. Φουρλεμάδης ήταν η υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου 1608/50 και η απλή απιστία στην υπηρεσία. Οι δικαστές κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν. 1608/1950. Ο Δ. Φουρλεμάδης είχε αθωωθεί από τη μία πράξη της απιστίας που του καταλογιζόταν από το αρχικό κατηγορητήριο και αφορούσε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.

Οπως είχε αναφέρει στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας, τα 5,6 εκατ. ευρώ είχαν κατευθυνθεί «σε ανοίκειες πληρωμές για δαπάνες άσχετες με φιλανθρωπίες. Για παράδειγμα, είχαν πληρωθεί μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους».

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του Δ. Φουρλεμάδη. Της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα ετών με αναστολή και της αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία. Επίσης οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της εκκλησίας, που κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, είχαν κριθεί ομόφωνα αθώοι.

Καμπάνα και από το Εφετείο

Καταδικαστική ήταν όμως και η απόφαση του δικαστηρίου του δεύτερου βαθμού. Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον Δ. Φουρλεμάδη ποινή οκτώ ετών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας. Η απόφαση μάλιστα είναι εκτελεστή, κάτι που σημαίνει ότι ο Δ. Φουρλεμάδης θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

Ο ίδιος λίγο μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με την καταδίκη του μετέβη στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» επικαλούμενος προβλήματα υγείας και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική. Ολα αυτά ενώ αναζητείτο από την αστυνομία στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής που του επιβλήθηκε από το εφετείο.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων του Σπύρου Αλεξανδρή και Αριστομένη Τζαννετή, «το ποσό της επιχορήγησης δεν ενθυλακώθηκε από τον κ. Φουρλεμάδη, αλλά διατέθηκε στο ακέραιο με νόμιμα παραστατικά για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Αλληλεγγύης». Θα καταθέσουν μάλιστα αναίρεση στον Αρειο Πάγο σε βάρος της απόφασης του εφετείου, ενώ σημειώνουν ότι ο Δ. Φουρλεμάδης θα εκτελέσει «την καταδικαστική απόφαση, παρά την αιφνίδια περιπέτεια της υγείας του». Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάρει τον δρόμο για τη φυλακή.

Από διευθύνων σύμβουλος στον Alpha, γενικός διευθυντής στα «Παραπολιτικά»

Εκτός από συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο Δ. Φουρλεμάδης έχει εργαστεί και εργάζεται ακόμη και στα ΜΜΕ. Πρώην διευθύνων σύμβουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Δ. Φουρλεμάδης υπήρξε στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Το 2016 μάλιστα ήταν αυτός που είχε εκπροσωπήσει το κανάλι στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη συνέχεια όμως απομακρύνθηκε, άγνωστο γιατί. Κάποιοι λένε ότι ο Δ. Κοντομηνάς ανακάλυψε ποσά τα οποία χορηγούνταν ως δωρεές στην εκκλησία και δεν τα είχε εγκρίνει. Κάποιοι άλλοι βέβαια υποστηρίζουν πως ο Δ. Φουρλεμάδης δεν έκανε τίποτε χωρίς την άδεια του επιχειρηματία Κοντομηνά. Αυτό άλλωστε είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το 2018 και ο Δ. Φουρλεμάδης, όταν διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «εκνευρισμό του Κοντομηνά για τις χορηγίες σε μητροπολίτες». «Ολες οι δωρεές και ευγενικές χορηγίες που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών μου σε φιλανθρωπικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα από τον Ομιλο DEMCO έτυχαν της πλήρους έγκρισης, υπογραφής και σύμφωνης γνώμης του κ. Δ. Κοντομηνά» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του. Ο τελεσίδικα καταδικασμένος Φουρλεμάδης συνεχίζει πάντως την πορεία του στον χώρο των ΜΜΕ. Τον Φεβρουάριο του 2023, όντως πρωτόδικα καταδικασμένος, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του ομίλου των Παραπολιτικών, συμφερόντων του Γιάννη Κουρτάκη, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Μάλιστα η εφημερίδα είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση με την οποία είχε καλωσορίσει τον Δ. Φουρλεμάδη στα νέα του καθήκοντα με «ευχές για καλή επιτυχία».

Πριν από τα Παραπολιτικά ο Δ. Φουρλεμάδης είχε στραφεί ξανά προς εργασία στον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε όμως κοντά σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Οπως είχε μεταδώσει παλιότερα το σάιτ ekklisiaonline.gr, το 2020 ο Δ. Φουρλεμάδης φέρεται να είχε πλησιάσει διάφορες μητροπόλεις για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας Elpedison. Μια εταιρεία η οποία φέρεται να έχει πολύ στενές σχέσεις με το Βατικανό. Οι μητροπόλεις επέλεξαν τον συγκεκριμένο πάροχο παρά το γεγονός ότι άλλες εταιρείες φέρονται να τους είχαν κάνει καλύτερη προσφορά.

Documento Newsletter