Ο Φιντάν στις Βρυξέλλες… εδώ διακοπές

Ο Φιντάν στις Βρυξέλλες… εδώ διακοπές

Είναι απορίας άξιο τι πέρασε από το μυαλό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του πρωθυπουργού όταν έμαθαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έχει προσκληθεί να συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ στις 29 Αυγούστου.

Παρότι το θέμα στα ελληνικά μέσα πήρε διαστάσεις χθες, η πρόσκληση του Φιντάν για να συμμετέχει (για την οποία κατά πάσα πιθανότητα την ευθύνη φέρει η προεδρία της ΕΕ για το εξάμηνο που είναι της Ουγγαρίας) ήταν γνωστή εκτός Ελλάδας τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δημοσιεύματα της 14ης Αυγούστου ανέφεραν ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος εμφανιζόταν σύμφωνος με την παρουσία του Φιντάν στην συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Αντίθετα από την πλευρά των Αθηνών δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση τόσο καιρό.

Η λογική λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει ο Χακάν Φιντάν στο συγκεκριμένο άτυπο συμβούλιο. Είναι προφανώς η ίδια λογική, η στάση δηλαδή της μη απάντησης- σχολιασμού, που επέτρεψε στην Τουρκία να πανηγυρίζει προ μηνός για την αποδοχή από την Ελλάδα των «δικαιωμάτων» της στην Κάσο και ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει άνευρες διευκρινήσεις κατόπιν εορτής. Διευκρινήσεις που όμως δεν απέτρεψαν μια ακόμη τουρκική πρόκληση στο ίδιο σημείο πριν από μερικές μέρες.

Η συμμετοχή Φιντάν σε συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συμμετέχει σε κάτι τέτοιο. Η τουρκική πλευρά έσπευσε με διάφορες ανακοινώσεις να πανηγυρίσει το γεγονός και να κάνει λόγο ουσιαστικά για δικαίωση της πολιτικής της και για επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη.

Αυτό που θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκια πάντως στην ελληνική πλευρά και να φέρει κάποια αντίδραση είναι η αναφορά του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ στις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15ης Ιουλίου 2019, οι οποίες ευελπιστούν ότι θα αντιστραφούν. Οι αποφάσεις εκείνες αφορούσαν την Κύπρο και της τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλούσαν την Τουρκία με κυρώσεις.

Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «η Κύπρος κείται μακράν», όμως το ίδιο συμβαίνει και με το Αιγαίο κατά τα φαινόμενα. Αυτό είναι ο πλήρης αντικατοπτρισμός της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή, αφού η Τουρκία όπως φάνηκε από την πολιτική της μετά από τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, κινήθηκε και εναντίον της Αθήνας στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Προφανώς η θέση της χώρας απέναντι στην Τουρκία, η διπλωματία της οποίας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια (μαζί με την τομέα της Άμυνας), είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι η αφωνία.

Δείτε επίσης:

Ορατότης μηδέν

Αδιανόητη κτηνωδία στην Σαντορίνη: Έδεσαν άλογο και το άφησαν να πεθάνει από δίψα

Επτά χρόνια φαγούρα στη Δικαιοσύνη για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Ξεκινάει με πολυετή καθυστέρηση η δίκη για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου

Η παλίρροια του «Βασιλιά-Φάντασμα» εμφανίστηκε στον ποταμό Qiantang στην Κίνα – Εντυπωσιακές εικόνες (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Η βόμβα Πολάκη, η πρόκληση Κασσελάκη για μομφή και η πρώτη αντίδραση των 87 μέσω του documentonews.gr

«Κλεμμένα από τη Βουλγαρία τα μηχανήματα»: Νέες καταγγελίες για το λούνα παρκ του θανάτου (Video)

Έλενα Ακρίτα: «Εγκληματίες, πόσες φορές πήγαμε τα παιδιά μας στο λούνα παρκ…»

Documento Newsletter