Παρά τις δύσκολες ώρες που πέρασε και που περνά η Ιαπωνία εντυπωσίασε από την προετοιμασία της, την ψυχραιμία της και τις σχετικά μικρές καταστροφές από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.
Εντυπωσίασε όμως και από το γεγονός που οι Ιάπωνες και όσοι ήταν συνδεδεμένοι με το εθνικό δίκτυο επικοινωνιών ενημερώθηκαν περίπου ένα λεπτό πριν την «εκδήλωση» του φαινομένου.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega, εξήγησε αρχικά για την προετοιμασία αλλά και για την ενημέρωση και τις ετήσιες ασκήσεις (2-3 φορές το χρόνο) αντιμετώπισης σεισμού στην Ιαπωνία σε εργασίες και σχολεία.
Παράλληλα εξήγησε ότι το προειδοποιητικό σήμα στα κινητά των Γιαπωνέζων και των τουριστών επί της ουσίας δεν στάλθηκε πριν από τον μέγα σεισμό αλλά αμέσως μετά την εκδήλωσή του.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τα σεισμικά κύματα «τρέχουν» με 2-2,5-3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ενώ τα ηλεκτρονικά κύματα με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Άρα, όπως είπε, το σήμα έρχεται πιο γρήγορα όταν είμαστε σε μεγάλες αποστάσεις. Αν είμαστε στα 10-15 χιλιόμετρα έρχονται μαζί.
Αυτό σημαίνει ότι με την εκδήλωση του σεισμού και ανάλογα με την απόσταση από το επίκεντρό του, η ενημέρωση στα κινητά των πολιτών μπορεί να γίνει (να φτάσει) γρηγορότερα από το χτύπημα του εγκέλαδου και οι πολίτες μπορούν να πάρουν τα βασικά μέτρα προφύλαξης.
Ο Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε ότι η ειδοποίηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε ένα κόσμο εξοικειωμένο και εκπαιδευμένο για σεισμούς που αντιμετωπίζει την εκδήλωσή τους με ψυχραιμία ενώ και τα κτίρια και οι υποδομές είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν καταρρέουν εύκολα.
Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Βίντεο τρόμος μέσα από το φλεγόμενο αεροσκάφος της Japan Airlines (Video)
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο – Τι ισχύει για όσους δεν επέλεξαν… χρώμα