Ο Ερντογάν με τρύπιες τσέπες απέναντι στον Τραμπ

Το_x000D_
2017, έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που του_x000D_
έλυσε τα χέρια για να εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον ορατών και αόρατων εχθρών και_x000D_
να εδραιώσει το προσωποπαγές καθεστώς του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έγραψε_x000D_
ιστορία».

Παρήγγειλε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, κίνηση υψηλού ρίσκου. Η ανιστόρητη (υπό το βάρος των ρωσοτουρκικών πολέμων από τον 17ο αιώνα μέχρι «χθες») συμμαχία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν περιλάμβανε την ψευδαίσθηση μιας οριστικής αντιμετώπισης των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Και την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ θα συρθούν σε ένα παζάρι για να μη χάσουν την Τουρκία από σύμμαχο του ΝΑΤΟ στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο «σουλτάνος» έπεσε έξω. Υποτίμησε την αντίδραση των συντηρητικών αραβικών καθεστώτων και του Ισραήλ απέναντι στον τριπλό άξονα Μόσχα – Τεχεράνη – Αγκυρα και τις συνέπειες της κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα να στέκεται με τρύπιες τσέπες απέναντι στον Τραμπ.

«Αν πάρετε τους S-400, δεν σας πουλάμε ούτε ένα μαχητικό F-35» ήταν το ουσιαστικό περιεχόμενο του τελεσίγραφου που διατύπωσε ο Λευκός Οίκος. Υποτίθεται ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα θα αρχίζουν να εγκαθίστανται εντός του Ιουλίου.

Την περασμένη Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε ότι «ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, μαζί με τις συνέπειες της λύσης της συνεργασίας για τη συμπαραγωγή εξαρτημάτων των F-35, θα είχαν αποτέλεσμα την άσκηση σημαντικών πιέσεων στην τουρκική λίρα» η οποία κατρακυλάει γεννώντας πληθωρισμό και λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αν και στα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν αναλύσεις του τύπου «τα F-35 είναι μικρότερης στρατηγικής σημασίας από τους S-400, είναι πολύ ακριβά, δύσκολα στη συντήρηση και την επιχειρησιακή τους λειτουργία», οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για τον Ερντογάν να στρέψει τα νώτα στο ΝΑΤΟ σπάζοντας τα ισχυρότατα δεσμά με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Μια απόπειρα συμβιβασμού κυοφορείται στο παρασκήνιο με επόμενο παράθυρο ευκαιρίας τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Τόκιο, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του G-20 (28 & 29 Ιουνίου).