Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει νέα συνάντηση με Μητσοτάκη στις αρχές του 2025: Στο «μενού» ζητήματα Αιγαίου

Ένα 24ωρο μετά τις αποκαλύψεις του Reuters για μοιρασιά του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπου αναφέρεται ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνηγορούν για μια σχετική «δρομολόγηση» των εξελίξεων.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα επιβεβαιώνει νέα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αρχή του νέου έτους.

Διαβάστε επίσης: Δημοσίευμα βόμβα του Reuters: Ελλάδα και Τουρκία «διερευνούν» μοιρασιά στο Αιγαίο

Σχετικές ήταν και οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου από τις 24/9 σύμφωνα με τις οποίες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα ξεκινούσαν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: «Αφωνία» Μητσοτάκη παρα τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής και μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε:

«Στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή, ο κύριος Τσαγατάι, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρέσβη, συνεχίζει τις συνομιλίες του με την ομόλογό του. Και ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον ομόλογό του, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους».

Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και τις ορισμένες γνωστές δυσκολίες που ζούμε στο Αιγαίο. Και ο πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Επιθυμία του Ερντογάν να γίνει η Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άσκησε κριτική στην υφιστάμενη δομή του διεθνούς οργανισμού και τη συμπεριφορά των νυν μόνιμων μελών του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά μέλη (σ.σ. τα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι δέκα). Όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις λέξεις που θα βγουν από τα χείλη αυτών των μονίμων μελών. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν καμία επιρροή εδώ. Αυτά τα πέντε μέλη σχεδόν βρίσκονται στη θέση να κυβερνούν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, εμείς και η Γερμανία κ.λπ. αν και προσπαθούν να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν μπορούν να έχουν καμία επιρροή επειδή επί του παρόντος δεν είναι μόνιμα μέλη.

» Ως Τουρκία, προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κανένα αποτέλεσμα. Τα μόνιμα μέλη επίσης δεν σκοπεύουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν τίποτα να κάνουν σε αυτό το σημείο».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: 865 χρόνια φυλάκιση σε εργολάβο πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε με απολογισμό 96 νεκρούς

Η Ιταλία συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική: Πρόστιμα σε πιλότους που βοηθούν μετανάστες στη θάλασσα

Οι Χούθι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν – Αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ (Video)