Νέο χτύπημα στον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις για την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ.
Αυτή τη φορά το πλήγμα είναι «εκ των έσω», από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα.
Μιλώντας στο Euractiv, εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί» ενώ δήλωσε ότι «καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Το ίδιο το Euractiv τονίζει ότι η θέση του Ντολ διαφοροποιείται από τη ΝΔ, επικαλούμενο την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Τετάρτη, ότι το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία.
Η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός, σημειώνει το Euractiv.
ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για τη ΝΔ οι δηλώσεις Ντολ
Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη στάση του προέδρου του ΕΛΚ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
“Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΕΛΚ δήλωσε στην ιστοσελίδα Εuractiv πως ευελπιστεί “ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα”. Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι.”