Ο επενδυτής με τις εταιρείες -μπάμπουσκα

Ενας δαιδαλώδης εταιρικός σχηματισμός «κρέμεται» κάτω από την εταιρεία Joseph Sassoon Hellas

Ενα χάος εταιρειών στις οποίες εµφανίζονται ως διαχειριστές διάφορα πρόσωπα που ανακυκλώνονται συνθέτει το περιβάλλον µες στο οποίο δραστηριοποιείται η Joseph Sassoon Group Hellas. Σηµαίνοντα ρόλο σε αυτό το δίκτυο έχει η εταιρεία Militos που φαίνεται να λαµβάνει και αναθέσεις από το δηµόσιο.

Σύµφωνα µε τα ασφαλή στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Documento αλλά και µε τα ανοιχτά δεδοµένα του ΓΕΜΗ, το εταιρικό σχήµα που θυµίζει µπάµπουσκα έχει ως εξής:

Στην κορυφή βρίσκεται η Joseph Sassoon Group Hellas, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 µε έδρα τη Ρόδο και κεφάλαιο 45.250 ευρώ. ∆ιαχειριστής εµφανίζεται ο ∆ιονύσης Ζαγαρέλος, ενώ στο παρελθόν έχουν περάσει ως διαχειριστές οι Μιχάλης ∆αρδανελιώτης και Στέργος Κασέκας. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το τηλέφωνο της εταιρείας που αναφέρεται στο ΓΕΜΗ χτυπάει στο φοροτεχνικό γραφείο που συνδέεται µε τη σύσταση της εταιρείας. Οπως λένε οι ίδιοι, δεν έχουν πλέον καµία σχέση µε την ιδιοκτησία της.

Η Joseph Sassoon Group Hellas κατέχει το 60% της Sassoon Media Group ΙΚΕ, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2023 στον Αγιο ∆ηµήτριο Αττικής µε κεφάλαιο 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, το 30% της Sassoon Media Group ανήκει στην εταιρεία Militos Production ΙΚΕ, η οποία αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων εκδόσεων Μίλητος. Η Militos Production και η Sassoon Media Group έχουν κοινή διεύθυνση στον Αγιο ∆ηµήτριο Αττικής.

Σύµφωνα µε τον ίδιο τον Ντέιβιντ Σασούν που µίλησε στο Documento, η συνεργασία µε τη συγκεκριµένη εταιρεία έγινε επειδή σκόπευε να εκδώσει µια εβραϊκή εφηµερίδα στην Ελλάδα. Σε σχέση µε το αν γνώριζε ότι ο νόµιµος διαχειριστής της Militos είναι πρόσωπο λιβανικής καταγωγής, ο Fadi Bremena, ο Σασούν απαντά πως δεν τον είχε ξανακούσει και ότι ο ίδιος µιλούσε µε άλλα πρόσωπα. Η Militos κατέχει επίσης το 30% της εταιρείας High Books ΙΚΕ, στην οποία συναντάµε ξανά το όνοµα του Fadi Bremena.

Η Sassoon Media Group µε τη σειρά της κατέχει ποσοστά στις εταιρείες Z Group Μονοπρόσωπη ΙΚΕ µε δραστηριότητα που εκτείνεται σε πολλούς τοµείς και στην DC Consulting OE.

Επίσης σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε τις απαντήσεις που έδωσε στο Documento, ο Ντέιβιντ Σασούν ξεκαθαρίζει ότι η αρχική ελληνική εταιρεία δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στην αµερικανική Joseph Sassoon Group, την οποία διαχειρίζεται οικογενειακό τραστ.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Documento, η Joseph Sassoon Hellas έχει διαχειριστή τον Μιχ. ∆αρδανελιώτη, ο οποίος συµµετέχει επίσης στις εταιρείες Κάνναβη Αργολίδας ΙΚΕ και Colossus of Μusic.

 

Καταγγελίες για απόπειρες εξαπάτησης

Τα περίεργα σηµεία όµως της δραστηριότητας που συνδέεται µε την οικογένεια Σασούν συνεχίζονται. Για παράδειγµα, το 2021 η εταιρεία Solidus Securities ΑΕΠΕΥ, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, είχε εκδώσει ανακοίνωση µε την οποία διαψεύδει ότι σύναψε σύµφωνο συνεργασίας µε την J. Sassoon Group LLC για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο στην έρευνά µας εµφανίζεται η Βαρβάρα Αµπατζή, η οποία την ίδια περίοδο, το 2021, εµφανιζόταν ως επικεφαλής της J. Sassoon Group LLC για ευρωπαϊκές εταιρείες και παράλληλα πρόεδρος του οµίλου J. Sassoon Group JV µε τη Solidus Securities. Εµφανίζεται δηλαδή να υπήρχε συνεργασία µε τη Solidus Securities ΑΕΠΕΥ, στην οποία κοµβικό ρόλο έπαιζε η Β. Αραµπατζή.

Το Documento προσπάθησε πολλάκις να επικοινωνήσει µε την εταιρεία για διευκρινίσεις, χωρίς να λάβει ουδεµία απάντηση.

Ακόµη, το Documento ήρθε σε επαφή και µε την εταιρεία Βlue Drop στη Νότια Αφρική και µε τον Mmuso Pelesa, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το 2021 εξαπατήθηκε από την αµερικανική εταιρεία Joseph Sassoon Group LLC και έχασε περίπου 40.000 ευρώ. Ο Ralph Roblaa παρουσιάζεται ως το πρόσωπο-κλειδί που έφερε σε επαφή την J. Sassoon Group LLC µε την Βlue Drop και µεσολαβούσε εκ µέρους του Ντέιβιντ Σασούν, ο οποίος είχε εµφανιστεί ως επενδυτής. O Σασούν απαιτούσε να γίνουν πληρωµές σε µια δεύτερη εταιρεία και όταν αυτές δεν πραγµατοποιήθηκαν έγινε νευρικός. Τότε ήταν που ο M. Pelesa πάγωσε κάθε συνεργασία µε την J. Sassoon Group LLC.

∆ιασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι έγινε προσπάθεια µε «µπροστινό» επιχειρηµατία για τη δηµιουργία ενός «κελύφους» παρατράπεζας. Στην πράξη, όπως µας καταγγέλλεται σχετικά, έψαχναν µανιωδώς τρόπο να δηµιουργήσουν ένα «κέλυφος» τράπεζας που να φαίνεται ότι χορηγεί δάνεια, αλλά στην πράξη θα ήταν µια µηχανή παραγωγής είσπραξης «εξόδων φακέλου»!

Ο µηχανισµός θα ήταν ο εξής, σύµφωνα πάντα µε τις καταγγελίες: θα έστηναν κοινοπραξία που θα προσπαθούσε να λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να λειτουργεί ATM κρυπτονοµισµάτων εντός της Ελλάδος (θα πρέπει να υποµνήσουµε βέβαια ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς µε την απόφ. 5/898/3.12.2020 που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 574/28.12.2020 έχει θεσπίσει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χορήγηση τέτοιας άδειας). Εκ παραλλήλου η ίδια κοινοπραξία θα προσπαθούσε να λάβει άδεια για πληρωµές (εφαρµογές τύπου viva ή Payzy). Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα διαφηµιζόταν, όπως µας καταγγέλλεται, η δυνατότητα χορήγησης χαµηλότοκων δανείων µε στόχο να εισπράττονται τα έξοδα εξέτασης φακέλου! Για να πειστεί ο «µπροστινός», σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, του ειπώθηκε ότι ο Σασούν διατηρεί τράπεζες στις ΗΠΑ και θα µετέφερε κεφάλαια, ενώ θα έβαζε την κοινοπραξία στο Χρηµατιστήριο της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα όταν θεωρήθηκε ότι ο επιχειρηµατίας είχε πειστεί του ζητήθηκε να µεταβιβάσει κάποια εκατοµµύρια ευρώ στη Sassoon Bank! Το Documento αναζήτησε τον επιχειρηµατία, αλλά µέχρι και το κλείσιµο της ύλης δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί.

∆ιαχωρίζουν τη θέση τους

Μια από τις εταιρείες που είχαν συµµετάσχει στο American Mediterranean Investment Forum ήταν και η Fortune Greece, εκ µέρους της οποίας είχε λάβει µέρος ως συντονιστής ο Παύλος Ευθυµίου.

Σε επικοινωνία που είχε το Documento µε την Αναστασία Παρεντζόγλου, executive chair της Fortune Greece, η ίδια εξήγησε ότι η εταιρεία παρευρέθη σε συζήτηση του American Mediterranean Investment Forum µε αφορµή την παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο, χωρίς να έχει κάποια σχέση µε τη διοργάνωση.

Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «µας κάλεσαν από το Joseph Sassoon Group διότι θα παρευρισκόταν ο κ. Ποµπέο, για τον οποίο µάλιστα µας είχαν ζητήσει και συνέντευξη που τελικά δεν έγινε. Μας ζήτησαν να συµµετάσχουµε µε αφορµή τη δική του παρουσία, επειδή είµαστε διεθνής αµερικανικός τίτλος και ήθελαν να δηλώσουµε την παρουσία µας ως αµερικανικό brand».

Σηµαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι σε επικοινωνία του Documento µε το Ιδρυµα Taglit προκειµένου να θέσουµε ερωτήσεις για τη σχέση του ιδρύµατος µε τον Ντέιβιντ Σασούν δεν λάβαµε κάποια απάντηση µέχρι το κλείσιµο της ύλης το βράδυ της Πέµπτης.

 

Ντέιβιντ Σασούν στο Documento «Αλλοι στην Ελλάδα έχουν πάει φυλακή για χειρότερα»

 

Το Documento συνοµίλησε µε τον Ντέιβιντ Σασούν, που έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις για τα σηµεία της κριτικής που δέχεται:

  • Για το όνοµά του και την ηµεροµηνία γέννησης: «Γεννήθηκα µε το όνοµα Ντέιβιντ Σόλοµον Σασούν στις 6 Οκτωβρίου 1973».
  • Για την εταιρεία Joseph Sassoon Group Hellas: «Ηµασταν στη διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδιασµού ενός τεχνολογικού κόµβου, ενώ θα φέρναµε και την AIT Composite Material, µια αµερικανική εταιρεία, στην Ελλάδα. Ηµασταν ήδη σε συζητήσεις για τον εντοπισµό της έκτασης και έχουµε ξεκινήσει τις προµελέτες µε ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο. Τώρα που αυτό έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζηµιά σε εµένα προσωπικά, στην οικογένειά µου και την εταιρεία µας δεν είµαι σίγουρος αν µπορούµε να προχωρήσουµε.

∆εν είµαι ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Ελλάδα. Ανήκει κατά 85% στην αµερικανική εταιρεία, που ούτε αυτή µου ανήκει. Η Joseph Sassoon Group Hellas κατέχει µόνο µία εταιρεία, τη Sassoon Media, που ιδρύθηκε επειδή προετοιµαζόµασταν να εκδώσουµε µια εβραϊκή εφηµερίδα. Συναντηθήκαµε και µε τον Ισραηλινό πρεσβευτή και του δείξαµε τη µακέτα της εφηµερίδας. Επίσης θα εκδίδαµε ένα βιβλίο για την ιστορία του Ισραήλ. Είναι µια νόµιµη επιχειρηµατική δραστηριότητα. ∆εν προσπαθούµε να κρύψουµε κάτι ούτε να εξαπατήσουµε ούτε ζητήσαµε χρηµατοδότηση από κανέναν άλλο.

Οι ανακοινώσεις για τις µεγάλες επενδύσεις έγιναν από τη µητρική εταιρεία, όχι από τη Joseph Sassoon Group Hellas.

Ο λόγος για τον οποίο ανοίξαµε την εταιρεία στη Ρόδο ήταν ευθύνη της κυβέρνησης. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα καθυστερεί πολύ και είναι περίπλοκη. Για δύο χρόνια προσπαθούσαµε να βρούµε δικηγόρο να ανοίξει την εταιρεία στην Ελλάδα. Ενας δικηγόρος και ένας φοροτεχνικός που είχαν γραφεία στη Ρόδο ανέλαβαν τελικά να την ιδρύσουν εκεί για λόγους ταχύτητας. Ηµασταν σε διαδικασία να τη µεταφέρουµε στην Αθήνα. ∆εν υπάρχει κάτι κρυφό. Πληρώνουµε την εφορία και όλες µας τις υποχρεώσεις».

  • Για το άρθρο της «Καθηµερινής»: «Η “Καθηµερινή” έστειλε έναν από τους κορυφαίους δηµοσιογράφους, τον Αθανάσιο Ελλις, ως συντονιστή σε ένα από τα πάνελ, έγραψαν λαµπερά άρθρα λίγο µετά την εκδήλωση και σχεδόν δύο εβδοµάδες αργότερα έκαναν στροφή 180 µοιρών. Ισχυρίζονται ότι είµαι αυτός ο εγκέφαλος, αλλά ισχυρίζονται επίσης ότι φέρεται να ερευνούν εµένα και την εταιρεία µας εδώ και αρκετούς µήνες σύµφωνα µε το άρθρο τους. Εάν ισχύει αυτό, γιατί να παρακολουθήσουν το φόρουµ, να συµµετάσχουν στο πάνελ, να γράψουν αυτά τα λαµπερά άρθρα, αν είµαι το τέρας που µε απεικονίζουν να είµαι; Είναι υποκρισία επειδή ήθελαν απλώς να πάρουν συνέντευξη από τον κ. Ποµπέο ή µήπως επειδή µπορεί να υπάρχει σχέση µεταξύ του Τζον Κυριάκου, βασικού εµπνευστή αυτού του χυδαίου άρθρου, και της συντακτικής διεύθυνσης της “Καθηµερινής”;».

Ο Σασούν αµφισβήτησε πλήρως την αξιοπιστία του Τζον Κυριάκου και υπογράµµισε τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του λέγοντας ότι είναι άνθρωπος που πρόδωσε την εµπιστοσύνη που του έδειξαν οι ΗΠΑ όταν αποκάλυψε την ταυτότητα ενός πράκτορα της CIA.

  • Για τις εκδηλώσεις στην Αθήνα: «Πώς εξαπάτησα την ελληνική κυβέρνηση ή τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ή τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ; Πρώτα ας ξεκαθαρίσουµε τα γεγονότα: ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ προσκλήθηκε από το Taglit (Birthright Israel), όχι από εµένα. Μου ζητήθηκε να υποστηρίξω την εκδήλωση, το έκανα και πλήρωσα σχεδόν 75.000 ευρώ και έχω όλες τις αποδείξεις. Θεωρείτε ότι κάποιος σαν τον Ποµπέο µε ασφάλεια 30 άτοµα, πρώην διοικητής της CIA, θα ερχόταν σε µια εκδήλωση ή ακόµη και στο σπίτι µου αν δεν ήξεραν ποιος είµαι; Η πρεσβεία του Ισραήλ θα µου µιλούσε έστω αν ήταν έτσι όπως τα γράφουν;».
  • Για τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ: «Θεωρώ ότι έχω τη στήριξή τους» (σηµειώνεται ότι σε επικοινωνία του Documento µε την πρεσβεία του Ισραήλ για το θέµα η απάντηση ήταν: «Ουδέν σχόλιον»).
  • Για τη φυλάκισή του στη Βρετανία παραδέχεται ότι εξέτισε δέκα µήνες φυλάκισης. Υποστηρίζει ότι η καταδίκη του αφορά αίτηση για δάνειο 5.000 στερλινών όταν ήταν µετανάστης εκεί µε την τότε σύντροφό του και το παιδί τους, καθώς λόγω του εχθρικού νοµικού περιβάλλοντος που επικρατούσε δεν µπορούσε να ανοίξει λογαριασµό σε τράπεζα. «Εκανα αίτηση για δάνειο 5.000 στερλινών για να εξασφαλίσω το παιδί µου. Σχεδίαζα να κάνω την πρώτη πληρωµή για το δάνειο µέχρι να µου επιτραπεί να ανοίξω τραπεζικό λογαριασµό, να µου µεταφερθούν κεφάλαια και να το αποπληρώσω. Επειδή αρνήθηκα να ανταποκριθώ στις ακριβές απαιτήσεις της πρώην συντρόφου µου, καθώς τα χρήµατα ήταν για να πληρώσω λογαριασµούς και να φροντίσω τον γιο µας, κάλεσε την εταιρεία δανείου και τους είπε ότι είπα ψέµατα στην αίτηση δανείου. Αν και τα χρήµατα είχαν καταβληθεί στον λογαριασµό της, εξέτισα δέκα µήνες φυλάκισης. Οποιοσδήποτε πατέρας στη θέση µου θα είχε κάνει το ίδιο».

Καταλήγοντας, ο Ντέιβιντ Σασούν δείχνοντας ότι έχει µελετήσει την ελληνική επιχειρηµατική πραγµατικότητα αναρωτήθηκε: «Εξάλλου πόσοι από τους επιχειρηµατίες αυτής της χώρας, συµπεριλαµβανοµένων µερικών από τους πιο επιφανείς, έχουν πάει φυλακή για πολύ χειρότερα εγκλήµατα και µετά ξαναέχτισαν τη ζωή τους;».