Ο Εντγκάρ Μορέν για την Αριστερά στη Γαλλία: «Η νέα αντίσταση είναι η αντίσταση στις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η ακροδεξιά»

Ο Εντγκάρ Μορέν για την Αριστερά στη Γαλλία: «Η νέα αντίσταση είναι η αντίσταση στις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η ακροδεξιά»

Κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (όπου η ακροδεξιά της Λεπέν «σάρωσε» με ποσοστό άνω του 30% των ψήφων), το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατόρθωσε να «φρενάρει» την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού στην εξουσία κατά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά των εδρών στη Βουλή, αλλά μένοντας μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, η αριστερή συμμαχία καλείται τώρα να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Λίγο πριν από τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής 7 Ιουλίου, πλήθος καλλιτεχνών, φιλοσόφων και πολιτικών έστειλαν μηνύματα ενότητας απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε η συνέντευξη του Εντγκάρ Μορέν στη Liberation, του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου ο οποίος την επομένη του β’ γύρου των εκλογών έκλεισε τα 103 του χρόνια. Έχοντας ζήσει τον πόλεμο την Κατοχή και την Αντίσταση, ο γιος Εβραίων της Θεσσαλονίκης και συγγραφέας περισσότερων από εκατό βιβλίων, τόνισε πως «ήρθε η ώρα για μια νέα αντίσταση».

«Είμαι ένας ειρηνιστής που έγινε μαχητής της Αντίστασης. Έχω δει κομμουνιστές να γίνονται φασίστες και δεξιούς βασιλικούς να γίνονται κομμουνιστές. Στα προπολεμικά χρόνια πίστευα σε έναν τρίτο δρόμο. Σήμερα, πιστεύω στη ζωτική ανάγκη για έναν νέο δρόμο βασισμένο σε έναν νέο τρόπο σκέψης για τον κόσμο, τη ζωή, την ανθρωπότητα και την ιστορία», δήλωσε ο στοχαστής της «πολυπλοκότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «οάσεων αδελφοσύνης απέναντι στα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και τις συλλογικές υστερίες» της ακροδεξιάς.

«Ένα ανανεωμένο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να εργαστεί για την ανάκτηση της γκωλικής θέσης ανεξαρτησίας από τις υπερδυνάμεις και να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω του. Η Αριστερά θα έχει λιγότερο από τρία χρόνια για να ξεπεράσει τον εαυτό της διαμορφώνοντας μια νέα πορεία δημόσιας σωτηρίας. Γιατί δεν αρκεί να είσαι «εναντίον», πρέπει να είσαι και «υπέρ», επεσήμανε, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία.

«Παρόλο που δεν υπάρχει πια αριστερή σκέψη, υπάρχει ακόμα μια αριστερή ευαισθησία»

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την κατάσταση της Αριστεράς που ενώθηκε πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, απάντησε πως «παρά τις προσωπικές διαμάχες, την απουσία ενός αδιαμφισβήτητου ηγέτη και την έλλειψη μιας επανιδρυτικής σκέψης, η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς κατάφερε να αντιταχθεί στην ηγεμονία του κέρδους και τις ακραίες ανισότητες, και συνέδεσε το πρόγραμμά της με τη ζωτικής σημασίας οικολογική μεταρρύθμιση που έχουν ξεχάσει τα άλλα κόμματα.

Παρόλο που δεν υπάρχει πια αριστερή σκέψη, υπάρχει ακόμα μια αριστερή ευαισθησία στη χώρα – κληρονόμο των σοσιαλιστικών ιδεών, των κομμουνιστικών ιδεών και των ελευθεριακών ιδεών. Αλλά αυτή τη στιγμή, ζούμε σε μια εποχή μεγάλης σύγχυσης, με το RN να ισχυρίζεται ότι είναι κοσμικό, δημοκρατικό, και φιλοϊουδαϊκό, ενώ κατηγορεί την Αριστερά για αντισημιτισμό», σημείωσε.

«Η νέα αντίσταση είναι η αντίσταση στα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί η ακροδεξιά»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υποστήριξε πως «Είμαστε σε μια εποχή όπου ο θρίαμβος της ψευδαίσθησης και του ψεύδους αποτελεί μεγάλη ήττα για τη Γαλλία, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Ήρθε η ώρα για μια νέα αντίσταση. Η προχθεσινή αντίσταση ήταν ενάντια στους ναζί κατακτητές, η χθεσινή αντίσταση ήταν ενάντια στην επιστροφή της παλιάς βαρβαρότητας του μίσους και της περιφρόνησης που συνδέεται με τη νέα βαρβαρότητα του τυφλού υπολογισμού και του αχαλίνωτου κέρδους.

Η νέα αντίσταση είναι πρωτίστως η αντίσταση στα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και τις συλλογικές υστερίες που καλλιεργεί η ακροδεξιά στη Γαλλία και την Ευρώπη, και πρέπει να αφιερωθεί στη δημιουργία οάσεων αδελφοσύνης. Η νέα αντίσταση παίρνει το μέρος του έρωτα, της δημιουργικής δύναμης, ενάντια στον πόλεμο και τον θάνατο. Η νέα αντίσταση θέλει να σώσει το ανθρώπινο γένος από τον ίδιο τον εαυτό του», υπογράμμισε ο Μορέν.

Διαβάστε επίσης: Politico για Μακρόν: Το «υπέροχο μυαλό» του πρoέδρου που έφερε χάος και διχασμό στη Γαλλία

Η Γαλλία αναζητά νέο πρωθυπουργό – Οι «μνηστήρες», ο ρόλος του Μακρόν και τα σενάρια

Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο

Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό

Μεγάλη αναστάτωση στα Τρίκαλα για εκατομμύρια τριζόνια – «Πολιορκούν» την πόλη «κατσαρίδες που πετάνε» (Photos – Video)

Σοκ στον Πύργο: 59χρονος έριξε την πρώην σύντροφό του από το μπαλκόνι

Το πρόγραμμα της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ποιους θα αντιμετωπίσει, οι ημερομηνίες των ματς

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter