Ο Eντγκαρ Αλαν Πόε, ο τζόγος και ένα μυθιστόρημα που έγινε ταινία

Ο Eντγκαρ Αλαν Πόε, ο τζόγος και ένα μυθιστόρημα που έγινε ταινία

Τον χειμώνα του 1830 ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, νεαρός δόκιμος της στρατιωτικής ακαδημίας Ουέστ Πόιντ, λύνει το μυστήριο δύο φόνων με φόντο το παγωμένο τοπίο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο «The pale blue eye» που προβάλλεται στο Netflix. Η ταινία του Σκοτ Κούπερ, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Λουί Μπαγιάρ, έχει κεντρικό ήρωα τον βετεράνο ντετέκτιβ Αουγκούστους Λάντορ (Κρίστιαν Μπέιλ). Ο συγκεκριμένος για την επίλυση του μυστηρίου ζητά τη βοήθεια

του Πόε (Χάρι Μέλινγκ). Πρόκειται για μια βραδυφλεγή ταινία μυστηρίου – μυθοπλασίας, με εξαιρετική φωτογραφία και ερμηνείες.

Τι έκανε όμως στην πραγματικότητα ο Πόε εκείνη την περίοδο; Το 1827, σε ηλικία δεκαοχτώ χρόνων, είχε ήδη ζήσει δέκα ζωές. Εκείνη τη χρονιά εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Tamerlane and other poems» με το ψευδώνυμο «A Bostonian» και είχε χάσει στον τζόγο την κληρονομιά που του άφησε ο θείος του –ένας από τους πλουσιότερους άντρες του Ρίτσμοντ– ενώ ήταν αποκλεισμένος από την περιουσία του θετού πατέρα του λόγω του εθισμού του. Ετσι, στην προσπάθειά του να βρει χρήματα αποφάσισε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό.

Τότε οι ΗΠΑ ζούσαν στον απόηχο της Αμερικανικής Επανάστασης και μαίνονταν οι συγκρούσεις που αφορούσαν κατά βάση τη χρήση της γης μεταξύ των λευκών εποίκων και των ιθαγενών. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αντριου Τζάκσον υπέγραψε τον Μάιο του 1830 τον νόμο περί απομάκρυνσης των Ινδιάνων, ο οποίος όριζε την απώθησή τους από τα ανατολικά του ποταμού Μισισίπι προς τα δυτικά. Ενα μήνα μετά ο Πόε θα απολυόταν από τον στρατό και θα εγγραφόταν στη στρατιωτική ακαδημία του Ουέστ Πόιντ προκειμένου να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα.

Τις εμπειρίες του θα κατέγραφε λίγα χρόνια μετά στο σατιρικό διήγημά του «The man that was used up», το οποίο αναφέρεται στον στρατηγό Γουίνφιλντ Σκοτ, βετεράνο του Aγγλοαμερικανικού Πολέμου του 1812, του Μεξικανοαμερικανικού Πολέμου και του Αμερικανικού Εμφυλίου. Στο διήγημα που δημοσιεύτηκε το 1839 στο «Burton’s Gentleman’s Magazine» ο αφηγητής, του οποίου δεν μαθαίνουμε ποτέ την ταυτότητα, αναζητεί να μάθει την τύχη ενός στρατηγού που στον πόλεμο με τους ιθαγενείς χάνει τη ζωή του με ατιμωτικό τρόπο. Δύο χρόνια μετά ο Πόε θα δημοσίευε στο «Graham’s Magazine» τους «Φόνους της οδού Μοργκ», το διήγημα με το οποίο θα δημιουργούσε ένα νέο είδος λογοτεχνίας, το detective fiction.

Documento Newsletter