Ο δανεισμός συνθημάτων της κομμουνιστικής παράδοσης είναι συνήθης, σε όλο το εύρος της σοσιαλδημοκρατίας της εποχής μας, κι ακόμα παραπέρα. Άλλοι διαχειριστές των επαναστατικών λεκτικών σχημάτων δημιουργούν ένα ιδεολογικό κέλυφος που να φέρνει στα μέτρα τους τη δυναμική που ιστορικά κουβαλούν ως περιεχόμενο και μορφή τα συνθήματα. Άλλοι τα προσαρμόζουν στον συρμό ενός άλλου περιεχομένου για να αποκτήσει αυτό βάρος που δεν έχει.
Ποιος θυμάται ότι το 2009 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια προσθήκη, αναφέροντας «δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Αργότερα, χρησιμοποίησε το ακριβές αποτύπωμα ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στη διακήρυξή του και ξανά. «Το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” σήμερα παίρνει ακόμη πιο επιτακτική μορφή. Στην βαρβαρότητα προστίθεται η καταστροφή του ίδιου του πλανήτη και της ανθρωπότητας», έγραφε το 2019 το Δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Και σήμερα προστίθεται ο ανατριχιαστικός ήχος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την τραγωδία του πολέμου. Κάποιοι αναλυτές παραπέμπουν σε εποχή Α΄Παγκόσμιου Πολέμου… Κάπου ανάμεσα ακούγονται ανακατεμένα «αριστερά» και δεξιά χειροκροτήματα για το ΝΑΤΟ. Το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» δεν χάνει τη δυναμική του και δεν μπορεί να το συντρίψει κανένας χρήστης του-αντίθετα το σύνθημα μπορεί να «αποκαλύψει» εκείνον.
Όμως, στα σκαριά πάντα μια ιδεολογική συζήτηση, το γύρισμα μιας σελίδας βιβλίου ή ο στροβιλισμός από ένα γκουγκλάρισμα για εγκυκλοπαιδικούς ιστορικούς λόγους. Ο Ενγκελς είναι “παρών” και η Ρόζα Λούξεμπουργκ “παρούσα” εν έτει 2022 (καλό είναι αυτό).
«Ο Φρίντριχτ Ενγκελς είπε κάποτε: “Η αστική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: ή πέρασμα στο σοσιαλισμό ή ξανακατρακύλισμα της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα”.
Τι σήμαινε όμως “ξανακατρακύλισμα στη βαρβαρότητα” από το σημερινό επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού;
Μέχρι σήμερα διαβάζουμε, αναμφισβήτητα, τα λόγια αυτά χωρίς να εμβαθύνουμε στο νόημα που κρύβουν και τα παραθέτουμε χωρίς να προαισθανόμαστε την τρομερή βαρύτητά τους.
Σήμερα όμως, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να καταλάβουμε τι σημαίνει κατρακύλισμα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα», (Ριζοσπάστης 15/6/2011) έγραψε η Ρόζα Λούξεμπουργκ γύρω στο 1916. Η πολιτική σύγκρουση είναι εδώ. Με αφορμές και αιτίες.
Άστραψε και βρόντηξε από τη Λάρισα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας τα διλήμματα που θέτουν προς τους πολίτες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, στο πλαίσιο του διαγκωνισμού τους για την επόμενη εκλογική μέρα στη διεκδίκηση του κυβερνητικού θώκου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα προς την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ξεκόβοντας κάθετα κάθε συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών που ανοίγει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αντέκρουσε με δηκτικό τρόπο τις επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλες πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου για τη συγκρότηση μετώπου με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.
Σε ομιλία του στη θεσσαλική πρωτεύουσα, το απόγευμα της Παρασκευής (15/4/2022) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε την τακτική των διαχωριστικών γραμμών που ρίχνουν στο δημόσιο διάλογο οι δυο μονομάχοι, καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού στην στρατηγική προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων. Ήταν μάλιστα «καταπέλτης» στην επιχειρηματολογία του προς την Κουμουνδούρου, παίρνοντας σαν αφορμή το επαναστατικό σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που έριξε στο 3ο συνέδριό του- εκ νέου από το 2015 και το 2019 – ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.
«Έφτασε στο σημείο o ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας να επιστρατεύσουν το σύνθημα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, να ασχημονείς δηλαδή πάνω σε ένα θρυλικό, σε ένα βαθιά επαναστατικό σύνθημα, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που εκπροσωπείς. Άλλωστε, δεν είναι και οι πρώτοι που το κάνουν, τους πρόλαβε πριν λίγα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το χειρότερο είναι να υπηρετείς αυτή τη βαρβαρότητα στο όνομα του σοσιαλισμού». Και συμπλήρωσε:
«Το χειρότερο είναι να εφαρμόζεις μνημόνια κι αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της προόδου. Το χειρότερο είναι να γίνεσαι ο πιο καλός μαθητής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της αριστεράς. Και αυτό το χειρότερο είναι που απογοητεύει κι αποστρατεύει εργατικές-λαϊκές δυνάμεις. Αυτό το χειρότερο είναι που υπονομεύει το κίνημα και τους αγώνες. Αυτό το χειρότερο είναι που γίνεται βούτυρο στο ψωμί της συντηρητικοποίησης, αντιδραστικών δυνάμεων, της ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε και στη Γαλλία. Για να καταλήξει λέγοντας: «Στη βαρβαρότητα συναντιούνται Τσίπρας και Μητσοτάκης».
Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ , σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για να μη μείνει έξω από το κάδρο της ψευδεπίγραφης προόδου, λέει πως αυτός και η κυβέρνησή του μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο και τη σταθερότητα!».
Έτσι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να μην αποδεχτεί τις ταμπέλες αυτοπροσδιορισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή του ενός ή του άλλου, -«κυβερνητική πρόοδο και σταθερότητα» ο Μητσοτάκης, «προοδευτική διακυβέρνηση» ο Τσίπρας.
Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε : «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να αρχίσει ο λαός να παίζει το παιχνίδι “βρες τις διαφορές”! Γιατί πολύ απλά διαφορές στα ουσιαστικά, στα κρίσιμα για τη ζωή του λαού, δεν υπάρχουν. Γιατί και οι δύο, όταν μιλούν για πρόοδο, εννοούν τους στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στη χώρα μας».
Τέτοιες μέρες, στην Εργατική Πρωτομαγιά του 2020, με συνθήκες πανδημίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωνε ότι έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;”. Και εξηγούσε: «Εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός (…) Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, τον λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό. Καλή δύναμη. Καλό κουράγιο σε όλους και όλες»…Καλό κουράγιο.